úterý 30. července 2019

Znojemské okurky historie

První historická zmínka o znojemských okurkách pochází z 2. V té době se začaly ve znojemské oblasti pěstovat okurky , které do Evropy přišly až z daleké Ameriky. Historie Historie do třicetileté války. Prostor města byl osídlen již v době prehistorické.


Hradiště), které střežilo brod přes řeku Dyji vzdálený asi 9m, kudy procházela obchodní cesta z Čech přes. Jeho autorem a zakladatelem byl František Koukal, který dokázal ve svém scénáři skloubit jak slavnou minulost královského města na řece Dyji, tak i jeho zachovalé historické kulisy a vinařskou tradici.

Okurky se do sklenic plnily ručně a ranní sklizeň musela být do brzkého odpoledne nalahvovaná. Znojemská okurka, družstvo. K tomu nálev s octem, cukrem, solí a výtažky koření – a výrobek, který dostal několik cen, třeba Chuť jižní Moravy.


Nakládané okurky jsou klasický pokrm mnoha kuchyní. V rámci mimořádných bezpečnostních opatření města Znojma uzavíráme s okamžitou platností provoz znojemského podzemí, a to až do odvolání. Freytag z Čepiroch dovezl z klášterních statků v Uhrách semena planě rostoucí okurky. Lidé jí připisovali léčivou moc proti moru.


Francouzská vojska v čele s Napoleonem vidělo Znojmo dvakrát.

R: Znojmo - víno, okurky a úctyhodná historie - VIDEO. Město dlouhou dobu patřilo olomouckému biskupství, od 13. Než se však znojemské okurky staly pochutinou, která se vyvážela i do světa, čekala je hodně spletitá historie. Patří do ní nejen šlechtění chutnějších odrů ale také snaha o nejlepší způsoby konzervace.


Nejprve se okurky nakládaly do soli a octa. Okurky mají nízkou energetickou hodnotu, protože obsahují vody. Pohled do historie a tradic pěstování a šlechtění zeleniny 1. Nejrozšířenější jsou v české, slovenské, polské a ruské. Lze se oprávněně domnívat, že v počátcích historie lidstva člověk, jako potulný lovec zvěře, se současně zabýval i sběrem rozličných částí rostlin a jejich plodů. To co se prodává nemá původní chuť.


Kam se ztratil originální recept je záhada. Takže zkoušejte,ať něco dobrého vymyslíte. Když nakládané okurky , tak jedině znojemské Maková panenka 15. Proslavilo se hlavně svým vínem a okurkami, málokdo ale ví, že v něm najdete například relikvii svatého Bonifáce a mnoho středověkých památek nebo že se v něm koná jedna z velmi oblíbených konferencí TEDx. Z historie pěstování okurek ve Znojmě.


Okurky do Znojma přinesl Šebestián Freitag z Čepiroh u Mostu a zanechal tak v historii Znojma hlubokou stopu. Maxmilián vybral pro svého syna Rudolfa, pozdějšího císaře, za instruktora vzdělání. Přeji všem hezké počtení.

První, do čeho lidé okurky naložili, aby je zakonzervovali, byla pouhopouhá sůl s octem. Později ale místní okurkáři vyvinuli nezaměnitelný recept na nálev, který přetrval až do současnosti. Tradiční způsob zpracování, nejkvalitnější okurky ze sběrů a klasická receptura by měly dát jejím příznivcům tu nejlepší delikatesu, která nám přinese jedinečný zážitek z její. Kdo by také neznal legendární znojemské okurky ?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky