čtvrtek 28. července 2016

Tatarská omáčka původ

Tatarská omáčka je běžné zboží potravinářských obchodů, nicméně je možné si ji vyrobit doma. V tomto případě je vhodné ji spotřebovat co nejdříve po zhotovení. Přidání čehokoliv do majonézy ji kontaminuje bakteriemi, což prudce sníží její životnost.


Do misky si dáme vaječné žĺtky a horčicu. Ručným mixérom alebo metličkou dobre vymiešame. Potom pri stálom šľahaní tenkým prúdom prilievame olej, až kým zmes nezačne pomaly hustnúť a nabeať na objeme. Slavnostní losos v papilotě.


S tatarkou můžete stvořit i prvotřídní večerní či obědový chod. Pokud si chcete usnadnit práci, můžete použít kupovanou. Nejedná se ovšem o tradiční mongolský recept. Omáčky připravené z vajec, oleje, octa a koření, které se používaly k dochucení masa a ryb, se začaly využívat ve středověku. Mnohé si nesly z kuchařského umění starých Římanů.


Najít jste ho mohli pod názvem „americký steak“ – „steak a l’américaine“. Jednou z pochutin, s nimiž se servíroval, byla tatarská omáčka , což vedlo k pozdější změně názvu na „tatarský biftek“. Po druhé světové válce se tento pokrm rozšířil do střední Evropy a dnes se těší celosvětové oblibě.


Dáme alespoň na dvě hodiny vychladit. Super domácí tatarská omáčka je naprosto jedinečná s pečenými brambory, ale lze ji užít i pečenému masu. Nenajdeme v ní žádné konzervanty ani přidané aroma.


Za zmínku stojí, že obsahuje nejvíce vaječných žloutků. Výsledné hodnocení sráží senzorika, ve které byla hodnocena jako průměrná. Jeho šéfkuchař tehdy na oslavu vítězství připravil hostinu, na které se měla podávat i studená omáčka ze smetany a vajec. Zašleháme ponorným mixérem.


K dochucování omáček se používají dochucovadla, tekutá i další koření (Maggi, Worcestrová omáčka , sojová omáčka ). Omáčka určená k namáčení se jmenuje dip. Potom je aj zemiakový šalát úplne v súhlade so zdravou výživou, a vy si môžete naložiť bez výčitiek ďalšiu porciu. Vyskúšajte naše dva recepty - domáca majonéza a tatárska omáčka. Majonéza sa výborne hodí k zemiakom (opekaným aj hranolkom), k zelenine, alebo ju môžete použiť ako základ domácich nátierok. Nemá s Tatary nic společného.


Jako celá řada dalších omáček k nám dorazila z Francie. Tamní kuchaři s ní dochucovali a vázali Americký steak , čili nám dobře známý tatarák místo vejce. A už ji ta Tartar sauce nějak zůstala. Majonéza má svá proti a svá pro. Když majonéza, tak poctivá.


Odpůrci majonézy připomínají vysoký obsah oleje. Maso v tatarské omáčce. Vepřový tatarský kebab. Vepřové placičky se sýrem a tatarskou omáčkou.


Domácí chutná tatarská omáčka. Stáhnout Omacka levné fotky z nejlepší agentury stock fotografií rozumné ceny miliony prémiových, vysoce kvalitních, royalty-free stock fotografií, snímků a obrázků.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky