středa 10. července 2019

Jak správně udit klobásy

Klobásy patří k velmi oblíbeným pochoutkám, ale lidé často mají tendenci si je připravovat sami. Ovšem ne každý ví, jak správně udit klobásy. Je možné také šrutku masa celou motouzem ovázat a tím ji zpevnit.


Drobné masné výrobky – klobásy obvykle obtáčíme kolem hole ve stejné vzdálenosti od sebe, ostatní udíme na roštu nebo pletivu. Maso solené na sucho nebo i kombinovaným solením je dobré oplachovat teplou vodou, popř.

Jak správně udit klobásy v domácí udírně. Domácí výroba klobás má na našem území dlouhou tradici. Obřad přípravy masové směsi, její plnění do střívek. Vzhledem k tradici domácích zabijaček se v našich končinách k uzení nejčastěji používá maso vepřové.


Po odležení drzí klobásy tvar samy. K nejoblíbenějším částem vepřového, které udíme, patří kýta, plec, bok, špek, kotleta. Existuje plnička klobás, která tento proces usnadní.

Pokud by se nedařilo plnit klobásy klasickým mlýnkem s nástavcem, nevěště hlavu, protože to není jednoduché. Hotové klobásy se zašpejlují a vloží do udírny, ze které se vymou v okamžiku, kdy dosáhnou zlatohndé barvy. V poslední době se velice rozmohlo uzení různých druhů masa, ryb a klobás.


Pro správné vyuzení je důležitá jednak teplota v udírně, jednak. Klobásy jako jeden ze základních masných výrobků ze zabijačky musely vydržet několik měsíců, a dříve ledničky prostě nebyly. Tradiční způsob uzení v komínových udírnách využívá proudící směs kouře – vzduchu, popřípadě i páry k tomu, aby nastaly změny v chuti, barvě a údržnosti. Od řezníků vím, že se klobásy ještě mohou dotáhnout v teplé vodě stupnů C po dobu minut a následně dát zpět do do udírny na oschnutí.


Po nasolování masa bylo uzení jediným funkčním postupem, jak maso i klobásy uchovat po delší dobu bez závad. Když začnete pátrat po receptech na domácí klobásy , tak velmi rychle zjistíte, že je jich víc, než máte možnost za život vyzkoušet. Ze začátku pokusů výroby klobás jsem toto používal, nyní již pouze udím a do vody klobásy nedávám a při uvedené teplotě a době jsou klobásky hotové a dobré.


Chci jich zkusit hodně a chystám se i experimentovat, ale to, co vám nyní předkládám, je osvědčená tradiční verze domácích klobásek z Moravy. Ahoj, po několika letech pravidelného uzení masa, jsem se rozhodl, že vyzkouším domácí klobásy dle receptu po tchánovi. Budu udit bukem bez kůry, ke konci švestkou nebo jabloní.


Jen nevím, jak dlouho udit a na kolik stupňů. A jak udělat, aby nebyly černé. Klobásy údil bukovým a čerešňovým drevom, ale výsledok bol katastrofálny.

Sused si postavil údiareň, malú piecku kde má ohnisko a odtiaľ rúrou ide dym do takej skrine kde má povešané klobásky na paliciach. Pokud máte problematiku s udírnou vyřešenou, možná se vám bude hodit i návod na přípravu klobás samotných. Takže jak správně vyudit, aby byl hotový, ale aby z něj neodkapalo a nebyl naopak moc černý.


Ty vyrobíte snadno z mletého masa, koření a střívka. Ne jen hledám nějakej recept na klobásy tak zkusím tenhle dělám podobně. Zda chci udit pouze ryby nebo maso, popř. Digitálním udírnám se budeme věnovat v samostatné kapitole. Na našich stránkách najdete širokou škálu přenosných udíren, i udíren pro gastronomii - digitálních.


Dosažená teplota je cca 2°C. Skříňové udírny jsou většinou z oceli dřeva nebo cihel a jsou určeny pro uzení většího množství masa (uzenin). Tyto udírny jsou vhodné k rodinnému domku. Tento typ se skládá z topeniště, kouřovodu, udící komory a komína. Jak naložit maso na uzení?


Udit se zde dají klobásy , ryby i maso. Jak vyrobit domácí udírnu? Chcete si vyudit maso, ale ještě nemáte příliš zkušeností? Jak připravit maso na uzení?


Poradíme, jak správně vyudit maso! Během uzení se maso působením kouře částečně vysušuje a také získává ochrannou vrstvu, která brání napadení mikroorganismy. Díky kouři má vyuzené maso charakteristickou vůni i chuť. Délka skladovatelnosti vyuzeného. Za delikatesu se považuje třeba zvěřina.


Z dalších druhů se udí jehněčí nebo telecí. U těch je ale důležité správné nasolení, které je ostatně důležitou součástí celého procesu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky