středa 15. března 2017

Zámky na loiře

Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání Toto je seznam zámků nacházejících se v povodí francouzské řeky Loiry. Cestovní kanceláře často pořádají poznávací zájezdy do oblasti zámky na Loiře. Nádherná oblast podél řeky Loiry je poseta romantickými zámky , které si vystavěli panovníci Francie pro svou rekreaci.


Loira je nejdelší francouzskou řekou, od pramene v Massif Central až po své ústí do Atlantiku u St. Nazaire měří přes tisíc kilometrů.

Ať už se do objevování zámků na Loiře pustíte sami, nebo s cestovní kanceláří, je dobré držet se těchto dvou pravidel, a to, abyste ze zámků navštívili opravdu ty nejkrásnější a navštívili jen jeden zámek za den. Zámky na Loiře jsou tím pravým pro milovníky historie a zámecké krásy. Německem do oblasti zámků na Loiře , které jsou zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO. Smyslem je obsahové a funkční doplnění ostatních modulů Metodického portálu RVP. CZ s akcentem na podporu online spolupráce a sdílení.


Oblast mezi oběma řekami, mezi městy Orléans a Tours nabízí k prohlídce desítky hradů a zámků, které jsou zhmotněním slávy a bohatství Francie v období. Dnes můžeme zámky na Loiře , jak bývají tyto často honosné stavby označovány, obdivovat i my.

A to buď po vlastní ose nebo jako účastníci některého z řady poznávacích zájezdů cestovních kanceláří. Všechna tato sídla asi jen tak nenavštívíme. Pojďme si proto povědět alespoň o některých.


Oblast zámků na Loiře se rozkládá na třech bývalých provinciích, a to v okolí měst Orléans, Tours, Angers a sestupuje až k severu Berry. Rýsuje se kolem obvodu, který utváří Loira stoupající k severo západu, od Gien po Orléans, poté sestupuje až k území Angers. Zámek ve stejnojmenném městě byl v 15. Odehrála se tam i jedna z temných epizod francouzských dějin z dob válek mezi hugenoty a katolíky.


Kolem se rozkládá pás s největším počtem zámků na km². Amboise, Bellegarde, Candé, Cheverny, Langelais, Rivau, Serrant… Je jich vskutku tolik, že se nám sem ani nevejdou, ale pokusíme se vás seznámit alespoň s těmi nejznámějšími a. Co jsou zámky na Loiře a které zámky sem patří. S velkolepou přestavbou původně loveckého zámečku započal proslulý „kníže renesance“, francouzský král František I. Loiře je CHAMBOR má 4místností a 3komínů. Některé zdroje uvádějí, že se na Loiře a jejích přítocích nachází na 4zámků, jiné hovoří až o dvojnásobku. Leonarda da Vinciho, který tady také zemřel.


Do málokteré oblasti Francie se soustředilo tolik osudů významných lidí a okázalého renesančního přepychu jako do údolí Loiry. Které zámky lze na Loiře navštívit, lze velmi snadno zjistit několika kliknutími na internetu.

Z praktického hlediska je třeba připravit se ale na to, že interiéry zámků jsou překvapivě chudé, srovnáváme-li je se zámky českými. Přece jen Francouzská revoluce udělala své. Naopak, to nejhezčí, co na zámcích je, vidíme v exteriérech - v zahradách. Francie, rozkládající se na západním okraji Evropy, má proměnlivé a mírné klima.


Francie je rozlehlá země, kterou obklopuje Atlantský oceán na severu a Středozemní moře na jihu. Sever Francie má tedy podnebí vlhké a chladnější, na jihu naopak vládne středomořské podněbís mírnými zimami a horkými a suchými léty. Loiry, nejdelší francouzské řeky, která měří přes tisíc kilometrů, si v minulosti vybrala řada králů a šlechticů.


Hrad či zámek najdete téměř v každém větším městečku v okolí Loiry. Mezi ty nejatraktivnější zámky na Loiře ale patří zámek Blois. Samotné město má asi tisíc obyvatel a. Každý ze zámků v údolí Loiry je jiný a každý má své. Villandry, Chenonceau, Chambor dny v Paříži a Versailles.


Poznávací zájezd s průvodcem do Paříže a zámky na Loiře – letecky z Ostravy. Uvidíte památky Paříže, zámky Chambor Blois, Chenonceau, Amboise a Villandry.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky