úterý 22. března 2016

Kvaskovy chleb

Ten nejzdravější, nejchutnější a nejlepší chléb, jaký jste kdy jedli. Zvládne to bez větší námahy i laik. Jednoduchý a neměnný postup.


Ovšem vždy je něco za něco: nebude to nejlevnější záležitost. Ale výsledek stojí za to. Tento chléb hravě strčí do kapsy nejen ty parodie na chleba ze supermarketů, ale i všechny ty … Pokračování textu.

V míse smícháme obě mouky, lžičku soli a semínka. Přidáme kvásek s vodou a vytvoříme těsto. Mísu zabalíme do igelitového sáčku a necháme stát přes noc.


Každý má své malé sny a jedním z nich byla litinová dvojitá nádoba, ve které jsem chtěla péct chleba v troubě. Nižší víko použít jako spodek na pečení a samotným kastrolem přikrýt chleba. Kváskový chlieb sa čoraz viac spomína v súvislosti s chuťou a zdravím. Aj keď kváskovanie vyzerá sprvu veľmi zložito a časovo náročne, oplatí sa to vyskúšať.


Domácí kváskový chléb - dva recepty na výborný chléb z kvásku. Je velice dobrý, zdravý a vydrží dlouho čerstvý.

Krok 6: Hnětač pusťte na nejnižší stupeň a pozorujte konzistenci těsta. Podle toho dolévejte po troškách vodu, každá mouka saje jinak. Nie je nad domáci chlebík, ktorý si upečiete podľa svojej chuti, rozvonia vám celý byt, či dom a ešte je aj zdravý. Vedieť upiecť domáci kváskový chlieb je nemalá frajerina. Má chrumkavejšiu, krásne sfarbenú a skaramelizovanú kôrku.


Má tiež nižší glykemický index a dlhšiu trvanlivosť. Najprv potrebujeme samozrejme založiť kvások. S tímhle chlebem je dobré začít, je jednoduchý, člověk si s ním všechno rychle osahá a později může měnit a přidávat ingredience…. Musím dodat, že je to příliš zjednodušeně napsáno.


Předně, v momentě, kdy do kváskového chleba dáte kvasnice, tak už to není kváskový chleba, poněvadž i při sebemenším množství kvasnic, tyto zlikvidují nakyslou kváskovou chuť a taky je ten kvásek zbytečný z důvodu kvašení. Tématické fráze: celožitný chléb recept celožitny chleba jaké množství kvásku na kilogram mouky kváskový chléb top recepty semínková cihlička rozkvas a kváskový chléb plus rozkvas recept na kváskový chléb plus rozkvas recept chléb celozitny chleba receot kdy je pripraveny rozkvas na kvaskovy chleb kváskova zitna. Tématické fráze: žitný kváskový chleb kvaskovy chleb recept žitný chléb domácí kváskový žitný chléb recept na žitný kváskový chléb kvaskovy chleb kváskový chleba recept žitný chléb z kvásku kváskový žitný chléb domácí žitný chléb z kvásku žitný kváskový chleba chléb z žitného kvásku žitný. Na počátku mého zájmu o kváskový chleba stála zmínka na českém internetu, načež jsem začala hledat jak se takový chleba peče, ale “jak na to” jsem se dozvěděla až na stránkách německých a amerických. Recept na chléb, který je krásně nadýchaný i bez použití kvasnic.


Suroviny som nefotil, začal som od cesta, ktoré so si najprv vymiesil ručne a potom v domácej pekárničke. Chlieb pečiem buď cez víken ráno, alebo cez týždeň večer, takže uvediem recept ako to robím cez víkend: V piatok večer vyberiem z chladničky kvások, prikŕmim ho zopár lyžičkami ražnej chlebovej múky a prilejem vlažnú vodu tak, aby ho bolo v l pohári tak do. Zastavila jsem se na tržišti u stánku, kde se průběžně pořád tvořila fronta.


Co že to tam vlastně mají?

Paní přede mnou se téměř rozbrečela, neboť jí právě vyprodali poslední kváskový chléb. I další lidé zklamaně odkráčeli. Zdravim Vas, vas chlebik vypadal tak uzasne ze jsem ho hned musela zkusit.


Postup: U kváskového chleba je dobré si spočítat, kdy jej budete chtít péct a podle toho začít s jeho přípravou. Mě se osvedčilo odpolední pečení, proto začínám s rozkvašením kvásku večer před samotným pečením. Můj nový kváskový favorit je žitný chléb. Dlouhou dobu jsem se mu vyhýbala. Mám raději klasické bochníky chleba s křupavou kůrkou, takže kynutí ve formě mě nijak nelákalo.


Máte pocit, že pečení chleba je jen pro zdatné kuchařky? Díky názorným fotkám a hodně podrobnému postupu snadno proniknete do pekařských tajů. Zkuste to, vlastní kváskový chleba je prostě nej!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky