čtvrtek 5. října 2017

Měření kvasu cukroměrem

Asi jsem to špatně sformuloval. Zajímalo by mě, jestli ovlivňuje teplota kterou mám v místnosti cca 12C celkové měření kvasu cukroměrem , když mám cukroměr bez teploměru. Jestli je to podobne jako měření lihoměrem =při menší teplotě menší lihovitost.


Při kontrole kvasu je dobré měřit cukernatost. Jakmile je na nule, může se jet do palírny. Pokud ale máte kvasnou zátku, tak vydrží i dalších několik týdnů, alkohol z něj neuniká a jak čistý jste jej zakládali, tak čistý vydrží celé měsíce.

To pak můžete pálit, kdy se vám to hodí, třeba v únoru,“ uzavřel. Měření je nejpřesnější při teplotě měřené kapaliny 20°C. Při měření kvasu je nutno odečítat procento necukrů v kvasu které se liší podle ovoce. U měření Brix cukroměrem odečítáme látky necukerné dle druhů ovoce. Při měření klasickým cukroměrem se stupnicí ČNM jsou již látky necukerné odečteny v průměrné výši.


V případě správného odečtu látek necukerných. Tam kde se hladina vzorku dotýká stupnice vidíme koncentraci cukrů ve vzorku. Aby bylo měření co nejpřesnější je třeba ,aby měl vzorek měřené tekutiny teplotu 20°C.

Najdete u nás cukroměry 0-s teploměrem i bez teploměru. A na měření dokvašejícího kvasu už vůbec ne. Na to je přece jen vhodnější, rychlejší a přesnější refraktometr! Záleží na zvyku a zkušenostech s ním.


Prováděl jsem měření suspenze špendlíkového kvasu a následně nechal vzorek hodin sedimentovat. Cukroměr slouží k měření zbytkového cukru v kvasu. Poté provedl měření hodnota byla stejná, což.


Pro majitele kvasu má koláč pozitivní význam. Právě on totiž přístup vzduchu znesnadňuje. Nikdy se však oschlý nebo nahnilý koláč nesmí do kvasu po ukončení kvašení propadnout.


Měření obsahu cukru v kvasu. Před destilací lze cukroměrem zjistit prokvašenost kvasu a jeho vhodnost na vypálení. Nejste-li si jisti ukončením procesu kvašení, je vhodné dovézt vzorek vašeho kvasu.


Ze vzorku Vám stanovíme množství zbytkového cukru (mechanickým cukroměrem nebo optickým refraktometrem, dle vašeho přání), doporučíme délku dokvašení a zkonzultujeme termín pálení. Z kvasu se odebere vzorek, který se přefiltruje přes vhodné plátno (může se přes plátno i protlačit). Tento filtrát se nalije do odměrného válce a vloží se opatrně do roztoku čistý a suchý. Ceny refraktometrů jsou v porovnání s moštoměry vyšší, ale jejich velkou výhodou je okamžité naměření hodnoty a velmi malé potřebné množství vzorku pro měření (pár kapek vzorku).


Měření zbytkového cukru v kvasu ovlivňuje přítomný alkohol a nezkvasitelne látky.

Dejte přesně půl litru prefiltrovaneho kvasu do hrnce a zahrivejte až se odpaří všechen alkohol, doplňte vodou přesně na původních půl litru a při teplotě stupňů Celsia refraktometrem zaměřte hustotu. Takto zjistíte přesně kolik. Pokud by se použila pouze čistá šťáva z jablek a to dokonale zralých a ne padanek,pak by nebylo třeba přidávat cukr.


To vše tak,aby obsah cukru nepřekročil.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky