Správné stolování by se mělo tak vrýt pod kůži, že je už dítě musí mít za samozřejmé, a jako mimořádné cítit, když se od etikety stolování odchýlí. Naučit správnému stolování je v první řadě úkolem rodiny, ale měla by to upevňovat i výchova v mateřské a základní škole. Nejblíže po ruce by měla být sklenka určená na nápoj, který se bude konzumovat jako první (může jít o aperitiv, nebo také bílé víno), dále se zpravidla dává sklenice na červené víno a na nealko nápoj.
Připomeňme si: je jedno, kde. Výzdoba stolu a servírování.
Nejen dokonale prostřený stůl, ale i jeho výzdoba je důležitým prvkem při stolování. Samozřejmě záleží, k jakému účelu je slavnostní tabule připravovaná např. V gastronomickém oboru se čím dál tím častěji setkáváme s tím, že ať již zaměstnanci restaurací, ale hlavně návštěvníci neznají záladní pravidla stolování. Pak obsluze vyčítají, že nejedná tak, jak by si hosté představovali. Tento nešvar je nepříjený pro obě strany a přitom se tomu dát velmi lehce předejít.
Další, na bílé víno, šikmo vpravo. A ještě na vodu, tu dáme doleva takže nakonec vytvoří sklenice trojúhelník. Nikdy ubrouskem neotírejte sklenice nebo příbory - nechcete přece urazit hostitele či toho, kdo vás do restaurace pozval.
Pokud vám ubrousek sklouzne z klína, což se může stát, to můžeme potvrdit, vhodné je nenápadně požádat obsluhu, aby vám přinesla jiný - není to žádná ostuda, vážně. Televizní seriál České televize a FreeComu. Hlavní roli hraje Etiketa v podání Ladislava Špačka aneb jak se správně chovat a vypadat ve společnosti. Základní kroky ke správnému stolování - sklenice , podávání nápojů Zapamatujme si, že před každým napitím je vhodné otřít si ústa ubrouskem a pít vždy zlehka, aby na sklenicích bylo co nejméně otisků rtů. V tomto článku: Základní etiketa Etiketa stolování Etiketa telefonování.
Je důležité mít dobré vychování. Ve společnosti se musíte chovat správně, s úctou a brát ohledy na ostatní lidi. Když se budete umět dobře chovat, budete mít s lidmi lepší vztahy.
Pokud chcete mít dobré vychování, musíte se naučit etiketu. Pro pro výrazná vína s plným tělem a vyzrálá bílá vína můžete použít nádherné sklenice VINOTEQUE MATURO 490ml. Jejich porvch je navržen tak, aby udržoval servírovací teplotu.
Doporučená vína pro tuto sklenici jsou. Tato společenská role je svázána pravidly společenské etikety, se kterou je do velké míry spojena i estetika stolování , jídelního a kuchyňského prostoru. Jak si vyrobit vlastní stylové etikety na sklenice I to splní svůj praktický účel, ale ne vždy do bude krásné. Pokud se vám totiž poté bude chtít někdo z druhých hostů představit a podá vám ruku, mohla by být vaše dlaň chladná od sklenice , což je při potřásání nepříjemné.
Pokud musíte z nějakého důvodu odejít dříve než zbytek hostů, rozlučte se tiše s hostiteli.
Hlasité loučení se všemi by. Spousta pracovních schůzek, přátelských srazů i romantických chvilek se odehrává v restauracích. U dobrého jídla a pití se tvoří ty nejlepší vztahy… Tato základní kostka etických pravidel, kterou přinášíme, vám pomůže v tomto prostředí dobře zapůsobit. Začneme pěkně od začátku, tedy od vstupu. Dveře, pokud zde není portýr, otevírá společensky níže.
Etiketa do kapsy je učena všem, kteří hledají okamžité poučení, jak se vyhnout společenským přešlapům. Tím vyšleme obsluze signál: Budu stolovat. Papírový ubrousek na klín nepatří, zůstává ležet na stole po celou dobu stolování. Vše ostatní se jen pozvedá. Sklenice se drží za stopku, díváme se do očí.
Začínáme jísti až tehdy, když i ostatní mají co jísti. Snažíme se držet na uzdě svůj hlad. Držení příboru je správně tak, aby vám z rukou vyčnívala zhruba třetina délky příboru.
Z pravé strany je voda, bílé víno k předkrmu v nižší sklenici, vyšší sklenice s uzavřeným tělem na červené. Na pořadu dne jsou formální i neformální obědy, večeře, obchodní setkání u stolu, slavnostní tabule v luxusních restauracích, ale i večeře na návštěvě u přátel. Se základními pravidly stolování se seznámíme v několika situacích, kterými nás opět provede moderátor seriálu Etiketa Ladislav Špaček.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.