Nechte vychladnout na mřížce a pak korpus vyjměte z formy. Co s korpusem Piškot prokrojte a promažte marmeládou nebo naplňte krémem. Korpus je vhodný také k potahování marcipánem nebo cukrářskou hmotou.
Připravíte z něj třeba skvostný dort Princezna s osvěžujícím ovocem a nadýchanou šlehačkou (recept šéfcukrářky). Oddělte žloutky od bílků. Pak postupně přilévejte g rostlinného oleje. Bílky vyšlehejte zvlášť se 1g krupicového cukru a špetkou soli na pevný sníh. Ať už budete péct ovocný dort, nebo třeba ten s oříškovým krémem, budete potřebovat připravit světlý dortový korpus.
Jak ho udělat jako profesionál? Zajeli jsme se zeptat k Martinu Polaneckému do cukrářství Viktoria v Praze, kde pečou denně desítky takových dortů. Chcete-li mít korpus takový dokonalý musíte dodržet postup do puntíku, aby se podařil :) Pekla jsem na 1st.
Po upečení jsem nechala minut stát v klidu a pak vyklopila. Nevíte proč se mi korpus vždy srazí už v troubě? Peču na horní a dolní ohřev v elektrické troubě na 1stupňů cca 50minut. Mám zkusit změnit program? I tak je teda dobrý, jen ne tak nadýchaný.
KORPUS : Do mísy nasypte mouku, kakaový prášek, jedlou sodu a sůl. Našlehejte vejce s olejem a mlékem, zalijte hmotou suchou směs a dobře promíchejte. Hmotu nalijte do vyložené dortové formy.
Pečte ve středu trouby 1¼ - 1½ hodiny, nebo dokud nebude těsto na dotek uprostřed pevné. Korpus už peču dlouho, krém jsem dělala jiným postupem, ale teď se mi zdá nejlepší tento. Co se týká dalších otázek, pečení bude trvat stejně dlouho a upéct samotné korpusy předem taky není problém, jen musí být uchovány v suchu. Tento korpus používám u dortů nejčastěji a občas se mě na něj někdo ptal.
Díky soukromým vzkazům a otázkám maminek, které chtějí upéct svůj první dort, jsem si uvědomila, že co pro některé je samozřejmost, pro jiné je oříšek - a nezáleží na věku :) ne každý měl možnost okoukat kuchyňské fígle doma od své maminky nebo babičky a stejně jako. Ahoj Meg, už delší dobu koukam na tento dort, je naprosto geniální. Proto jsem ho upekla synovi k narozeninám. Použila jsem recept na korpus od Hedviky ( viz.víše), krém jsem dělala z dávky a bylo tak tak akorát.
Moc bych vám chtěla poděkovat za krásné stránky na kterých se ráda inspiruji. Stačí korpus na dvou místech nakrojit, potřít oblíbeným krémem. Upečený korpus se dá po upečení překlopit vzhůru nohama (i když nohy nemá), aby se povrch srovnal do roviny.
Piškotové těsto ale většinou nemá tendenci. Nalezené recepty pro piškotový korpus apetit. Korpus necháme vychladnout, nejlépe odstát do druhého dne. Pokud má korpus nějaké nerovnosti vzniklé při pečení, zkrojíme je, poté převrátíme spodkem vzhůru (dno je vždy zcela rovné), prokrojíme na půl a potřeme meruňkovou marmeládou.
Poloviny spojíme a dort potřeme i svrchu a po stranách. Ořechový dort mojí babičky - recept: Celá vejce ušleháme spolu s cukrem. Do ušlehaného vmícháme zbytek přísad. Nalejeme do vymazané dortové formy a pečeme asi min.
Nadýchaný piškotový korpus se hodí jako základ téměř pro každý dort. Jednotlivé vrstvy korpusu se obvykle promazávají krémy či marmeládou, vrchní část můžete ozdobit dle své fantazie například ovocem, šlehačkou nebo cukrářským zdobením. Dnes pro vás nic neupeču, ale rozhodla jsem se s vámi podělit o to, jak připravuji piškotový korpus na dorty, pokud tedy není vyžadován jiný. Já korpus prostě jen ve formě objedu ostrým nožem kolem dokola, aby se od formy uvolnil, a dál už s ním nic nedělám.
Intenzivní chuť čokolády a šlehačky. Nadýchaný dort s pařížskou šlehačkou omamně voní a rozplývá se na jazyku. Určitě si ho zamilujete stejně, jako my. Komentář k receptu Kakaový korpus na dort nahlásit komentář Dělávám toto těsto pravidelně, i jeho vanilkovou verzi (kakao nahradím moukou nebo vanilkovým pudingovým práškem), někdy dávám olej, jindy ho vynechám, ale nikdy nedávám kypřicí prášek.
Tmavý korpus na dort recepty, které budete milovat.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.