pondělí 9. října 2017

Rtuť otrava

Do organizmu vstupuje rtuť zpravidla plicní cestou. Pacient může vdechnout výpary a ty poškodí dýchací systém. Rtuť dále napadne ledviny a mozek. Příznaky a komplikace otravy rtutí.


Klinický obraz onemocnění lze rozlišit na dva druhy: Chronická otrava rtutí vzniká při dlouhodobém kontaktu s touto látkou.

Otrava jídlem Celá řada lidí si alespoň jednou za život protrpí otravu jídlem. Rtuť se dostává do našeho organismu, ukládá se v pojivové tkáni, střevní stěně, v hormonálních žlázách, nervech a mozku. Rtuť (latinsky hydrargyrum) je chemická sloučenina označovaná též jako tekuté stříbro.


S tímto prvkem se setkáváme nejčastěji v teploměrech, v tlakových přístrojích, v materiálu, z nějž se vyrábí amalgámové zubní výplně apod. Způsob otravy: Málo známým faktem je, že požití rtuti není nijak zvlášť nebezpečné – čistá rtuť poměrně rychle prochází trávícím traktem a vylučuje se se stolicí. Nebezpečná jsou rtuťové.


Aby nedocházelo k další otravě, je potřeba rtuť odstranit (pokud nelze odstranit, volat hygienickou stanici k odstranění) a přijmout tato opatření, viz odkaz.

Rtuť a imunitní systém Zdá se, že rtuť z amalgámových výplní snižuje počet T-lymfocytů, jedné z nejdůležitějších složek našeho imunitního systému, což může vést k autoimunitní onemocněním, jako je roztroušená skleróza, lypus erythematodes (chronická zánětlivá choroba), zánětlivé onemocnění střev a pod. Dostala jsem novou, čerstvou plombu, takovou tu stříbrnou, vyrobenou z amalgámu nebo z čeho se to dělá. Dnes jsem zjistila, že jsem ji omylem celou spolkla.


Asi nejznámější otrava dimethylrtutí se stala v japonské zátoce Minamata, kde byly tisíce postižených. Rtuť patří mezi prvky, jejichž vliv na zdravotní stav lidského organismu je jednoznačně negativní. Je kumulativním jedem, stejně jako podobně se chovající kadmium.


Zajímá mě jestli nemůže plomba v mém trávicím traktu nějakým způsobem uškodit miminku, respektive. Akutní otrava rtutí může dojít, pokud jste omylem nebo úmyslně při prepatata uvnitř úst (např tráva chlorid rtuťnatý – rtuť dichloridu). Tam jsou silné bolesti v celém zažívacím traktu, slinění, krvácení, nevolnost, zvracení, tenesmus, vředů, poškození ledvin s akutní renální insuficience. Pokud malátná otrava pravděpodobně fatální konec. Co dělat, když si zlomíte teploměr a rtuť tekl?


Co se dá dělat v případě rozlití rtuti? Kde později dal rtuť v teploměru? Co když se něco našel kde rtuť ? Zvláštní význam měla rtuť ve středověké alchymii.


V takovém případě co nejdříve způsobte zvracení a zavolejte zdravotnické pracovníky.

Otrava rtutí z teploměru je možnápolykání koule rtuti (např. dítě). Navíc rtuť má vlastnost hromadit se v těle, přičemž ovlivňuje. Recenze: S přístupem paní doktorky jsem velice spokojená. Je příjemná, ochotná, má lidský přístup, čehož si vážím.


Je velice starostlivá, i přes komplikace,které jsem měla po zákroku jsem s výsledkem velice spokojená! Rtuť se v lidském těle rozkládá především v plicích, v mozku, v ledvinách a játrech. Současně je rtuť z těla opět vylučována, takže se - posuzováno celkově - při neměnném přijímaném množství dostaví za nějaký čas vyrovnaný váhový stav. V jednotlivých orgánech je čas prodlevy velmi rozdlílný.


Středně těžká otrava se projevuje anorexií, únavou, dráždivostí, zácpou a občasnými bolestmi břicha, těžká otrava může vyústit do encefalopatie s edémem mozku, křečemi a poruchou vědomí, dalším cílovým orgánem jsou ledviny, kde dochází k poškození tubulárních funkcí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky