pátek 18. srpna 2017

Energetická náročnost budovy g mimořádně nehospodárná

Zákon upravující směrnici EU o energetické náročnosti budov má usilovat o co nejvyšší snížení spotřeby energie na vytápění budov a výrazně zvýšit úspory českých domácností. Všechny nemovitosti tak musí nést označení o své energetické náročnosti, jako třeba spotřebiče. Podle získaných údajů o spotřebě energií se pak nemovitost zařadí do kategorie A ( mimořádně úsporná) – G ( mimořádně nehospodárná ). Energetický štítek budovy je součástí PENB. Potřeba klasifikace budov dle energetické náročnosti vznikla ze dvou hlavních důvodů.


Aby budovy splnily požadavky na energetickou náročnost budovy , musí spadat do tříd A až C. Budovy s vyšší energetickou náročností jsou neúsporné a tudíž nevyhovující. Třída energetické náročnosti budovy G je pak mimořádně nehospodárná. Co to je energetická náročnost budovy ? Jsou to energie potřebné např.


Celá energetická náročnost budovy je následně zpracována do dokumentu, který se nazývá průkaz. Slouží k vyhodnocení celkové energetické náročnosti budovy a zařazení jí do příslušné třídy v rozsahu A (mimořádné úsporná) až G ( mimořádně nehospodárná ). Zařazení budovy do třídy energetické náročnosti zobrazuje. Požadavky na energetickou náročnost nové budovy a budovy s téměř nulovou spotřebou energie, stanovené výpočtem na nákladově optimální úrovni, jsou splněny, pokud hodnoty ukazatelů energetické náročnosti hodnocené budovy uvedené v § odst. O energetickou náročnost budov se zajímáme především od dob ropné krize v 70. Především ale v posledních několika letech se o ní můžeme dozvědět více prostřednictvím Průkazu energetické náročnosti budovy.


Jak je v inzerátech označována energetická náročnost penb, průkaz, energetické, náročnosti, budov, inzerce, nemovitostí, realitní, makléři, V procentech inzerátů chybí údaj o energetické náročnosti nebo je nahrazen nejhorší třídou G. A je přitom mimořádně hospodárná, G zase mimořádně nehospodárná. Proč je vůbec energetický štítek potřebný? V případě, že budovy spadají do třídy A až C, splňují požadavky na energetickou náročnost budovy.


Nelíbí se vám energetická náročnost G ? Pokud má váš dům vysokou energetickou náročnost , nezoufejte, lze ji vylepšit mnoha způsoby. Nejčastějším řešením je zateplení, pomůže také změna způsobu vytápění (například přechod z vytápění elektrickým kotlem na plynový kotel) nebo instalace fotovoltaické. Dům je možné postavit, avšak bude mít jedny z nejhorších parametrů mezi novými domy. A – Mimořádně úsporná B – Úsporná C – Vyhovující D – Nevyhovující E – Nehospodárná F – Velmi nehospodárná G – Mimořádně nehospodárná.


Jak bude průkaz vypadat a kdo ho obstará? Samotný průkaz se bude skládat ze dvou částí. Písemné, v níž bude uveden podrobný popis objektu a soustav TZB, a grafické. Součástí jsou však také jednotlivé dílčí ukazatele, jako je součinitel prostupu tepla obálkou budovy (vypovídá o izolačních schopnostech vnějších stěn a střechy domu), energetické nároky vytápění, klimatizace, ohřevu teplé vody, osvětlení a další.


Majitel budovy i kupující by se pouze museli písemně dohodnout na tom, že budova bude automaticky vedena v nejhorší energetické třídě (kategorie G – mimořádně nehospodárná ). Navrhuje to aliance oborových asociací ze sektoru úsporného stavebnictví Šance pro budovy. Chomutovice u Dobřejovic Rodinný dům Mimořádně úsporná A Velmi úsporná Mimořádně nehospodárná Úsporná. Průkaz by pak bylo možné zpracovat dobrovolně. Jistě už jste informováni o tom, že od 1. Tento energetický štítek se celým jménem nazývá průkaz energetické náročnosti budovy , což je dokument, jehož části vypadají stejně jako štítky například z praček a jiných domácích spotřebičů. Podle výsledné energetické náročnosti je budova zařazena do klasifikační třídy A — mimořádně úsporná až G. Pro celkovou dodanou energii a neobnovitelnou primární energii jsou stanoveny klasifikační třídy A ( mimořádně úsporná) – G ( mimořádně nehospodárná ). Třída C – úsporná – je limitní pro splnění výše uvedených požadavků.


I nadále se sice základní vliv stavebního řeąení budovy na spotřebu tepla na její vytápění hodnotí prostřednictvím průměrného součinitele prostupu tepla obálky budovy , zásadní změna vąak nastala ve vyhodnocení.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky