středa 16. března 2016

Dvoje kamna do jednoho komínu

Do komína mohou být připojeny dvoje kamna , ovšem součet výkonů obou kamen podle normy musí být do 20kw. Teplovodní kotle musejí být samostatně. Momentálně řeším také podobný problém. Chci si připojit malá kamna , které jsou o patro výš, a zrovna hledám nejlepší způsob vyřezání díry do komínu , aby nepopraskal.


Nejsem kominík tak jen co si pamatuji.

Komín by měl mít nejmenší průřez 150x1mm. Síla stěny komínu minimálně 1mm. To je dle staré normy a nyní je to přísnější.


Napojení do komína, který popisujete s tím, že by v každém podlaží byly napojeny dvoje kamna je jistě v rozporu s normou. Kominík mi řekl, že na jeden komín mohou být lokální spotřebiče pouze v případě, že na nich výrobce uvádí že jsou na to udělaná. Na chalupě máme ve zdi vestavěný starý komín s průduchem průměru 15cm.


Na jedné straně je na něj připojen stávající kotel Viadrus U22C s výkonem 17. Je možné na komín připojit z druhé místnosti (také v přízemí) sporák na dřevo s výkonem 7.

Dvoje kamna na dřevo do jednoho komínu ? Do jednoho komínu můžete vyústit dva spotřebiče, pouze za předpokladu, že jsou v jednom patře, ve Vašem případě tedy můžete zaústit pouze jeden spotřebič. Tedy moje doporučení, stará litinová kamna zaústěte do stávajícího komína a na krbovou vložku Zeus si nechte postavit nový komín pouze z horního patra na. Do jednoho vyvložkovaného komínu nám odborná firma instalovala krbovou vložku do 10kW a rodičům krbová kamna do 10kW na stejném podlaží.


Teď jsme se setkali s názorem, že to tak nesmí být. Ptali jsme se různých kominíků, revizních te. Pro provedení jakéhokoliv zásahu do systémového komínu – tedy i komínu firmy Schiedel – je vhodné kontaktovat výrobcem autorizovanou firmu, nebo přímo divizi firmy, která se na opravy specializuje. Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce. Pokud ovšem dojde k zásahu.


Dále zde naleznete další. Co dělat když si chci zapojit krbová kamna do stávajícího nepoužívaného komínu. Postup při připojování nového spotřebiče je poměrně jasně dán legislativou. Ten rozhodne, zda je komín ve vyhovujícím stavu, schopen provozu a odpovídá požadavkům připojovaného.


Asi hlavní co hrozí je přisávání tzv. Myslím, že to takto má celkem dost lidí, tak to nebude až tak nic hrozného. Sám jsem měl kdysi takto připojeny dvoje kamna do jednoho komína a fungovalo to v pohodě.


To je asi dnešní norma, leč dříve, nebl problém mít zapojené troje kamna do jednoho komínu a taky žily :) V domku (po babče a prababče) kde teď žiju a který jsme rekonstruovali, se také topily do jednoho komínu třema kamnama a do druhého dvouma :) Všichni ty desetiletí přežily, vložkování.

Malá krbová kamna s menším výkonem jsou skvělou volbou do energeticky úsporných domů. Poslouží zejména jako záložní zdroj tepla, který navíc dokáže vytvořit příjemnou atmosféru, kdykoliv budete chtít. U spotřebičů s malou výškou však může nastat problém při snaze o přímé napojení do komína.


Krby, krbová a kachlová kamna jsou spotřebiče paliv, v nichž se spaluje dřevo nebo dřevěné brikety. Připojují se na spalinovou cestu, tvořenou kouřovodem a komínem, kterou se odvádějí spaliny do volného ovzduší. Zmíněné topné zdroje se mohou připojovat do jednovrstvých komínů, kde komínový průduch tvoří.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky