pondělí 26. září 2016

Kolko cukru do kvasu

Do kvasu neodporúčame pridávať cukor, znižuje to výslednú kvalitu destilátu. Použite radšej nami predávané kultúrne kvasinky, výživu a enzýmy, ktoré Vám zabezpečia prirodzené a dokonalé prekvasenie s vysokou výťažnosťou. Cukor do kvasu áno alebo nie? Obsah cukru v kvase je rozhodujúci pre to koľko alkoholu sa v kvase behom fermentácie vytvorí. Oficiálně se do kvasu přidávat cukr nesmí!


Příliš přidaného cukru ubírá na kvalitě pálenky, která obrazně řečeno zhrubne, nemá tak jemnou chuť a škrábe v krku.

Optimální množství je 1kg cukru na jeden sud kvasu (cca 150L). Do pripraveného nadrveného ovocia je možné pridať aj nezužitkované kompóty (nie plesnivé) s obsahom cukru a spolu vykvasiť - najvhodnejšie do jabĺk. V každom prípade kvas zalejeme kvalitnou pitnou vodou. Pridávanie cukru a vody do kvasu.


Vzhľadom na podnebie a tunajšiu klímu je dobré, keď do kvasov pridáme dva až päť litrov cukru. Dôvodom môže byť nízka cukornatosť ovocia, a následne nízka výťažnosť kvasu. Ak je ovocie zdravé a dozreté nie je do kvasu potrebné pridávať kvasinky (okrem špeciálnych kultúrnych kvasiniek na zvýšenie výťažnosti, príp. zvýraznenie buketu).


Ovocie, ktoré chceme použiť na kvas musí byť zrelé až prezreté.

Z hľadiska vhodnosti ovocia na kvas je najdôležitejší obsah cukru , pretože z neho pri alkoholickom kvasení vzniká alkohol a ďalšie látky ovplyvňujúce chuť a vôňu destilátu. Preto je vhodné do kvasu dodať aj výživu pre kvasinky (živnú soľ). Dodanie vhodných kvasiniek, výživy, zabezpečenie podmienok kvasenia je pre účely dosiahnutia dobrej výťažnosti alkoholu ( „aby dobre natieklo ) podľa našich skúseností dôležitejšie, ako dodávanie zbytočne veľkého množstva cukru do kvasov. Upřímně řečeno, nemám ponětí, co má nízký obsah organických kyselin společného se stabilitou kvasu , ale vím, že podstatný je obsah cukru a tím pádem základní hodnota alkohou.


Pokud je pod , pak je kvas vždy nestabilní a to je zkrátka většina kvasů. Má první zkušenost byla ta, že v druháku ze šípků (předpokládám že zbytkový cukr nebyl žádný), do kterého jsem dával kg cukru do 50l obsahu 60l sudu, mi refraktometr ukázal po vykvašení (bublátko nebublalo) 12Brix. Z toho jsem usoudil, že v kvasu zůstalo 6kg cukru. Radšej použite kultúrne kvasinky, enzýmy a výživu, zabezpečia prirodzené prekvasenie s vysokou výťažnosťou.


Koľko cukru treba pridať na 100l kvasu ? Iná situácia je v destilátových liehovaroch a priemyselnej výrobe liehovín, kde také „zrieďovanie“ destilátu prídavkom cukru alebo liehu do kvasu (zložkami, ktoré sú lacnejšie ako vstupná surovina – ovocie) môže spotrebiteľ, ktorý si produkt kupuje, vnímať ako vedomé porušovanie (znižovanie) kvality s cieľom zvýšenia miery zisku. Obecne je zaužívané na 1l kvasu pridať cca kg cukru , ktorý predtým rozpustíme v cca litroch teplej vody a premiešame - doporučené najmä pri málo cukornatom ovocí. Vyšší koncentrace cukru (ať již sacharozy, fruktozy nebo glukozy) a následná, po prokvašení, vyšší koncentrace alkoholu v kvasu však také zabraňuje množení některých plísní, proto jsou kvasy, které při založení obsahují více cukrů odolnější proti „zvrhnutí“ kvašení a plesnivění.


Ako odkôstkovať čerešne na kvas a koľko cukru do kvasu 5. Přidávání cukru kvůli rozjezdu kvasinek je roky tradovaný mýtus. Kvašení se rozjede stejně rychle i bez cukru , možná rychleji. Naopak, třeba při výrobě dezertních vín se cukr k ovoci či do moštu přidává později a po částech, protože jeho přidání v plné dávce by kvašení dokonce zpomalilo.


Při přidání cukru do kvasu již nelze mluvit o destilátu, ale o likéru.

Pokud z nějakého důvodu není možné nechat ovoce dojít do plné zralosti (plísně, krupobití apod.), někdo v zájmu alespoň nějakého zisku ovoce přislazuje. Množství přidaného cukru lze odvodit tímto způsobem. Hnilobnými procesy se snižuje obsah využitelných cukrů a nepříjemná chuť navíc přejde do destilátu.


Stejně tak vám neposlouží ani ovoce, které ještě nestačilo uzrát. Má v sobě mnoho kyselin a málo cukru. Ovoce dávejte do kvasu vždy bez stopek a bez listů.


Zelené části rostliny totiž vyluhují látky, které. Pokud se kvašení zvrhne na octové (např. když nepřidáte cukr a kvašení je pomalé) tak výsledek poznáte zaručeně. Jak už jsem psal, těch dvou lidí co vylili kvas do kanálu (jeden 3litrů a druhý 1litrů kvasu ) mi bylo docela líto.


Já toto nehodlám riskovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky