pondělí 4. července 2016

Druhy okurek

Z hlediska kupujícího můžeme kromě dělení okurek na nakladačky a salátovky rozčlenit. Mají-li se vytvářet plody, musí se přenést pyl z jalových květů na květy samičí. A to u okurek dovedou jen včely a čmeláci, jiný hmyz (který jinak dobře opyluje třeba cibuli nebo mrkev apod.) to nedokáže.


Proto je pro pěstování okurek zvláště ve sklenících a fóliovnících tak důležitá přítomnost včel. Místo pěstování okurek : Volná půda, pařeniště, nízký fóliový kryt, fóliový tunel, fóli-ovník nebo skleník.

Půda spíše kyprá, propustná a zá-hřevná s vysokým obsahem humusu a živin. Vhodná půdní reakce (pH) kolem 6. Okurky se rozdělují na polní a skleníkové. Při nákupu se ale spíš budete orientovat podle způsobu užití. V sezóně jsou na trzích většinou okurky nakládačky a okurky polní. Pro výživu okurek a obecně všech tykvovitých mají velký význam stopové prvky a hořčík.


Nedostatek mědi se projevuje špatným vývojem květů a jeho deformacemi. Zcela mimořádný význam má molybden.

Sbíráte nakladačky, zkusili jste jednu a je hořká? Naložte úrodu do octa a nechte okurky tam! Poté můžete standardně zavařovat. Hořkost postupně zmizí, a to třeba do nějakého jednoho měsíce. Tento fígl se používal v minulosti fakticky pokaždé.


Jak jsme již totiž psali, veškeré druhy okurek byly značně. Základní druhy okurek jsou okurky polní (nakládačky) a okurky salátové. Nakládačky se sklízejí v menší velikosti, protože právě tehdy jsou nejchutnější a nejvhodnější ke zpracování (konzervování). Ze salátových okurek si připravíte výborný okurkový salát.


Sklízet je můžete o něco později, protože jsou. Rostliny nikdy nezalévejte na list, nýbrž přímo ke kořenům, a pravidelně kontrolujte. Okurka setá (Cucumis sativus) je rostlina z čeledi tykvovité. Pochází z vlhkých a teplých krajů Indie a Číny.


Její tmavě zelený plod je nazýván okurka. Mezi základní druhy okurky patří okurka polní a okurka salátová. Promiňte, ale to není odpověď na položenou otázku.

Vy tvrdíte, že všechny dýně jsou jedlé. Jsou dva hlavní druhy okurek : kratší a hrbolaté, tedy polní okurky, a hladké a dlouhé, známé jako salátové okurky. Takzvané nakládačky, tedy ty určené k zavaření, jsou polní okurky, které se nenechají dorůst do plné délky a sklízí se, když mají zhruba až centimetrů.


To se týká výsevů všech semen, nejen okurek. Během předpěstování chybí rozdílné teploty dne a noci. Pokud máme správně připravenou půdu, můžeme přistoupit k samotnému setí.


Partenokarpní odrůdy okurek. Pro úspěšný vývoj plodu je důležité přenesení pylu ze samčího květu na samičí. Problém může nastat při pěstování ve sklenících, kam se nedostanou včely a jiní opylovači. Léto bez okurek je pro většinu lidí nemyslitelné Pro každého něco.


Pěstovat salátovky může každý, kdo má jen kousek země, pařeniště, fóliovník nebo skleník. Podle podmínek se pak rozhodne, zda mu porostou hadovky ve skleníku, rychlené salátové okurky v pařeništi nebo polní salátovky na venkovním záhonu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky