středa 24. července 2019

Výška sopouchu od stropu

Pro rychlou představu je to výška zhruba půl metru nad dveřmi. Velmi záleží na individuálním pocitu, zda je tato výška dostačující, roli však hrají i rozměry podlahy. Tento rozměr se však liší podle typu spotřebiče.


Rozměr je počítán mezi podlahou a nejnižším bodem stropu , což může být třeba spodní hrana trámu nebo onoho výklenku. Povolená výška ale také není celém domě stejná. Teplota spalin v kouřovodu krbové vložky se pohybuje kolem 2až 3°C, může být ale i 4°C.

Teplota u teplovzdušných rozvodů běžně převyšuje teplotu 1°C. Krbová kamna pro občasné využití. Nakonec jsem se rozhodl, že udělám kouřovod horním vývodem ke stropu a skrz strop a výš nerez komín (jeho výška - tak přiměřeně). Někde mi to rozmlouvali, ale jinde mi zase řekli, že bez problému. Obecně platí, že čím je kouřovod kratší, tím lépe.


Délka kouřovodu by neměla přesáhnout z účinné délky komína. Přičemž každé pravoúhlé koleno na kouřovodu se počítá za metr délky kouřovodu. INNÁ VÝŠKA komínového průduchu – rozdíl výšek mezi sopouchem a ústím komína NEÚČINNÁ VÝŠKA komínového průduchu – svislá vzdálenost od osy sopouchu k půdici průduchu nebo kondenzátní jímce.

A to z jednoduchého duvodu - spaliny jdou do komína ještě hodně teplé a moderní komíny jsou velice izolované. I když tedy mám nízký komín (cca 5m od země) tak mám veliký tah. Když jsem stavěl , právě z duvodu nízkého komína jsem dal takto nízko zapojení (aby byla větší učinná výška komína a lepší tah).


Při měření je naopak potřeba vycházet od podlahy, ideálně od tzv. Stanovte si „vágrys“ neboli váhorys, rysku cca 1m na úrovní čisté podlahy a od této kóty přeneste stejnou hodnotu směrem ke stropu (tady vám hodiny geometrie přijdou vhod). Připojení kouřovodu má být zajištěno šikmo, ve směru toku spalin nejlépe pod úhlem 45°.


Vývod z komína musí být nejméně 5mm pod podhledem stropu. Nejmenší účinná výška komína pro odvod spalin od krbu s otevřeným i uzavíratelným ohništěm je m. Nebude problém s výškou stropu při kolaudaci. Ahoj, zkusím ještě upřesnit dotaz, třeba někdo řešil podobný problém. Potřeboval bych konkrétně vědět, do jaké výšky od čisté podlahy umístit sopouch (komínová odbočka 45°), tak abych neměl poté problém s výběrem krbové vložky a zároveň měl odbočku co nejníže a docílil tak nejdelší vzdálenosti mezi odbočkou a vyústění komína.


Parotěsný prostup spalným stropem GPH Parotěsný prostup GPH o tl. Tento prostup řeší bezpečný průchod hořlavou konstrukcí dle platných norem. Nejdůležitější je vzdálenost digestoře od pracovní desky. U modelů se šikmým sklem je možné tuto výšku snížit tak, aby spodní hrana digestoře byla nad elektrickou deskou min. Varná plocha by měla být užší než digestoř.


U MAXI kazety je zaměření stejné, jen je potřeba odečíst cm.

Světlá výška místnosti je vzdálenost od vrchního povrchu podlahy po spodní část stropu téhož podlaží. Pomoci mohou vhodně nastavená zrcadla odrážející světlo do tmavších horních rohů pokoje. Máme-li raději pestré barvy, vsadíme na vertikální pruhy vedené od stropu dolů v různých odstínech, tapety v podobě úzkého pruhu, vertikální malby a vzory, případně obložení v celé výšce místnosti. Pokud jste tudíž nebyli prodávajícím upozorněni na tento nedostatek a tento jste po jeho zjištění uplatnili u prodávajícího ve lhůtě šesti měsíců od prodeje, pak můžete chtít od prodejce slevu z kupní ceny, pokud by šlo o vadu, která brání užívání věci (ve Vašem případě se o takovou vadu zřejmě nejedná), pak byste měli možnost i od smlouvy odstoupit.


Výška stropu Od : ddeet 02. Stropní systém RECTOBETON: Inovační řešení – stropní konstrukce z nosníků z předpjatého betonu a betonových stropních vložek. Sopouch vedený od karmy a topení Sopouch je část komína, která propojuje spotřebič a komínový průduch , do kterého jsou odváděny škodlivé plyny , které jsou produkovány spotřebičem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky