středa 27. července 2016

Jedlé květy

Povznášejí všechny smysly. Květy jsou inspirací, ozdobou a potěšením smyslů. Svoji krásou, vůní i chutí zpestří jedlé květy každý jídelníček, ten tradiční i moderní.


Jedlé květy potěší nejenom naše oči nebo nos, ale i naše chuťové pohárky. Přidejte do omáčky ke grilovaným steakům těsně před podáváním.

Květy denivky či juky nakrájejte na tenké proužky a přidejte do zeleninového salátu, který podáváte k menu. Jezte jen květy , které se pro tento účel přímo pěstují nebo jste je sami vypěstovali. Podobně jsou na tom květy z veřejných parků a blízkosti. Nejen že chutnají, ale díky nim je pokrm více atraktivnější a zajímavější.


A za zmínku rozhodně stojí i to, že jedlé květy získáte zdarma, stačí si je jen natrhat. Mnoho květů je jedlých a zároveň bezpečných, existují však také jedovaté, které žádnou úpravou na jedlé nezměníte. Mnohé květy nejen většiny kuchyňských bylin jsou jedlé a bezpečné.

Nicméně, správné určení je důležité, protože některé květiny jsou. Naučím vás poznávat jedlé květy. Napište, udělám pro vás přednášku a vycházku se sběrem jedlých květin. Období jara (i zbytek roku) je jako dělané na sběr a konzumaci mladých rostlin, které nám vlijí nový život do žil. Je nespočet bylinek – rostlinek léčivek, které se dají sbírat a konzumovat.


V jednom článku se bohužel nedají všechny obsáhnout, tak jsem vybrala alespoň nejběžnější z nich, na které si vzpomeneme z dětství. Květy brutnáku se užívají k ochucování a zdobení vína, ovocných šťáv a dalších nápojů, ale též salátů, jako přídavek do sekaných mas, měkkých sýrů, smetany aj. Kandované květy se používají na zdobení cukroví.


Obyčejný salát s violkami se stává pastvou pro oči, ocet s levandulí požitkem pro chuťové pohárky, a po růžové tříšti s cukrem se můžeme prostě utlouct. Naservírujte si rozkvetlou louku na talíř, dopřejte si jedlé květy jako gurmánský zážitek a hrdě. Stejně jako tisíce zdravých receptů pro lepší zdraví. Začněte online kurzem zdarma.


Proslulá svými voňavými,krásně růžovými a hlavně jedlými květy ,které vyrůstají přímo z kmene. Toto specifické květenství,které se u jiných stromů či keřů nevyskytuje, vytváří nezapomenutelný efekt! Na podzim se listy vybarvují na překrásnou karmínově červenou barvu.

To, že jíme i očima, je stará známá pravda. Nejen chuť, ale i vizuální vjemy umocňují náš požitek z jídla. Má neutrální chuť, při pokládání na dort je potřeba použít decorgel. Potom doporučujeme zlehka přetřít i vršek obrázku decorgelem. Může se použít na potahovou hmotu, na tuhou bílou čokoládu a ztuhlou želatinu.


Jedlé dekorace na dorty, cukrové zdobení na zákusky. Cukrářské zdobení ve tvaru bílých kytiček s malým žlutým středem Složení : cukr, voda, E42 E46 kapalná glukóza, aroma, sušený bílek,. Pro konzumaci lze používat jen květy neošetřené pesticidy. Využívá se dekorativní efekt květů, chuť a aroma, a často léčivý nebo afrodiziakální účinek.


Lichořeřišnice, kterou známe spíše jako okrasnou rostlinu, nám nabízí jedlé květy , spolu s listy, plody a semeny, pro originální kuchyňskou úpravu. Květy oblíbené letničky (jednoleté byliny), které mají jemně kořeněnou chuť, můžeme přidávat jako jedlou ozdobu k zeleninovým salátům. Mladé pupeny (poupata) se.


Tento bohatý rod brzy na jaře vykvétá sněhově bílými květy , ze kterých se během léta vytvoří temně fialové plody, které vzhledem i chutí připomínají plody borůvky chocholičnaté (Vaccinium corymbosum), kterou lze mimochodem považovat také za okrasnou rostlinu, protože na podzim své listy barví do sytě oranžově. Cuketa na sběr jedlých květů žluto oranžové barvy s typicky dýňovou chutí. Jejich použití ovšem může být mnohem širší - zejména tehdy, pokud chcete pokrm ozvláštnit, odlišit od konkurenčních a dodat mu nádech exkluzivity.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky