pondělí 28. listopadu 2016

Jak dlouho udit maso

Maso solené na sucho nebo i kombinovaným solením je dobré oplachovat teplou vodou, popř. Maso , které je prohřáté v teplé vodě, potřebuje kratší dobu uzení, přijímá snadněji aromatické látky z kouře, vybarvení a chuť jsou jemnější. Pozor ale na to, aby nebylo maso v udírně příliš dlouho. Správně vyuzené maso má jemnou konzistenci a je měkké.


Vyschlé a tvrdé maso určitě není požadovaným výsledkem. Maso se často předvařuje (tzv. rozvlažuje) nebo dovařuje a tím se mění výsledná chuť a konzistence masa. Rozvlažení - připravuje vychlazené maso na uzení - zvýší se teplota uvnitř a zároveň se maso zatáhne. V poslední době se velice rozmohlo uzení různých druhů masa, ryb a klobás.


Pro správné vyuzení je důležitá jednak teplota v udírně, jednak. Utřu česnek se solí (žádnou rychlosůl !!!!) a tím potřu důkladně maso ze všech stran. Zabalím do mikroténu a uložím do lednice na 8-dní.


Před uzením maso ponořím do vody cca 90°C a opláchnu. Zatím ho každý pochválil a nikdy dlouho nevydrželo na stole. Domácí udírna dává možnost udit různé potraviny, oblíbené jsou sýry, uzeniny, ryby i maso. A zatímco uzení sýrů nebo klobás není žádná věda, maso vyžaduje dodržování určitých zásad a především naložení.


Zjistěte, jak naložit a udit vepřové maso. A jestli muzu pouzit misto rychlosoli klasickou ci morskou hrubou? A při uzení je to úplně stejné – jak správně udit maso je otázka diskutovaná už mnohokrát. Tedy spíše u jeho popisu o tom, jak maso nakládá a udí.


Jak dlouho však nechat tento bůček udit ? Pokud ho budete udit příliš krátce, může se snadno stát, že bude syrový. V opačném případě můžete pro změnu zaplakat nad výdělkem ve chvíli, kdy bude černý jako starý škrpál. Jistě si také nikdo nepřeje, aby mu z jeho laskominy polovina během uzení odkapala. Maso bylo dobré, akorát se na něm utvořila taková tvrdá kůrka, čím to bylo způsobeno? Jak poznám, že je maso hotové a že ho mám vytáhnout?


Jak naložit maso na uzení a jak jej vyudit? Udit můžeme jakýkoliv druh masa, vhodnější jsou tužší kusy, které vyžadují delší a pomalejší přípravu. Pomalý proces zajistí, že se postupně tuk a pojivové tkáně rozpadnou a maso dobře změkne. Jak maso upravujete před vložením do uzaku? Někde píšou ponořit předem do stupňové vody a pak okapat.


Doba dušení vepřového masa závisí i na velikosti kusů. Malé kousky mohou být hotové už za hodinu, u těch větších je určitě třeba počítat se dvěma hodinami. Oproti tomu na hovězí maso potřebujete asi až hodiny. Potřeba je ale průběžně.


Do udírny můžete zavěsit téměř cokoliv. Vedle vepřového a hovězího masa se dá udit i drůbež. Uzené kuřecí, krůtí, kachní nebo husí maso v udírně získá charakteristickou chuť a na rozdíl od dvou zmíněných druhů je to stále ta zdravější varianta. Používá se celé kuře, ale i jeho části – prsa nebo stehna. Jak vyudit maso recepty, které budete milovat.


Samotným solením se maso částečně konzervuje, tím se zabrání kažení masa – potlačuje množení bakterií. Sůl, cukr, sanytr se v poměru 100:10:vetřeme do masa. Je možné přidat i koření. Maso se zavěsí do sklepa, kde se nechá i dva měsíce, než začneme. Jak upéct maso , aby bylo zdravé, šťavnaté a měkké?


Jednoduše ho osolíte, okořeníte, dáte na pekáč, přihodíte cibuli, česnek, pokapete olejem, podlijete a strčíte do trouby. Jenže tak jednoznačné to není, pokud si má maso zachovat typickou chuť, vůni, šťavnatost a.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky