Z omytých a okapaných česnekových výhonků odstraníme pacibulky a pokrájíme je na kratší kousky. Ty pak dáváme po částech do mixéru, přidáme sůl dle chuti a oleje přiléváme tolik, aby se výhonky dobř. Pasta z česnekových výhonků Jednu neděli jsem šla pomáhat kamarádce do zahradnictví a došlo také na zalamování výhonků mladého česneku, aby nerozkvetl.
Byla jich pěkná hromádka a skončily by na hnojišti, kdybych si nevzpomněla, že jsem je viděla prodávat na stánku na Zelňáku. Postup přípravy receptu. Ráda poznávám nové věci a to platí i ve vaření.
Pro někoho to je možná známá věc, ale já se s nimi setkala vlastně prvně v životě. Jedná se o česnekové výhonky. Všechny informace zde uvedené odkazují na původní zdroje, kde si můžete přečíst kompletní a celé články. Z odstřihaných stvolů jsem odstranil květenství a nakrájel je na menší kousky.
Do nádoby od tyčového mixéru jsem kápl trošku olivového oleje, osolil a přisypal kousky stvolů. Během mixování na kašičku jsem postupně přidával jak sekané stvoly tak olej za účelem dosažení kašovité pastovitosti, která by se mi líbila. Každému z nás se stalo, že jsme zapomněli na cibuli nebo česnek ve špajzu. Protože už měly zelené výhonky, tak jste je pravděpodobně vyhodili.
Příště výhonky odřízněte a připravte si z nich zdravou a lahodnou pomazánku. Výhonky mají jemnější chuť než cibule nebo česnek, tak pomazánku zkuste nabídnout i dětem. Hodí se do polévek, bramboráků, pod maso atd. Obsah: 180g Rok se sešel s rokem a opět nám uzrály.
Když rostlina sílí a dozrává, vyrůstá z ní šlahoun, který je základem na budoucí květ. My však většinou stojíme o podzemní část rostliny a tak tyto zelené spirály odlamujeme, aby česnek zbytečně neoslabovaly. Právě nyní je ta chvíle, kdybyste měli zbystřit. Ideální je volit opravdu mladé výhonky, které jsou křehké, neobsahují tolik vláken jako starší části a můžete z nich uvařit spoustu pokrmů. Pasta z pacibulek je výborná i na potírání grilovaného masa nebo zeleniny.
Jemnost pasty můžeme vylepšit lžíci oleje. Tak, jestli jste ještě česnek na zahradě nezaštípali, doufáme, že jste v tomto článku našli dostatek inspirace na využití zdravých pikantních česnekových výhonků a nebudete je nadále vyhazovat. Běžně se tyhle výhonky z česneku vylamují, aby se rostlina neoslabovala tvorbou květu. Celá část výhonku je ale perfektně jedlá.
Výhonky totiž nejsou v… Zobrazit celou zprávu: Česnekové výhonky. My jim doma říkáme česnekové výhonky. Hodně zahrádkářů tyto výhonky vyhodí na kompost, protože netuší jakou dobrotu v sobě tyto zelené šlahouny skrývají. U nás se z nich dělávala omáčka, která se podobně jako koprovka podávala s vejci nebo vařeným hovězím masem. Domácí bramborový chléb - Jedna z variant na chutný domácí chléb z hladké mouky, brambor a droždí.
Pokličkový chleba s olivami a škvarky - Pod pokličkou v troubě upečený chleba ochucený olivami a škvarky, ke konci pečení dopečený odklopený, pěkně dozlatova. Hrníčkový recept bez vážení! Já sama jsem třeba z blogů už přehlcená a popravdě mám asi dva oblíbené, kam chodím za inspirací.
Pesto z česnekových výhonků. Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit? Výhonky hrachu jsou bohaté na sacharidy, vlákninu, proteiny, vitamín A, vitamín C, vápník a železo. Neváhejte je dát do bramboráku (pokud vám nevadí mírně nazelenalá barva) nebo je rozmixujte na pesto.
Nepočítejte ale s tím, že budete mít krásně hladkou hmotu jako třeba z bazalky. Pokud nemáte profi mixér s vysokým výkonem, budou v mixované hmotě vždy kousky. To ale nevadí vůbec ničemu.
Jednoho dne už prostě nebylo po pestě z medvědího česneku ani památky, ale nechtěla jsem se vzdát těch pomazánek, těstovin i topinky s vůní česneku a svěží zeleně, a tak jsem zkusila toto. Lahůdka, na kterou se každý rok už těším. Martina Antalová, Odolena Voda.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.