středa 16. srpna 2017

Kdo z českých egyptologů bádal v egyptě a kde

V Egyptě český ministr navštívil Archeologické muzeum v Káhiře, kde si v doprovodu českých egyptologů prohlédl nálezy české expedice. Delegace navštívila i pyramidová pole v Abúsíru a Sakkáře, kde čeští egyptologové působí. Filosofické fakulty univerzity Karlovy a patří k němu dokonce i pracoviště, které se nachází přímo v Egyptě , v Káhiře.


Ve své vědecké práci se zaměřuje na. To jim vyneslo privilegované postavení mezi zahraničními archeology a největší koncesi zahraniční expedice v Egyptě na stovky hektarů vykopávek. Kromě pyramidových komplexů několika panovníků 5. Spolupracujeme s kolegy z Texaské univerzity, kde existuje jedna z mála vysokých škol, která se zabývá studiem toho, jak se kdysi stavěly lodě. V severní stěně hrobky se otevírá vstup do podzemních prostor, jejichž plán je zjevně inspirován substrukturami královských pyramid 5. Do podzemí vedla sestupná chodba, z níž se vstupovalo do vestibulu a krátkou chodbičkou v jeho jižní stěně dále do zdobené předsíně.


Po spuštění sarkofágu a vyzdění bočních stěn vápencovými bloky byla komora uzavřena několika obřími stropními bloky rovněž z vápence, z nichž každý váží nejméně osm až devět tun,“ uvedli výzkumníci. Sice teď známe jméno královny Setibhor, ale tím to pro nás vlastně teprve začíná,“ říkají o dalším důležitém objevu v Egyptě v jižní Sakkáře vedoucí týmu Mohamed Megahed (MM) a Hana Vymazalová (HV) z Českého egyptologického ústavu Univerzity Karlovy. Archeologická mise podle Bárty bude pokračovat v odkrývání hrobky, napsal egyptský list. Tým českých egyptologů odkryl v dubnu v egyptské jižní Sakkáře hrobku hodnostáře Chuyho, který žil na konci 5. Expedice také nalezla doklady o Setibhor – doposud neznámé královně z konce 5. Loni na podzim nalezli v Egyptě chrám Ramesse II.


Byl to nečekaný objev, o to větší nadšení vzbudil. Jak říká ředitel Českého egyptologického ústavu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Miroslav Bárta, objevy jsou kořením archeologie. Podle něj se ukázalo, že Abúsír zdaleka. Svět obletěla zpráva o senzačním objevu českých archeologů. Těm se nedávno podařilo v Egyptě objevit hrobku záhadné egyptské královny Chentkaus III.


Jde o objev historického významu, neboť pomůže objasnit neznámé stránky prvních stavitelů pyramid v Egyptě. Vykopávky českých egyptologů v Abúsíru nedaleko Káhiry navštívil v neděli ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který je od soboty na třídenní návštěvě Egypta. Miroslava Bárty tam v minulých letech dosáhl několika objevů světového významu, například odkrytí hrobky královny Chentkaus III. Velký objev českých archeologů v Egyptě , Bárta si libuje.


Na prvním místě je především bezpečnost práce egyptologů. V oblasti, kde působí čeští archeologové v Egyptě , bývá i více než °C ve stínu. Na jaře jsou tam zase časté písečné bouře. Hrobka se nachází v srdci pyramidového pole v oblasti, kde byli vedle panovníků pochováváni pouze členové královské rodiny a nejvyšší představitelé státu z období 25.


Jeden z nejúžasnějších objevů loňského roku uskutečnil španělsko-italský tým v Egyptě – v nekropoli Sheikh Abd el-Qur na západním břehu Théb odkryli obrovskou repliku mýtického hrobu staroegyptského boha podsvětí Osirise. Pohřební místo pravděpodobně sloužilo rituálům, které měly faraonům zajistit věčný život prostřednictvím jejich spojení s bohem. Objev hrobky vyzdvihuje význam vlády krále Džedkarea a období pozdní 5. Dále expedice nalezla doklady o Setibhor – doposud neznámé královně z konce 5. Pyramidová nekropole v Abúsíru (EAR), kde již takřka let provádí Český egyptologický ústav FF UK archeologický výzkum, opět prokázal, že jde o jednu z nejvýznamnějších lokalit v Egyptě.


ROZHOVOR: Objev českých egyptologů odhaluje, jak se žilo v Africe, když Sahara nebyla ještě pouští. Egyptologům se podařil mimořádný objev. Objevili jedno z největších pohřebišť lovců-sběračů v Africe.


Co o těchto lidech víme? Nový unikátní objev si na své konto připsali čeští egyptologové. Podařilo se jim v Abúsíru objevit a prozkoumat chrám faraona Ramesseho II. Komplex pochází přibližně z 13. Jedná se o unikátní nález, který se před tím naposledy povedl koncem 30.


Při bližším rozboru se navíc ukázalo, že produktů a technologií, na nichž jsou nejen komfort, ale mnohdy také zdraví, nebo dokonce i životy českých egyptologů v náročných podmínkách závislé, je mnohem víc. Zjistil jsem třeba, že náboženské texty, jež mnohdy jako by nedávaly smysl, otevírají své poselství v okamžiku, kdy čtenář dokáže proniknout pod jejich povrch. Náš překlad tedy dává odpověď na celou řadu záhad.


Jednou z nich je i náhlé zmizení postavy manželky faraóna Achnatona z veškeré výzdoby komplexu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky