pátek 26. října 2018

Kvásek

Kvásek

Jak použít kvásek z lednice: před pečením kvásek vyndáme z lednice, dokrmíme a počkáme, až se probere a zvětší svůj objem. Nádobu přikryjeme utěrkou a necháme kvásek odpočívat na teplém místě. Přikrýt lze i fólií, ale musí být na volno, aby mohl unikat plyn. Směs začne bublat téměř okamžitě.


Kvásek

Necháme kvásek pracovat asi až dní, ale nesmíme ho zapomenout jednou denně zamíchat (navrchu se usadí kapalina). Kvásek - recepty na každý den. Chcete si upéct domácí křupavý chleba?


Můžete buď s droždí nebo z kvásku. Je to jak živý organizmus o který se musí neustále pečovat, omlazovat a krmit ho. Pozor si dejte na mražený kvásek , který lze koupit v supermarketu. Je velká pravděpodobnost, že budou kvasinky.


Kvásek

Lze však pěstovat i kvásek pšeničný nebo smíšený a to jak z bílé, z chlebové tak z celozrnné mouky. Pro běžné použití je zbytečné mít několik druhů kvásku. I žitný kvásek si můžeme kdykoliv převést na kvásek pšeničný či naopak.


Máte-li v malíku přípravu kvásku, můžete se pustit do buchet, těsta na pizzu nebo knedlíků a kynutého těsta se bát nemusíte. Naučte se podle našeho receptu připravit kvásek , který vám zaručí perfektní výsledek. Každý dělá kvásek malinko jinak. Popsaný způsob je vyzkoušený, vyjde vždycky a kuchařka hned vidí, jak kvásek v misce narůstá. Chuť kvásku by měla být kyselá a vůně naopak příjemná a výrazná – asi jako při kvašení ovoce.


Kvásek

Ovšem ne každému musí kvásek vonět, proto se orientujte spíše podle chuti. Sdílejte s ostatními nadšenci chlebový kvásek pomocí mapy PečemPecen, přidat se může opravdu každý. V zásobě jsou i recepty na veškeré domácí pečení.


Pro kvásek je důležité, aby mohl dýchat. Nechte položené na místě, kde bude okolo 24°C, ideálně někde na kuchyňské lince. Druhý den kvásek opět promíchejte a přidejte 1ml převařené vody a 100g žitné mouky.


Je typické, že se kvásek zvedne, ale poté zase klesne, tvoří totiž bubliny. Třetí den opět přidejte. Po hodinách kvásek „přikrmíme“ dalšími lžícemi mouky a vody, pak ještě přikrmujeme 2x denně několik dnů.


Cca po 4-dnech krmení je kvásek hotový a připravený k použití (záleží ale na teplotě v místnosti, neměla by klesnout pod 21°C a přesáhnout 35°C). Oetker obsahuje bakterie mléčného kvašení a tím dodá chlebu a pečivu dokonalou, lehce nakyslou kváskovou chuť a vůni. Kváskové pečivo vydrží déle čerstvé. Prodává se v praktickém jednorázovém balení k použití na 5g mouky. Pekařská terminologie pracuje vždy se slovem kvas, domácí pekaři jej však zdrobňují na kvásek , neb je zpravidla plnohodnotným členem rodiny.


Krmení a vhodné životní podmínky. Krmivo je vlastně hrozně jednoduché: stačí do kvasu přisypávat mouku a přilévat vodu v poměru asi 1:k přisypané mouce. Letos se mi povedly skutečně výborné mazance.


Vlastně i vánočky na Vánoce… Střídka jako peříčko, že to nožem skoro zničíte, trhá se jako panettone, objem má jako ta vata jako z obchodu, přitom ale chybí veškeré „obchodní“ bonusy a přebývá přirozená chuť primárních surovin.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky