Surovinami přípustnými pro pěstitelské pálení jsou ovoce, jakož i šťávy a odpady z jeho zpracování, a to v čerstvém i ve zkvašeném stavu, pokud neobsahují cizí cukernaté nebo jiné zkvasitelné příměsi. Měření zbytkového cukru v kvasu ovlivňuje přítomný alkohol a nezkvasitelne látky. Dejte přesně půl litru prefiltrovaneho kvasu do hrnce a zahrivejte až se odpaří všechen alkohol, doplňte vodou přesně na původních půl litru a při teplotě stupňů Celsia refraktometrem zaměřte hustotu. Takto zjistíte přesně kolik. V knize Domácí výroba lihovin H. Schmickl, B Malleová jsem se setkal s obhajobou doslazování kvasů.
Znělo to logicky a zajímá mě váš názor. Tato velice rozšířená pověra nejspíše vznikla z doslazování nahnilého a nekvalitního ovoce. CUKR URYCHLUJE KVAŠENÍ - OMYL.
Cukr je v podstatě konzervant, takže kvašení zpomaluje. Větší koncentraci cukru jak. Možná jste si nevšimnul že nijak neobhajuju přidávání cukru do kvasu. Reaguju na dotaz a hexoza je co? To že si někdo vysvětlení chemické podstaty štěpení disacharidů a kvasného procesu jako příležitost k doslazování kvasu je jeho (a asi i váš) problém.
Při kontrole kvasu je dobré měřit cukernatost. Jakmile je na nule, může se jet do palírny. Pokud ale máte kvasnou zátku, tak vydrží i dalších několik týdnů, alkohol z něj neuniká a jak čistý jste jej zakládali, tak čistý vydrží celé měsíce.
To pak můžete pálit, kdy se vám to hodí, třeba v únoru,“ uzavřel. Nemám zkušenosti s výrobou kvasu , ale už léta dělám domácí víno, a domnívám se, že onen povlak by mohla být tzv. Mycoderma, které se dostávají do kvasu již s ovocem, za nepřístupu vzduchu se nerozmnožují, umírají pri obsahu alkoholu ,domnívám se tedy, že až obsah. Příprava pěstitelského kvasu. Aby váš kvas byl hodnotný a destilát dobré jakosti, radíme a doporučujeme vám!
Na založení kvasu si připravíme vhodnou dřevěnou nádobu, případně čistou nádobu z umělých hmot, nikdy ne nádobu železnou. Mýtus 4: Přidáním cukru do kvasu slivovice škrábe. Většina komentářů super,ale co se týče doslazování ,víte že je to protizákonné (par zák.
Cukr se opravdu dle české normy či zákona u průmyslově vyráběné slivovice nesmí do kvasu přidávat. To potvrdila průvodkyně při prohlídce likérky R. S ciderem jsem začal před dvěma lety. Donutila mě k tomu nadúroda jablek a tak jsem si pořídil literaturu a pomůcky a první rok vyrobil litrů. Bez doslazování , ale je fakt, že ve finále tomu chyběly bublinky. Druhý rok, čili loni jsem vyrobil litrů a do každé láhve jsem při lahvování nasypal kávovou lžičku.
Sacharozu obsahuje i většina ovoce - nejvíce švestky (až z celkového množství cukrů), banány a broskve. Vyvíjející se CO Vás překvapí svým omračujícím účinkem, tj. Vás donutí reflexivně odtrhnout hlavu od povrchu kvasu. Nádoba může mít na pohmat ohřátý povrchu.
Pálení ovocného kvasu probíhá v moderní třípatrové destilační koloně o obsahu 3litrů. V příjemném prostředí může zákazník přímo sledovat destilační proces svého vlastního kvasu.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.