pátek 12. května 2017

Druhy oblaků

Pracovník meteorologické stanice v určeném termínu obhlédne oblohu a určí, jaké vrstvy oblačnosti vidí, jaké druhy oblaků v jednotlivých vrstvách jsou, určí další podrobnosti jednotli. Určení druhu oblačnosti, množství a celkové. V závislosti na vlhkosti a proudění vzduchu vznikají charakteristické druhy oblaků. Jasná obloha, na které se netvoří kupovité oblaky a rychle mizící kondenzační pruhy za letadlem, naznačují ustálené jasné počasí. Bouřky jsou vázány výlučně na oblak kumulonimbus, nejhrubší ze všech oblaků.


Cirrus je typickým oblakem vysokého patra.

Je složen z ledových krystalků a má jemný, roztrhaný a vláknitý vzhled. K tomu dochází na frontách. Jak vzduch stoupá, kondenzuje čím dál více vodní páry a vznikají různé druhy oblaků.


Cirry se tvoří jako poslední a. Oblaky-jejich druh, odrůda, tvar, velikost, množství, barva, výška nad zemí, projevy počasí s nimi spojené, pohyb, způsob vzniku, místo výskytu, složení-vypovídají mnoho o aktuálním stavu troposféry a často z pozorování uvedených parametrů oblaků můžeme vyvodit odhad počasí v příštích několika hodinách. První část je teoretický úvo který má čtenáře vhodnou, srozumitelnou formou uvést do problému a vysvětlit nejasnosti, které při správném určování oblaků provázejí i zkušené pozorovatele, neboť vzhled oblačnosti poskytuje tak širokou paletu tvarů a podob, že se dá často podlehnout mylnému dojmu a učinit chybu. Rozeznáváme hlavní druhy oblaků (cirrus, cumulus, stratus), které se mohou na obloze vyskytovat i zároveň.


Dělí se do hlavních skupin, které se navzájem odlišují výškou, polohou, obrysy a složením.

Dělení oblaků a oblačnosti - jak určit správný typ mraku. Oblaka jsou rodělena podle morfologické klasifikace na deset základních duhů. Zde uvádíme jejich přehled včetně fotografie pro lepší představu.


Hovorově se někdy místo správného termínu oblaka užívá nesprávné slovo mraky. Meteorologové řadí oblaky podle vzhledu a výšky, ve které vznikají. Oblaky nejvyšších pater mají před názvem slovíčko Cirro, středě vysoká oblaka Alto.


Podle tvaru rozlišujeme kupovité oblaky (Cumulus), vrstenaté oblaky (Stratus) a řasy (Cirrus). V následujících článcích na tomto blogu si jednotlivé druhy přiblížíme detailně včetně reálných fotografií. Kliknutím na ikony oblaků zobrazíte detail vybraného druhu. Základní druhy oblaků - MetAmater.


Altocumulus sestává se ze skupin oblaků kupovitého charakteru, odstíny bílé nebo šedé barvy, oblaky lidově nazývané beránky. Vzniká podobně jako altostratus, rozdíl spočívá v ovlivnění instabilitou okolní atmosféry, takže obláčky získávají typickou kupovitou strukturu. Druhy sa ďalej rozdeľujú na tvary a odrody pomocou špecifických termínov, ktoré sa vzťahujú na ich tvar alebo charakter. Druhy oblaků - oblaka nízkého, středního a vysokého patra.


Při určování druhu oblačnosti je možné určovat charakteristiky, jako je typ, tvar, odrůda a případně zvláštnosti oblačnosti. Druh oblačnosti je vhodné určovat pomocí atlasu oblaků s obrazovou přílohou. U některých oblaků se mohou vyskytovat buď přímo u oblaku, nebo i mimo něj, určité charakteristické zvláštnosti, jako například visící výčnělky podobné ženským prsům, srážkové pruhy, cáry nízkých oblaků atd.

Pro správné určení typu a. Takové charakteristiky se označují jako zvláštnosti oblaků a průvodní oblaky. Fyzikální složení a vzhled. U oblačnosti se stanovovaly druhy , tvary a odrůdy, výška základny, ale také množství a hustota. A právě pro množství oblačnosti se dnes užívá označení oblačnost.


Na meteorologických mapách se oblačnost (množství oblačnosti) zaznamenává přímo do staničního kroužku pomocí specifických symbolů. Tyto jsou pak dále rozděleny na oblačné tvary, odrůdy a zvláštnosti. Naučný pořa druhy oblaků a vztah k počasí.


Vhodný pro školy, piloty a zájemce o meteorologii.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky