úterý 31. října 2017

Výroba kvásku

Výroba kvásku na chlieb nie je veľmi náročná, ale potrebuje istý čas na to, aby kvások bol čo najvhodnejší na prípravu domáceho kváskového chleba. Kváskový chlieb si kedysi ľudia pripravovali bežne , keď nebol chlieb dostupný v každom obchode, tak ako je tomu dnes. V dnešním videu si ukážeme, jak vytvořit věčný kvásek na domácí kváskový chleba, který je ten nejlepší, co znám.


Tento kvásek jen budete odebírat a přidáva. Majka v kvásku prebieha mliečne kvasenie, takže je prirodzené, že ho cítiť mierne kyslasto.

Treba len pokračovať podľa návodu. Prípadne sledujte na kanál Televízia Kváskovanie, kde vysvetľujeme a ukazujeme veľa vecí ohľadom kvásku a kváskovania. Kvások je zložený len z múky a vody, výroba kvásku je teda veľmi jednoduchá. Aký je recept na kvások a ako založiť kvások?


Po zmiešaní múky s vodou sa počas niekoľkých dní a uskladnení kvásku pri určitej teplote prebudia v múke prirodzené baktérie. Tie sa vďaka sacharidom ďalej rozmnožujú, pričom vytvárajú oxid. Aby sme mohli upiecť kváskový chlieb, potrebujeme v prvom rade pripraviť kvások.

Trochu teórie okolo kvásku píšem v článku Na ceste za kváskovým chlebom (1) - Ako získať kvások. Najprv musíme založiť štartér a ten pravidelne kŕmiť. Keď je plne aktívny, môžeme z neho pripraviť kvások a začať piecť.


A pri celej tejto mágii si vystačíme len s múkou a vodou. Po přečtení tohoto receptu se možná zaleknete, ale není to vůbec složité. Recept na chléb připravený z tohoto kvásku naleznete zde: Chléb z žitného kvásku Začátek receptu je trochu zdlouhavější, ale když už máte kvásek hotový, tak jej jen přikrmujete a můžete používat každý den. Chcete si upéct domácí křupavý chleba? Můžete buď s droždí nebo z kvásku.


Je to jak živý organizmus o který se musí neustále pečovat, omlazovat a krmit ho. Dobry den, uz som vselico citala o kvasku a nerozumiem este jednej veci. Ked uz mam v chladnicke hotovy kvasok a idem piect, tak odoberiem lyzicu kvasku , zmiesam s mukou a vodou a necham hod a potom z toho kvasku co ide do cesta odoberiem lyzicu. No a dam to do cisteho pohara alebo to vratim k tomu staremu do chladnicky? U vznikajícího kvásku sledujeme barvu – neměla by se měnit, konzistenci – v těstě by se měly začít tvořit bublinky a tím by se měl začít zvětšovat jeho objem.


Zpočátku budou bublinky možná málo zřetelné, později větší. Dále sledujeme chuť – měla by být kyselá a vůni – měla by být výrazná a.

Celá procedura sice trvá dny, ale denně vám nezabere víc jak minut. Domácí výroba žitného kvásku je snadná a zábavná. Na přípravu kvásku se používaly jiné postupy a přísady podle místa a kraje. Někde se kvasilo i pomocí burčáku nebo moštu z vína či pivní pěny. I dnes vyžaduje příprava kvásku dost času a pečlivosti.


Autor: Archiv ireceptar. Kvásek z chlebové žitné mouky Potřebujeme. Pro výrobu kvásku potřebujete jen dvě suroviny.


Pokud se ptáte, zda hladkou nebo hrubou či polohrubou, na tuto moderní terminologii ze světa moderních pšeničných muk zapomeňte. Prostě jen žitnou mouku. Pokud byste ji kupovali od slovenského producenta, bude označena jako ražná mouka.


Krmení kvásku by mělo probíhat ve stejný čas jako jeho založení. Stejně tolik přidáme ke kvásku vody a zase uchováváme při stejné teplotě. Vždy si z kvásku odoberie na lyžičku do malej fľašky na budúce pečenie.


Stále ho takto s každým pečením obnovuje. Hanka robila špaldový kvások a ražný. Zamiešajte, prikryte čistou utierkou a nechajte stáť pri izbovej teplote. Doba kynutí závisí na okolní teplotě, síle kvásku a je více faktorů, které ji ovlivňují. V době kynutí, pokud jste přítomni, můžete každých minut těsto přeložit.


Mám však vyzkoušeno, že i bez překládání se daří chleby.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky