úterý 20. prosince 2016

Kozák hřib

Roste v symbióze s břízami, sbírá se od června do října. Vyskytuje se pod břízami i mimo les. Môže sa použiť na spôsob praženice, alebo ako sušená huba napríklad do kapustníc. Nedá sa zameniť za jedovaté huby.


Dužnina třeně je ve spodní části nápadně modrozelená. Roste na kyselých půdách na podmáčených stanovištích, okolo potůčků a na rašeliništích.

Tato jedlá stopkovýtrusá houba je od pradávna považována za „obyčejnou“. Zejména pro tvrdou třeň a často houbovitý klobouk dostal hřib název od slova „kozí“ ve významu „podřadný“. Tenhle roztomilý klobouk má široký 40–1mm, v mládí kulovitý, později sklenutý, žlutý, žlutoolivový, později hnědnoucí. Povrch má často políčkovitě rozpraskaný.


Hřib plstnatý má spoustu přezdívek. Kozák dubový je lidově např. Přezdívka poddoubník odkazuje k místu, kde ho můžeme často nalézt - pod duby. Možná záměna hlavně u mladých plodnic, kdy mu je podobný hřib žlučník, který má ovšem rourky narůžovělé nebo bílé a po rozkrojení se nezabarvuje do modré barvy.


Na chuť je hřib žlučník odporně hořký, oproti tomu hřib hnědý má chuť příjemně houbovou.

Houbaření - Atlas hub online - Česky. Na houbaře čekají v lesích unikáty. Blesku našli dokonce takové poklady jako dvoupatrový suchohřib či kozák s rádiovkou.


Našel jsem ho kousek od silnice na Černou Studnici,“ řekl Ivan Camrda. Vladimír Slonka zase v. Patří k drobným hřibům teplých dubových lesů a hrází. Vyznačuje se růžovobéžovým kloboukem, jasně žlutými rourkami a dužinou neměnící barvu.


Chutná nakysle, voní po ovoci. Je zapsán v Červeném seznamu hub ČR jako zranitelný druh, takže by neměl být sbírán pro kuchyňské použití. Výskyt červen až září dubo-habrové lesy a háje v nížinách až pahorkatinách pod habry někdy i pod lískami, upřednostňuje teplejší polohy a nevápenaté půdy.


Pekne sa vyníma jeho červená hlávka v zelenom prostredí. Myslím, že toto je tvoja najlepšia fotka zo série hríbov. Keramická soška Florián barevný 69Kč detail Dekorace na zahradu Ptáček Sýkorka 15Kč detail Keramický Ježek 37Kč detail Dekorace na zahradu Muchomůrka Poly 35Kč detail Keramická Ještěrka hnědá 27Kč detail Keramická plotovka ryba - Kapr modrý 49Kč detail Keramická pokladnička Prasátko pruhované 59Kč detail Dekorace na zahradu Liška. Lesní houby rostou v lesích a hájích proto volbu místa musíme uzpůsobit ,aby jsme jim poskytly podmínky co nejvíce podobné jejich naturálnímu prostředí - měly by se tam vyskytovat lesní dřeviny ( dub, borovice, bříza ). Doba sbírání hub je na dosah.


Hřib nachovýtrusý Porphyrellus porphyrosporus. Liška obecná ( Cantharellus cibarius ) mykorhyzní mycelium. Hřib smrkový ( Boletus edulis ) mykorhyzní mycelium.


Na prvním řádku pojmenuj houbu.

Na druhém řádku vyber skupinu houby - jedlá nebo jedovatá. Při hledání hub je vhodné znát nejen nejčastější jedlé houby. Leccinum scabrum kozák brezový kozák březový: kozák brezový Leccinum scabrum. Odrostlejší plodnice hřibu žlučníku mohou připomínat např. Hřib žlučník (Tylopilus felleus) roste dosti často pohromadě s jedlými druhy hřibovitých hub.


V případě pochybností je možno ochutnat dužninu. Podobné jsou i kozák topolový (Leccinum duriusculum) s šupinkatě vláknitým kloboukem a kozák dubový (Leccinium crocipodium) z žlutými tóny a žlutými rourkami. Otazník ti napoví, jestli jsou jedlé nebo jedovaté.


Vypěstujte si hříbky sami v pohodlí na vaší vlastní zahrádce. Nyní je ideální období v tomto roce zasít sadbu hub a těšit se tak na podzim na vlastní úrodu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky