středa 1. listopadu 2017

Jak vyrobit kvasnou zátku

Jak vyrobit domácí sajdr (fakt krok za krokem a blbovzdorně) - Winepunk winepunk. Posbírejte jablka pod stromem nebo natrhejte ze stromu a. Kvasné zátky samostatně k mání jsou, ale většinou s těsněním na demižon nebo. Místo korku jsem koupil gumový převlek s dírou originál na demižony a strčil jsem tam kvasnou zátku s vodou a jednou bublinkou.


Nádherně to kvasí je to.

Nasadím kvasnou zátku , přidám průvodku a strčím někam bokem. Až si vzpomenu - tedy někdy po měsíci - víno scedím do čisté láhve přes jemnější sítko, abych odfiltroval případné zbytky dužiny, dosypu cukr a hodím někam hodně bokem, ideálně do sklepa, kde se pak stavím tak jednou za pár týdnů se stříkačkou, abych doplnil vodu v zátkách. Jakmile ji sifonujete do demižonu, připevněte na něj kvasnou zátku , která umožní uvolňovat plyny a zároveň zabrání vstupu kyslíku a zkažení vína.


Pokud nemáte kvasnou zátku , můžete použít malý balónek umístěný na otvor. Každých pár dnů vytáhněte balónek, nechte nahromaděný plyn uniknout a hned ho vraťte. Výroba vína není nikterak složitá, ovšem zabere něco málo času, prostoru a na výsledné víno si budete muset pár týdnu počat, ale nepředbíhejme.


Když ustane bouřlivé kvašení a většina šípků klesla ke dnu odstraňte kvasnou zátku a opatrně pomocí hadičky stáčejte víno do lahví nebo demižonu tak, abyste nenabrali kal a usazeninu ze dna kvasné nádoby.

Nádoby plňte až nahoru a zátkujte volně, případně použijte vatovou nebo kvasnou zátku , víno bude ještě. V řádu desítek korun se pohybuje cena za kvasnou zátku nebo kvasný klobouček, korkové špunty a gumové hadičky na stáčení. Nezapomeňte si skladovat lahve pro poslední stáčení. Jeden kupte menší, protože při prvním stáčení část moku zůstane na dně a něco upijete. Jak dlouho bude kvašení trvat?


To je otázka teploty, obsahu cukru, mikroflóry, druhu kvasinek, měsíce. Pokud máte kvasnou zátku , tak hlavní kvašení je pryč, pokud je interval mezi bublinami přes vteřin. Když to bude kyselý, je to hotový.


Pokud kvasíte pod hadrem, tak to ochutnejte. Hodně taky poznáte z usazeniny dole. Co myslíte, šlo by tyhle vršky použít jako kvasnou zátku ? Má to standart PET závit, používá se to na dětských limonádách.


Snese to docela velký tlak, než to profoukne z lahve ven, i zpětně to pěkně těsní. Jen nevím, jak to dlouho vydrží. Obzvláště začátečníci by se dle mého názoru měli z anti-kontaminačních důvodů vyhnout tzv.

Pokud použijete hrnec s poklicí, tak kvasnou zátku samozřejmě nepotřebujete. Pokud však použijete plastovou nádobu z hobbymarketu s hermeticky uzavíratelným víkem nebo. Přidám kvasnou zátku , umístím do tepla(já někde kde je zhruba 25°C - stačí i 20°C) a zhruba týdnů čekám jak kvasí.


V dalším díle o výrobě medoviny se uvidíme až při. Objednal jsem suroviny, ale samozřejmě jsem na pár věcí zapomněl. Dá se svrchně kvasit i bez kvasné zátky ? Co jsem tak pochopil, je tam pro to,. Například na litrů jablečného moštu se svařuje litr vody a 7g cukru.


Vše důkladně rozmícháme a nalijeme do velkého demižonu, přibližně do dvou třetin. Poté je naléván k moštu, přidají se i vinné kvasinky s živou solí dle návodu na obalu. Shora zasadíme do hrdla kvasnou zátku. Demižon by měl být na místě. Ať se rozhodnete využít jakýkoli materiál, postup bude vždy podobný.


Existují dva základní způsoby, jak vyrobit razítko. Prvním je vyřezání požadovaného tvaru či obrázku do materiálu. Druhý způsob pak spočívá v tom, že na podložku připevníte výřez ve tvaru daného motivu. Tou možná nejjednodušší metodou je prostě.


Můžete zátku vytáhnout pomocí běžných domácích předmětů, zatlačit zátku dovnitř, nebo dokonce použít svou botu a vychutnat si tak své oblíbené víno i bez vývrtky. Pokud došlo ke smíchání s dobře prokvašeným zákvasem, tak v této fázi kvašení nehrozí, že by se medovina začala kazit. Proto kvasnou zátku při bouřlivém kvašení nepoužívám a oxid uhličitý uniká volně přes boční stranu víka, které zcela vzduchotěsně netěsní.


Medový roztok nechávám kvasit asi týdnů, pak. Používají se dřevěné nebo plastové. Vznikající oxid uhličitý musí unikat přes kvasnou zátku , nebo alespoň zpod volně přiklopeného víka.


Kvůli ochraně před hmyzem a dalšími nečistotami je třeba sudy zakrýt.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky