pondělí 5. prosince 2016

Broumovské skály

Nejvyšším bodem je Ruprechtický špičák, tyčící se na česko-polských hranicích, jeho výška je 8m. Nejnižší bod najdeme nedaleko v obci Otovice u řeky Stěnavy – 3m. Broumovsko je region v severovýchodních Čechách na česko-polském pomezí. Centrem regionu je město Broumov.


Vcházím tedy dovnitř, do Broumovských stěn.

Zprvu jen lesem, ale už za chvíli se objeví první skály , no skály , vlastně několik desítek metrů vysoké stěny, prorostlé smrčinami, kapradím, mechy a borovicemi. Ty tady díky své schopnosti zapustit kořeny i do velmi malých štěrbin, rostou na. Adršpašské skály nabízí také množství terénů pro skalní lezení různé obtížnosti. Skalní lezení lze provozovat pouze ve vyznačených oblastech a za určitých pravidel.


Spolu s Broumovskými stěnami jsou výjimečné svým reliéfem a klimatem, umožňujícím existenci ojedinělé květeny a zvířeny. Borek a Kočičí skály jsou přírodní památky. Cyklotrasy jsou dobře značeny barevnými pruhy ve žlutém poli.

Vedou převážně po zpevněných komunikacích, místy přejdou ve štěrkové cesty, proto jsou vhodné spíše pro horská kola. Broumovské stěny se jim odmění krásnými výhledy, klidem a čistou přírodou. Podobně jako Adršpašsko-teplické skály jsou rozsáhlým a vegetačně pestrým celkem, v mnohém však odlišného charakteru. Oficiální databáze skal České republiky, lezeckých výstupů a podmínek lezení v chráněných územích.


Kryštofa Dientzenhofera a jeho syna Kiliána Ignáce ze začátku 18. Největším magnetem Broumovska jsou bezesporu skály a barokní památky. Za návštěvu však rozhodně stojí řada dalších. Teplické skály jsou zpřístupněny prohlídkovým okruhem (délka km), který je velmi dobře značen a doplněn informačními panely naučné stezky. Návštěvníci tak mají možnost seznámit se s historií skal a jejich objevováním, získají informace o turistice, horolezectví a živé a neživé přírodě.


Tam panují podmínky srovnatelné s krajinami polárních kruhů. Nejvíce obdivovatelů přírodních krás proudí do Broumovska shlédnout na vlastní oči fenomenální Adršpašské a Teplické skály , jež jsou velmi populárním turistickým cílem již řadu let. Na mořském dně Broumovské vrchoviny I. Přírodní krásy Broumovska jsou tvořeny především dominantami skalních měst. Do Broumovské kotliny stěny spadají příkře, směrem k Polici nad Metují se svažují mírněji.


Temeno broumovský stěn je skalnaté a turistům nabízí četná místa dalekého výhledu.

Poté, co jsme si připomněli Divokou Orlici, jsme tedy vyrazili na další místo, které jsme před lety navštívili. Jmenuje se Skály , ale podle původního německého názvu Bischofstein mu málokdo řekne jinak než „Bišík“. Nejstarší památkou je hrad Skály (Bischofstein), dříve také někdy jmenovaný jako Katzenstein (neboli Kočičí kámen). Byl vystavěn na okraji skalního města (v nadmořské výšce 6metrů) a některých.


Svým věhlasem je bohužel zastínily nedaleké Adršpašsko-teplické skály , známé především jako Diamantové hory z dnes již klasické pohádky Třetí princ. Souvislé lesy, skály roztodivných tvarů, hluboké rokle, nádherné výhledy, ale i kapličky a pískovcové kříže – to vše na vás čeká na jednom místě. Vydejme se tedy na procházku po nejzajímavějších místech. Nechte se inspirovat barokem… Navštivte impozantní barokní komplex s celoročně přístupným prohlídkovým okruhem, kavárnou, restaurací a ubytováním v renovovaných mnišských celách Domu hostů. Prachovské skály patří mezi jedny z nejznámějších skalních měst a tak je nemá cenu dlouze představovat.


Najdete zde několik krásných vyhlídek na impozantní pískovcové věže protkan é řadou značených cest. Pokud se nechcete tlačit v davu, vyrazte sem mimo sezónu a méně známou cestou jako třeba od.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky