úterý 10. října 2017

Domácí udírna návod

Při stavbě běžné udírny na studené uzení lze nadělat spoustu chyb. S radami starého praktika se jim ale vyhnete. Podívejte se na podrobný návod , jak postavit domácí udírnu.


Nejtradičnější a jedna z nejstarších metod pro uchování masa. Recepty se v rodinách dědí z generace na generaci.

Sousedé se dohadují a předhánějí v tom, kdo má lepší uzené maso či klobásky. V dnešní době se domácí uzení vrací do módy. Nedivíme se, je super dát si uzené maso, domácí klobásy. Návod jak postavit dřevěnou udírnu. Stavba udírny – topeniště, kouřovo udírna.


Domácí udírnu lze postavit buď zděnou, nebo dřevěnou. Dále už je udírna dřevěná a to proto, že ji lze dobře a poměrně rychle vyhřát i ve. Zkuste si postavit vlastní domácí udírnu a vychutnejte si čerstvě vyuzené maso.

Na to se nás často ptáte, a proto jsme pro vás připravili několik informací a doporučení o stavbě domácí udírny. Tyhle fortelný udírny u nás v Křižanově sami stavíme šroubek po šroubku. Využijte dopravy zdarma a vychutnejte si nejlepší klobásky i maso z nové udírny. Skříňová domácí udírna – návod na stavbu. Mezi nejběžnější a nejužívanější typy v tuzemských domácnostech patří udírna , která se nazývá skříňová.


Je možné postavit ji z různých materiálů, převažují ale cihly, plech a dřevo. Stava kostry udírny už zcela závisí na vás a vaší fantazii. Pro obložení základní kostry se hodí smrková prkna a smrkové palubky. Pro někoho samozřejmost, pro někoho zbytečnost.


První varianta je mnohem rychlejší a levnější, nicméně měl jsem představu, že poctivě postavená udírna může plnit i funkci estetickou. Skoro-romantické zákoutí s udírnou mi přišlo jako fajnová součást zahrady. Každý chlap má nějaké sny. Jedním z těch mých byla vlastní zahradní udírna.


Realizace takového snu. Víceméně, kdo má na své zahradě útulné zákoutí s pergolou a zároveň miluje vůni uzeného masa či sýra, určitě její výstavbou neprohloupí. Na druhou stranu je však možné pořídit si třeba i.

Co tvoří domácí udírnu? Přesný a již ozkoušený návod s nákresem jistě najdete na mnoha webových stránkách. A jak na stavbu dalších součástí? Udírna se tak kromě funkční dokonalosti zároveň stane vkusným doplňkem exteriéru. V principu ovšem fungují podobně.


Můžete spotřebovat více dřeva a uzení může trvat déle. Rozšíří se vám tak možnosti o přípravu různých dobrot a navíc se taková udírna může stát i ozdobnou dominantou vaší zahrady. Mít na zahrádce romantické zákoutí by možná bylo fajn, co myslíte? Aj vám prestalo chutiť údené mäso z obchodu? Vo svetle faktov, že väčšina takýchto výrobkov je namiesto poctivého údenia len nastrekovaná čímsi, čo im dodá patričné vône a chute sa ani nedivíme.


Preto vám prinášame návod na zhotovenie domácej udiarne, kde si môžete vyúdiť akékoľvek produkty od mäsových až po syrové. Udírna stojí, a vy už se jistě těšíte na první vlastní maso. Než přistoupíte k vlastnímu uzení, je potřeba udírnu nechat pořádně vyschnout a přibližně jeden den ji pustit „naprázdno“. Kouř se dostane do všech spár skříně.


Zjistíte tím také, zda udírna nemá nějakou technickou závadu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky