pátek 23. září 2016

Špalda pěstování

Náklady na pěstování pšenice špaldy v EZ jsou obdobné jako při pěstování pšenice seté. Při pěstování má špalda nízké nároky na živiny - nemusí se tolik hnojit a dobře se vyrovnává s vyššími dešťovými srážkami. Její pěstování se začíná.


Pěstování špaldy lze doporučit do oblastí s podmínkami méně vhodnými pro pšenici setou tam, kde již pšenice setá ztrácí efektivnost, nejlépe do horší bramborářské, podhorské a horské oblasti. V řepařské oblasti ji lze zařadit.

Pšenice špalda je č asto ozna čována jako „stará evropská pšenice“. Díky své nenároč nosti k podmínkám prostř edí je vhodná pro pě stování v horských oblastech. V souč asnosti jsou nejvě tší pě stitelské plochy v německy mluvících zemích (Švýcarsko, Rakousko, Ně mecko). P ěstitelské plochy postupně v Č. Ačkoliv na pěstování a podmínky pro růst není špalda tolik náročná jako pšenice setá, vyžaduje dostatek vláhy, a to zejména v období jejího klíčení a vzcházení, sloupkování a nalévání zrna. Kdysi se pěstovala v zemích Blízkého východu.


No i na území dnešní Evropy.

Patří mezi nejstarší a zároveň nejméně šlechtěné druhy obilovin. Zato odolává nejen mrazu, ale například i toxinům ze životního prostředí či dokonce. Z našich zkušeností je možné pěstovaní i po obilnině nebo kukuřici (např. odrůda ANDURIL) při dodržení požadavků na dostatečné zásobení živinami a precizní ochranu rostlin (při pěstování po obilnině je předpoklad vyššího infekčního tlaku houbových chorob, zvláště při minimalizačních technologiích).


Mnozí se shodují na tom, že je chutnější než klasická pšenice a připomíná jim dokonce chuť oříšků. Je to druh pšenice, která má speciální obal zrna. Tento ji chrání před negativními vnějšími vlivy a zároveň zachovává vysoký obsah živin v zrnu. Je plodinou vhodnou k pěstování ekologickým způsobem.


Do ceny samozřejmě vstupuje cena zrna, která je vyšší ve srovnání se pšenicí. Dalším faktorem je způsob pěstování , a s tím související výnosnost obilovin. Na pultech prodejen ji najdeme s označením BIO. Pluchy chrání zrna před vnějšími vlivy a hmyzem tím, že je obalují.


Zrna se vylupují z klásku ihned po vyčištění, pak se dále čistí a jejich další potravinářské zpracování je podobné jako u jiných obilnin. Jelikož ale klasická pšenice vykazovala vyšší výnosy, bylo od pěstování pšenice špaldy postupně opuštěno. V současné době je ale špalda a špaldová mouka opět v kurzu a na rady výživových poradců ji zkouší celá řada lidí.


Od jejího pěstování se postupně ustoupilo – z trhu ji vytlačila šlechtěná pšenice s vyššími výnosy. Na umělá hnojení však špalda reaguje minimálně a je také odolnější proti škůdcům, v porovnání s dalšími druhy pšenice, a to ji dělá zajímavou z hlediska alternativního a zdravého stravování.

ZOLLERNSPELZ je polopozdní vysoce výnosná ozimá pšenice špalda nízkého vzrůstu s velmi dobrou odolností proti poléhání. Odrůda špaldy ZOLLERNSPELZ je v české praxi dokonale prověřena. O osivo této odrůdy v posledních letech dramatick. Diskutována je však otázka možností využití jarních forem tohoto druhu.


Z tohoto důvodu příspěvek vychází z praxí osvědčených postupů pěstování ozimé formy. Je pro ni charakteristická mohutná kořenová soustava, která umožňuje získat živiny z hlubších vrstev půdy. Vzcházející rostliny mají rozprostřený trs, listy jsou užší, více chloupkaté než u. Metodika by také měla přispět k rozvoji ekologického zemědělství na orné půdě.


Souvisejícím cílem je pak podpora rozšíření nabídky cereálních bioproduktů domácího původu. S jejím pěstováním a využitím jsou již určité zkušenosti, přesto není. Mouka, která chutná jako oříšky?


Ano, to je špalda – nešlechtěný druh pšenice. Je bohatší na minerály, hlavně hořčík, fosfor či vitaminy skupiny B. Ačkoli ji znáte především ve formě mouky, lze zrnka špaldy uvařit a použít jako samostatné jídlo, přílohu nebo do salátů. Výtečná je jako špaldoto s cuketou. Jak je z názvu patrné, špalda se řadí mezi pšenici, konkrétně mezi rozpadavý typ. Nabízí se otázka, proč se pšenice špalda pěstuje a prodává v menší míře a za větší peníze než šlechtěná pšenice, kterou všichni známe a používáme.


V průběhu šlechtění pšenice se dokázalo docílit. Zajímavou alternativou k pěstování pšenice seté, která je ne vždy zcela vhodná pro pěstování v méně příznivých oblastech pro zemědělské hospodaření (tzv. Less Favoured Areas), je diverzifikace pěstování a využívání širší druhové diverzity.


Cílem publikace je čtenáři předložit ucelené informa-ce o možnostech pěstování a využití opomíjených obilnin a pseudoobilnin v ekologickém zemědělství.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky