pondělí 25. července 2016

Kysané zelí do sklenic

Vy a je výborný,ale začátkem toho to roku se mě dostalo do rukou na ochutnání zelí které nebylo kysané a bylo s křenem a hořčičným semínkem a celým pepřem a mělo mléčnou barvu. Vždy si udělám do zásoby jen až sklenic zelí. Když zelí dojde, udělám další várku.


Nyní jsem udělala jen z jedné hlávky zelí , která vážila kg a mám sklenic kvašeného zelí. Nakrouhané zelí promícháme se solí a kmínem nejlépe v dětské vaničce a necháme asi hodiny stát, až začne pouštět šťávu. Sklenice uzavřeme Omnia víčky, naskládáme.

Zelí nakrájejte na co nejjemnější nudličky nebo nakrouhejte do mísy, rovnoměrně prosolte a posypte kmínem. Pak zelí dřevěným tloučkem, velkou vařečkou se zploštělým koncem či vyvařenou dřevěnou paličkou na maso zhruba 10–minut tlučte, aby získalo jasnější barvu, a hlavně pustilo šťávu. Vyzkoušeli jsme za vás: recepty z kysaného zelí.


Pokud vyrobené kysané zelí nechcete sníst jen tak samotné, je skvělým doplňkem u řady námi vyzkoušených receptů. Například u halušek, do kterých se kysané zelí spolu se slaninou přidává. Uzavřeme víčky, ne úplně nadoraz!


Když přestane šťáva vytékat, víčka dotáhneme. Kysané zelí do sklenic recepty, které budete milovat.

Sterilizace kysaného zelí udrží zelí déle k použitelnosti, ovšem sterilizací se veškerá pozitiva kysaného zelí ztrácí. Pokud i tak chceme, abychom měli zelí do zásoby, tak když kysané zelí dosáhne optimální kyselosti, to je nejčastěji po týdnech, můžeme jej sterilovat. Vhodné jsou sklenice s obsahem l. Potom zelí natlačíme do l sklenic tak,aby v každé byla i šťáva a zavíčkujeme. Dáme je na plechy nejlépe k topení nebo někam do tepla. Víčka se vypoulí a zelí pracuje a stéká z nich voda.


Necháme tak asi 2-týdny, víčka by se měla vcucnout, ale pokud ne, nevadí. Zaneste zelí do sklepa a můžete konzumovat. Ta superkrátká vede do obchodu, ale ne vždy v sáčku kysaného zelí najdete vše, co byste čekali. Na rozpáleném tuku osmahněte dorůžova nadrobno nakrájenou cibuli, zaprašte ji hladkou moukou a po mírném osmahnutí zamíchejte do zelí. Za občasného promíchání doduste doměkka.


Ke konci dušení zelí přislaďte a podle potřeby dosolte. Takto připravené zelí je. Patří mezi tradiční české ingredience, naši předci dobře věděli, že metoda fermentace je nejen dobrá k uchovávání potravin, ale také velmi prospěšná našemu zdraví. Okapané zelí vložíme do hrnce, okmínujeme, zalijeme horkou vodou, přiklopíme pokličkou a vaříme.


Mezitím si nakrájíme na jemno cibuli. V kastrolku zahřejeme sádlo (olej), vsypeme na něj cibuli a necháme ji zpěnit.

Jak naložit zelí do sklenice. Pokud nemáte zelák nebo kvašák, můžete zelí nakládat i do sklenic. K zelí přidáte sůl, případně další koření (viz boxík 1).


Zelí očistíte, omyjete, nakrouháte a dáte do větší mísy. Necháte uležet aspoň hodiny, než krouhanka pustí šťávu. Po zjištění časopisu dTest, že v kupovaném kysaném zelí je jen minimum vitaminů, jsme hledali způsob, jak na kysané zelí doma.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky