čtvrtek 3. srpna 2017

Rychlokvašená zelenina

Rychlokvašená zelenina je křehká, křupavá a nabitá vitaminy, minerálními látkami a enzymy. Právě ona vám (malá miska denně či obden) zajistí přísun potřebných látek především v zimních měsících až do jara, kdy zdroje čerstvé tuzemské zeleniny jsou omezené (dovážená zelenina je dražší a často bez chuti). Jak recept připravit: Očištěné zelí nakrájíme ne.


V období podzimu a zimy je skvělým parťákem a zdrojem obrovského množství. PIKLS DOMÁCÍ” (homemade pickles, rychlokvašená zelenina vytvořená vašima rukama ) Vitamínová bomba, která se po zimě obzvlášť hodí!

Doslova vás nabije šťávou, osvěží, nakopne do jara pod sluneční paprsky. Určitě v sobě poznáte ten rozdíl! Vláknina pročistí střevo a poskytne živiny vaší mikrobiotě. Zelenina pustí šťávu a začne být trochu cítit, to je v pořádku, je to znamení, že probíhá mléčné kvašení. Nechte – dní kvasit a pak jí dejte do lednice, tím se kvasný proces zastaví.


Je důležité, aby zelenina byla ponořená ve šťávě. Takto uskladněná vydrží v lednici i několik měsíců. Pokud zelenina produkuje hodně šťávy, odlévám ji do sklenice a schovám - je velmi vzácná.

Nevylévejte ji, pak ji zase přidáte zpět ke zkvašené zelenině. Jakmile je zelenina zkvašená, přendám ji do menších zavařovacích sklenic se šroubovacím víčkem a umístím do lednice či na tmavé a chladné sklepní místo. Je nezbytné, aby byla zelenina celou dobu kvašení úplně ponořená ve své šťávě a nedostával se k ní vzduch, tedy je potřeba i zatížit něčím těžkým, například do nádoby postavit na prkýnko velkou lahev s vodou nebo klidně čistý kámen. Poté ji zakryjte ideálně kvasnou zátkou, pokud máte, nebo nezašroubovaným. Věděli jste, že mléčně kvašená zelenina není jen vynikající pochoutkou, ale především doslova pokladem pro vaše zdraví?


Nejvhodnější je konzumovat ji denně v malém množství, buď jako přílohu k jídlu, nebo jako součást salátů, kterým dodá nezaměnitelnou chuť. Nadopují vás také probiotiky, která zvyšují obranyschopnost organismu. Posilují zažívací systém, fungují jako prevence zánětů zažívacích orgánů, pomáhají vylučovat toxiny z těla, chrání nás. Letní rychlokvašená zelenina.


Saláty, saláty, saláty… Užíváme si léta a sní i hojnosti sezónní zeleniny. A přitom si říkáte je zdravá, je jí hodně, obsahuje málo energie, žaludek naplní, zasytí, a proto bychom si ji měli užívat z plna hrdla? Zkuste ji připravit na.


Takto upravená zelenina obsahuje vysoké množství vitaminů a probiotik, proto ho dávkujte postupně, aby si vaše trávení na něj pozvolna zvyklo. Během zimy se doporučuje přidávat lžíci pickles ke každému hlavnímu jídlu. Je to nejjednodušší a nejlevnější způsob, jak posílit váš imunitní systém.


Treba dbať nato aby bola celá zelenina pod vodou. Neumiestňovať zeleninu na slnko ani na radiátor, pre kvasenie je nutná stabilná teplota.

Keď je zelenina bez peny je to hotové. Po vykvasení je možné ju uchovať v chladničke po dlhšiu dobu, mne tam viac ako týžden nevydržala nikdy. Nádobu se směsí necháme až dní kvasit při pokojové teplotě. Nevadí, když si ji ponecháme v té jedné nádobě.


Vždy musíme dbát na to. Není zdravější a levnější tip na doplnění vitamínů a minerálů po zimě. Není lepší a jednodušší způsob, jak si vypěstovat zdravou střevní mikroflóru. Pickles, a zase to pickles.


Jaro je přesně to období, kdy kvašenou zeleninu potřebujeme nejvíc. Vyloženě nám léčí játra a je zdrojem vitamínů a bakterií mléčného kvašení pro dobré osídlení našeho střeva. Piklovaná mrkev je moje favoritka v kvašené zelenině.


Návštěvy jsou většinou milé překvapené její jemností a chutí. A vy budete mile překvapeni, jak si ji můžete snadno sami.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky