Pod slovem marmeláda si většina z nás představí ovoce a hromady cukru. Kdybychom se cukru vyhnuli, je to určitě lepší. Připravit marmeládu bez něj skutečně jde.
Zbavíme třešně stopek a ponoříme je na chvíli do vody. Dostanou se z nich případní červy. Slijeme vodu a čisté třešně vypeckujeme.
Domácí marmelády není nikdy dost! A ještě k tomu zdravá, bez cukru ? U nás doma se marmelády a kompoty dělaly odjakživa. Ale vždy se tam přidávalo, na můj vkus, šíleně moc cukru.
Když jsem před pár lety začala cukr vytěsňovat z mojí kuchyně, logicky na řadu přišly i. Jak vyrobit marmeládu bez cukru. Ovoce omyjeme a necháme odkapat. Vyjmeme pecky a dužinu i se slupkou nakrájíme na velké kousky do hrnce, přidáme špetku soli a přiklopíme.
Když ovoce začne pouštět vodu, odklopíme a necháme za občasného míchání co nejvíce vyvařit vodu. Taky jsem dnes dělala, dala jsem trochu míň cukru a stejně je ho až dost :-), dále 1 kakaovou hmotu, třtin. Je to luxusní, ale hrozí, že už ám pak ostatní marmošky bez čokošky přijdou poněkud chudé. Zkrátka mňam - díky za tip! To je v kostce základní recept na zavařování marmelá kompotů a ovoce vůbec podle našich babiček či maminek.
Víte ale, že to jde i jinak? Zdravěji, s méně cukru , bez želírovacího cukru a především tak, aby se zachovala přirozená chuť ovoce? Markéta: Pokud použiješ cukr 3: tak dáváš díly ovoce na díl cukru tzn. Ve složení problém není. Můžeš dát i normální cukr a přidat Gelfix nebo jiný želírovací přípravek.
Já dávám (někdy taky ne) lžičku kyseliny citr. Jak na broskvovou marmeládu bez cukru. Broskve dáme do hrnce a přidáme sůl. Vaříme odklopené, bez přidání vody dokud ovoce nepustí vodu. Tématické fráze: třešňová marmeláda marmeláda třešňová třešňová marmeláda recept třešňový džem recept na třešnovou marmeládu trešnova marmeláda z třešní třešňová zavařenina recept tresnova marmelada recepty třešnová marmeláda třešňový džem recept marmelada z tresni třešňová marmeláda s. Snad každý má ve svém archivu recept, na který se váže nějaká osobní vzpomínka.
V mém případě mám vzpomínky hned tři. Tak ta první je na mojí babičku, která měla na zahradě několik krásných stromů, které každý rok rodily spoustu dobrých a šťavnatých třešní a já jí jako malá holka pomáhala vařit třešňovou marmeládu.
Našla jsem sice typicky babičkovský recept, který byl bez gelfixu nebo želírovacího cukru , ale postup byl zdlouhavý a složitý, protože ovoce s cukrem se vařilo po malých dávkách na několika pánvích, dokud se nezredukovalo na požadovanou hustotu marmelády. To trvalo hodně dlouho a navíc se tím zdlouhavým vařením zničí. Uložte si Třešňová domácí marmeláda bez cukru LR do svého jídelníčku zdarma.
Třešně a rybíz v kastrolu podlijeme trochou vody a dusíme. Změklou směs prolisujeme přes síto nebo použijeme mlýnek na ovoce. Odvážíme kg ovocného protlaku a zahříváme v širším kastrolu bez pokličky tak dlouho, dokud se jeho objem nezmenší zhruba o třetinu. Hrozny obereme z větviček a omyjeme.
Pokud mají pecky, tak je rozmixujeme a přepasírujeme pomocí vařečky přes sítko, abychom oddělili pecičky a šťávu. Vzniklou tekutinu dáme do hrnce, osolíme a přivedeme k varu. Já nenechávám nic náhodě a snažím se přebytky v létě zpracovat – milujeme domácí marmelády! Pokud si myslíte, že je jejich výroba zdlouhavá a navíc do nich potřebujete dát hromadu cukru , želírovacích éček a konzervantů, takže se to ani nevyplatí – mám pro vás dobrou zprávu! Jde to i bez toho a navíc je to fakt rychlovka.
Prostě super lesanský recept i pro. Zkoušely jste někdy zavařovat ovoce na marmelády a džemy bez cukru ? Vždycky když dělám džem a sypu do něj kvanta cukru a želírovací prostředek, tak si říkám, že to rovnou můžu koupit v krámě, protože je to vlastně totéž. Máte s tím někdo zkušenost?
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.