úterý 1. listopadu 2016

Popálení horkým olejem

Krásný den, mám k Vám velikou prosbičku-dnes je to přesně týden, co jsem se popálila horkým olejem na levé ruce, jsem nyní ve fázi, kdy se mi svrchní vrstva pokožky nebolestivě olupuje, svědí, ale po oloupnutí je kůže pořád jiná, než-li ta okolní, resp. Tip: Abychom se popálení horkým olejem vyhnuli, můžeme zkusit bezpečnější a také zdravější fritování bez oleje ve speciálním hrnci. První pomoc při popálení olejem. Nejlepší je se nebezpečí vyhnout tím, že budeme při případném fritování co nejvíce opatrní.


Při popálení druhého stupně je zasažena vnější u vnitřní část pokožky. Kůže je opět červená, objevují se puchýře a bolestivé otoky.

Popáleniny třetího a čtvrtého stupně se řadí mezi tzv. Postižené místo nebolí, jelikož v kůži byla přerušena nervová spojení. Chlazení popáleného místa může zabrat i několik desítek minut.


Chlaďte tedy klidně až do příjezdu lékaře - mírníte tím bolest a zároveň i hloubku popálení. Dávejte pozor na velikost chlazené plochy, ta by v jednu chvíli neměla přesahovat tělesného povrchu. Hrozí totiž podchlazení organismu. Celkově řadíme popálení u dětí mezi jednu z patnácti hlavních příčin úmrtí.


Pokud je to možné, sundejte zraněnému všechny prsteny, přívěsky, hodinky apod. Neposkytnutí první pomoci je definováno jako trestný čin dle zákona č.

Malé dítě se na Mladoboleslavsku popálilo horkým olejem. Záchranáři ho přepravili s popáleninami druhého stupně do pražské vinohradské nemocnice. Nebezpečí představuje i popálení od oleje, který proniká hlouběji do kůže.


U rozsáhle popálených osob dochází k rozvoji popáleninového šoku již v okamžiku úrazu. Většinu popálenin si způsobíme doma právě během vaření a hospodaření v kuchyni. Mezi ty nejčastější patří opaření vařící vodou, horkým olejem či jídlem.


Nepříjemné úrazy ale často vznikají i tak, že o rozpálený plech nebo hrnec prostě omylem zavadíte. Pokud k popálení od otevřeného ohně nebo horkých předmětů dojde, je důležité nezmatkovat a rychle jednat. Správně provedená první pomoc totiž může výrazně zmenšit hloubku popálení , tím pádem i urychlit jeho hojení a zmírnit následky popálenin.


V některých případech může i zachránit život. Tím prvním je popálenina, která vzniká působením suchého tepla na pokožku. Jedná se typicky o styk s nějakým horkým předmětem – plotýnka kamen, žehlička, zapnutá žárovka i samotný oheň atd. Jiný typ popálení představuje kontakt s vlhkým teplem, tedy nejčastěji tekutinou či párou. Popálení horkým lepidlem z tavné pistole není v době adventu až tak výjimečné.


Ne každý hned vyhledá odbornou pomoc, což je v tomto případě většinou chyba. Opařeniny horkou vodou jsou úraz, který nejčastěji vzniká při vaření. Ohrožené jsou ale i děti, které například chtějí pomáhat rodičům v kuchyni a něco na sebe převrhnou nebo prostě stáhnou ze stolu s horkým jídlem ubrus. Pokud zasažená plocha kůže není příliš velká, léčba je relativně jednoduchá a může.


Pokud je rameno nebo noha zraněno, je možné nahradit hoření pro proudící chladnou vodu po dobu nejméně minut.

Při spálení červeným horkým olejem je nutné poškozenou oblast ochladit. S popáleninami jiných částí těla můžete použít chladné komprese. Popálení a opaření jsou jedním z nejčastějších a také nejtěžších úrazů dětí. Chocerad na Benešovsku popálil horkým olejem.


Olej hořet mohou být mírné nebo těžké závislosti na tom, kolik ropy zasáhne pokožku a jak horký to je. V každém případě je nutné provést následující kroky první pomoci léčit popálení na ruce. Odstraňte všechny prsteny, náramky nebo hodinky. Mohou být stříkající s horkým olejem a dále popálení. U dětí platí zásada chladit popáleninu maximálně po dobu – minut.


Hlavičku a krk dítěte chladíme vždy, ovšem trup a stehna pouze jednorázově a maximálně po dobu minuty. Ihned zavoláme lékařskou pomoc! Popálení obsluhy kontaktem s horkým (vnějším) povrchem Nedotýkat se horkého povrchu. Pozor nebezpečí popálení ! Při všech opravách a údržbách platí: před započetím s prací vždy vytáhněte síťovou zástrčku a celé kompresorové zařízení musí být „bez tlaku“ (všechny manometry ukazují nulu)!


Práce na elektrickém zařízení mohou provádět pouze vyučení elektrikáři. Dítě na sebe stáhne ubrus a strhne horký čaj, kávu, polévku apod. Dítě se natahuje ke sporáku, strhne na sebe pánev s horkým olejem , hrnec s horkým jídlem. Rozmačkejte sezamová semínka a smíchejte je s mandlovým olejem. Tuto proceduru opakujte denně po dobu několika týdnů.


Podle některých odborníků tato kúra může také pomoci zvrátit proces šedivění.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky