středa 17. května 2017

Test instantní káva

Každá forma má vliv zejména na rychlost přípravy, ale i výslednou chuť. Obecně největší míru svobody vám dávají zrnka. V závěsu za ním se umístila instantní káva Clever Gold z Billy. V senzorických testech pohořela značka Dallmayr Gold.


Důvodem bylo silné upražení a horká a spálená chuť.

Jako standardní průměr označil kulinář šest vzorků kávy. Patří sem Jihlavanka Standar káva Yellow Eclipse Standard z Lidlu, Tchibo Gol K-Classic Café Allegro z Kauflandu, instantní káva Gold z Billy a káva Tesco Value. Je už na každém, jestli má raději tu kávu, která více voní nebo tu, která má silnější chuť. Předpokla že dobrá káva nemůže být levná, nabourala Casa Blanca Original, která se v celkovém pořadí vklínila mezi mnohem dražší vzorky. Test potvrdil, že ty úplně shodné nejsou.


Prokázaly to chuťové zkoušky i výsledky chemických. Nepotvrdilo se ani, že by stejná káva německého výrobce byla výrazně lepší než tuzemská. Největší rozdíly byly v obsahu kofeinu, ukázal test MF DNES.

Ako štandardný priemer označil kulinár šesť vzoriek kávy. Patrí sem Eduscho Standar káva Yellow Eclipse Standard z Lidlu, Tchibo Gol K-Classic Café Allegro z Kauflandu, instantná káva Gold z Billy a káva Tesco Value. Je už na každom, či má radšej tú kávu, ktorá viac vonia alebo tú, ktorá má silnejšiu chuť.


Počet testovaných produktů: 12. Splňuje instantní káva na pultech požadavky na kvalitu? Je v ní tolik kofeinu, kolik má? Byla kávová zrna skutečně tak pečlivě vybraná a upražená, jak nás o tom ujišťují výrobci v reklamách a byla jedinou použitou surovinou jen pražená zrnková káva bez přidaných náhražek? Ve většině českých domácností se instantní káva najde.


Pro její milovníky je nyní k dispozici detailní přehled výsledků testu dvanácti produktů, a to nejen z hlediska přítomnosti nežádoucích látek, ale především z hlediska vůně, chuti a přiměřenosti pražení,“ uzavírá Ida Rozová. V její konzumaci je Česká republika špičkou mezi státy Evropské unie a každý z nás ročně vypije kolem 2šálků rozpustné kávy. Abyste věděli, jak je na tom s kvalitou vaše oblíbená značka, připravili jsme test instantní kávy. Dnes jsme testovali zrnkovou kávu. V dnešní době je módní instantní káva.


To je ale už uvařená, vysušená a znovu zalitá káva. Lidé si ji často dělají kvůli úspoře času. Test zkoumal kávy označené převážně jako gol které jsou údajně kvalitnější.


Test nakoupil dvanáct druhů instantních káv známých i privátních značek, ve kterých následně nechal laboratorně ověřit antioxidační schopnosti, množství kofeinu a obsah nežádoucích látek.

Blesk testoval instantní kávy. Jak se vyrábí instantní káva ? Kolik kofeinu obsahuje instantní káva ? Protože instantní káva „stárne“ mnohem pomaleji než samotná kávová zrna, bylo hlavní motivací k její výrobě zachování přebytku zrn v letech nadúrody. Při výrobě se ze zrn uvaří velmi silná káva , která se pak vysuší do podoby granulí. Neobsahují škodlivé látky a odpovídají vyhlášce. Ale jak ukázal senzorický test , běžně dostupné instantní kávy nejsou moc dobré.


Výrobci zkrátka chuťové české milovníky kávy rozhodně nerozmazlují. Až za prvními dvěma sortami následují v popularitě káva zrnková a kapsle. Zatímco domácnosti s nižším příjmem nakupují nejradši instantní , případně mletou kávu, s rostoucím příjmem roste popularita zrnkové kávy. A to přestože z dat Českého statistického úřadu vyplývá, že instantní káva je zhruba dvakrát.


Rozhodně nemají schopnost povzbudit a nejsou vhodné pro celiaky, neboť obsahují ve valné většině lepek. Kávoviny mají i nedostatky. Kvůli škrobu a sacharidům je třeba dát si pozor na jejich denní dávky, jak říkají dietologové. Mají totiž zhruba trojnásobnou energetickou hodnotu oproti instantní kávě. Gje nejchutnější gurmánská instantní káva proslavená po celé jihovýchodní Asii.


Stačí přidat cca 180ml horké vody a zamíchat - a můžete si svou gurmánskou kávu vychutnat kdekoliv - doma, v práci či na cestách. Instantní káva je oblíbená zejména díky jednoduchosti své přípravy. Stačí ji zalít horkou vodou a může se podávat.


Test se rozhodl instantní kávy a jejich kvalitu na českém trhu otestovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky