čtvrtek 4. května 2017

Sušený medvědí česnek

Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Medvědí česnek je potřeba zpracovat.


Ne všechno co jste si nasbírali totiž zkonzumujete za čerstvého stavu. Abychom si uchovali látky obsažené v medvědím česneku, měli bychom před tepelnou úpravou upřednostnit sušení medvědího česneku, anebo jej nechat zmrazit.

Sušený medvědí česnek. Víte, že česnek medvědí je mnohem léčivější než náš česnek ? Jaro nám přináší mimo jiné i úžasné vůně všude kolem nás. Na procházce v listnatých horských lesích, humusovitých loukách nebo stinných a vlhkých nivách můžeme ucítit silnou, divokou, česnekovou vůni.


A právě ta vůně vyloučí možnou záměnu s konvalinkou nebo jinou jedovatou bylinou. Pokud chcete používat medvědí česnek během celého roku, můžete si omyté a osušené listy nasekat a usušit. Kromě toho se z něj mohou těšit i obyvatelé Velké Británie, jihu Skandinávie, evropské části Ruska a dokonce roste i na Kavkazu.

Recept si zatím oblíbili kuchaři. Postup přípravy receptu. Krůtu očistíme, osušíme a naporcujeme. Porce masa osolíme, potř. V medicíně se používá nadzemní část rostliny, která se zpracovává různými způsoby.


Zkus to, uvidíš, že je to lepší. Na zahradě ho zatím nemám moc, donesla jsem si z lesa, tak musím počkat až se rozroste. Pokud je na vás medvědí špenát napoprvé trochu velké sousto, vyzkoušejte variantu podle Romana Pauluse, šéfkuchaře restaurace pražského hotelu Alcron: Do špenátu můžete přidat jen pár listů medvědího česneku, jídlo skvěle dochutí, ale dominantní chuť nepřebije. Listy mají typickou česnekovou chuť a možnost jejich použití je stejná jako u klasického česneku. Má lepší vlastnosti než klasický česnek.


Podívejte se, kde a kdy roste, jak jej sbírat, na jeho využití pro zdraví, jak jej zpracovat a uchovat, i jak jej používat v kuchyni. Ten však v sobě nemá ani z daleka tolik vitamínů jako čerstvý medvědí česnek. Proto, pokud si chcete uchovat česnek bez ztráty léčivých účinků, doporučujeme ho zmrazit.


V kuchyni se česnek medvědí používá podobně jako česnek kuchyňský, jen s tím rozdílem, že se nezpracovávají stroužky, ale listy, popřípadě lze využít i cibulku či květ, ty však nemají charakteristickou jemnou štiplavou chuť. O tom, že medvědí česnek je velmi zdraví prospěšná bylinka je všeobecně známo. Nejenom že má zdraví prospěšné účinky, ale v kombinaci s rozšlehanými vejci už nepotřebuje výsledná omeleta tolik solit, chuť je totiž velmi výrazná.

Jelikož je medvědí česnek sezonní záležitostí, je dobré jej sušit. Celé listy totiž zůstanou i po dobrém usušení pružné a nedají se rozemnout. Konec března až zhruba polovina května je obdobím, kdy roste stále oblíbenější medvědí česnek.


Jméno může evokovat klasický česnek , se kterým má společnou pouze chuť. Podívejte se s námi jaké má medvědí česnek blahodárné účinky a jak ho připravovat. Sezona sběru medvědího česneku je velmi krátká. Po nasbírání medvědí česnek musíte velice brzy spotřebovat.


Nedá se dlouho skladovat, vadne a zasychá. Uchovejte si čerstvý medvědí česnek naložením do soli.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky