středa 30. listopadu 2016

Historie vidličky

Historie vidličky

Přítomnost příboru si leckdy ani neuvědomujeme a je pro nás samozřejmostí. Prodloužené ruce našich obědů a večeří patří k životu téměř automaticky. Příbory jsme si zvykli používat zcela samozřejmě. Vidličky , nože a lžíce se v západním světě staly našimi hlavními průvodci gastronomie. Ne vždy se jednalo o takovou samozřejmost.


Absence vidličky prozatím vedla k tomu, že se sousta napichovala na konec nože a následně vkládala do úst. Nože měly různý tvar a byly zhotovené z různých materiálů. Klasický příborový nůž, jak ho známe dnes, se využíval až v 18. První vidličky ve starém Egyptě a Římě se používaly na přípravu a servírování pokrmů.


Jako jídelní příbor se vidlička začala používat v Byzantské říši a byla dvojzubá. Historie vidličky píše zajímavý dramatický příběh. Evropě, ke stolování se používal komplet vidličky a lžíce.


Cesta vidličky na náš stůl nebyla jednoduchá. Trvalo 8let, než se stala běžnou součástí jídelních příborů na Západě. Dlouhou dobu byla totiž v nemilosti, ze které nebylo jen tak se vymanit.


Nakonec se to však podařilo. Posledním přírůstkem do soupravy příborů byly vidličky. Do Evropy se ale dostaly až na počátku 11. Dostala je byzantská princezna Theodora jako věno. Můžeme si vypomoci kouskem chleba v levé ruce.


Rybí příbor se dá ovšem docela dobře nahradit dvěma velkými vidličkami. Každou kostičku, která vnikne do úst, vyjmeme pomocí vidličky : kosti stále klademe na jedno a totéž místo na talíři, pokud nemáme u ruky už zmíněný odkládací talířek na kosti. Používání příboru je pro každého z nás v dnešní době zcela přirozené. Pravdou je, že absolventi základní vojenské služby, která už byla dávno zrušena, používali dva roky pouze lžíci, neboli bagr. Jinak si ale přítomnost příboru.


Pověst vidičky zachránily až špagety. Také vzhled vidličky se měnil. Původně dva rovné bodce v rukojeti ze slonoviny, rohu nebo dřeva se teprve počátkem 18.


Tehdy již bývaly vidličky zhotovené z jednoho kusu, často ze stříbra. Lžíci, vidličku a nůž jako ucelenou moderní jídelní soupravu. Podle odhadu odborníků používá svatou trojici lžička–vidlička–nůž denně asi miliarda lidí. Rösler založil továrnu na nože v r. Dnes vytunelováno, oběkty zdevastovány, po r. Dle značky se jedná o alpaku, text SANDRIK A. Nejstarší nože jsou známy od epochy paleolitu.


První nože byly kamenné (nejčastěji pazourkové) úlomky, které získaly později mandlovitý tvar. Pak se k nožům začaly přidávat dřevěné a kostěné rukojeti. Obsidián dovoloval získávat velice ostré nože docela složitého tvaru.


Přihlásit Registrovat Přihlásit. Vstřícný přístup k zákazníkovi. Dnešní nález vidličky. Zajímavosti z historie. Tuto akci jsme zajišťovali pouze ve dvou lidech.


Gastronomický servis on-line. Vaše případné dotazy a náměty směřujte do diskuzního fóra, případně na e-mail stolničení. Stránky nejsou komerčním projektem, proto buďte trpěliví, Vznikají pouze z dobré vůle nadšenců pro gastronomii.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky