pondělí 7. listopadu 2016

Jak odstranit vodní kámen v koupelně

Vodní kámen na vodovodní baterii. Většina kovů je krátká na všudypřítomný vodní kámen , který se v koupelně usazuje, kde se dá. Vzpomeňte si ale, jak babička odstraňovala vodní kámen octovým roztokem nebo sodou a leccos vyčistila i citronem.


Jak odstranit vodní kámen ze záchodové mísy? Odstranění vodního kamene z vnitřku záchodové mísy a zpod jejího okraje je zapeklité a vyžaduje trochu jiný přístup: Použijeme výkonnější přípravek na odstranění vodního kamene – ať už gelový čistič, nebo bělidlo speciálně určené pro použití v záchodové míse – a naneseme jej co nejblíže k vodnímu kameni. Usazeniny vodního kamene se samozřejmě netýkají jen záchodové mísy nebo nádržky.

Dokonce v koupelně patří vodní kámen mezi největší nepřátele. Pokud se nám však objeví problém s usazeným vodním kamenem v záchodové míse nebo splachovací nádržce, může nám způsobit různé problémy. Kromě zápachu či estetiky.


Musíme si ale uvědomit, že totální demineralizace vody není žádoucí, využívá se jen v průmyslu. Destilovaná voda žádné minerály neobsahuje, otázku „ jak odstranit vodní kámen “ u ní řešit nemusíte. Není ale určena ke konzumaci. To znamená, že za pár minut kámen odstraní a baterii nezničí,“ dodává.


V koupelně nestačí jen čistit baterie, dlaždičky a vanu. Pak máte štěstí, že bydlíte v oblasti s měkkou vodou.

Naopak lidé používající tvrdou vodu, kterých je v České republice mnohem více, moc dobře vědí, co všechno dokáže zničit a jak rychle. Pak stačí spláchnout a vodní kámen by měl být minulostí. Pokud se však ještě drží, zkuste jej mechanicky odstranit WC štětkou. Vyzkoušet můžete také kombinaci jedlé sody a octa. Ve varné konvici nebo v hrnci převařte litr octa.


Pokud to uděláte ve varné konvici, odstraníte vodní kámen i zde. Obvykle to však není tak jednoduché, abyste se jej zbavili, je nutné jej nechat namáčet v kyselém roztoku hodinu i více. Jak vyčistit sprchový kout - vodní kámen Mám takový problém, máme nový sprchový kout (dveře z průhledného plastu a stěny takový černý lesklý materiál vypadá to jak černé sklo).


Teď jsem ho asi po měsících chtěla vyčistit, ale zůstaly mi tam jakoby zaschlé kapky vypdá to jako vodní kámen. Jeho tvorbu a usazování nejvíce ovlivňuje tvrdost vody. Obvykle nezbývá nic jiného, než boj proti vodnímu kameni vést pravidelností čištění a používáním účinných prostředků, které si s ním skutečně poradí.


Objevuje se v kuchyni i koupelně. Je nevzhledný a ničí domácí spotřebiče. Obvykle vzniká v místech, kterými často protéká teplá voda.


Zbavit se ho není nijak těžké a opětovnému vzniku se dá předejít. Hlavním důvodem selhání elektrických spotřebičů pro domácnost je porucha topení. Abyste tomu zabránili, musíte vědět, jak odstranit vodní kámen v pračce, žehličce nebo kávovaru.


Jak jsem zničila nezničitelné a vyhrála dlouholetý souboj s vodním kamenem, ale pozor - BEZ CHEMIE.

Více najdete zde tak hoďte očkem. Vše je pravda, žádné přikrášlování. Pokud máte starší žehličku bez samočisticího systému a na napařování nepoužíváte destilovanou vodu, vodní kámen se u napařovacích otvorů dřív nebo později objeví.


V tomto případě vezměte na pomoc opět ocet a nějakou větší misku nebo tácek, do kterého se vejde celá žehlicí deska. Důležité je určit, co je zaschlý vodní kámen a co plíseň. Na spodní části skleněné plochy se mohou tvořit nazrzlé či žluté vrstvy, které na první pohled vypadají jako vodní kámen.


Ale jak nám z vlastní zkušenosti poradila kolegyně, většinou jde o plíseň.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky