středa 13. července 2016

Syřidlo z telecích žaludků

Syřidla můžou být buď živočišného původu (získané z telecích žaludků ) nebo mikrobiálního původu. Naše výroba sýrů je založená na použití syřidel mikrobiálného původu. Telecí syřidlo je vůbec nejlepší Pokud se v minulosti hovořilo o syřidlech, tak jen o syřidlech živočišných, tedy takových, která byla získávána z žaludků telat.


V nich je totiž obsažen enzym zvaný chymosin, který je vůbec nejlepším syřidlem, které se k výrobě sýrů dá využít. Chcel by som vam podakovat za pracu, ktoru robite a sucasne vas poziadat o pomoc. Uz dlhsi cas patram po zozname znaciek syrov vyrabanych bez syridiel (enzymov) ziskavanych zo zaludkov zvierat (chymozin, pepsin). Jedná se o mikrobiální syřidlo , není tedy vyrobeno z telecích žaludků. Syřidlo je halal, košer a vhodné pro vegetariány.


Vybírejte syřidla výhodně u nás. Budete-li chtít sýřit po delší dobu, je třeba upravit dávku syřidla. Na své stránce mám přehled rostlinných syřidel. Zajímá mě jaké zkušenosti nebo informace máte vy. V mlékárně používáme mikrobiální syřidlo rostlinného původu.


Není vyrobeno z telecích žaludků , ačkoli působí obdobným způsobem. Recepty na výrobu sýrů ze syřidel Milcom. Syřidla Milcom na výrobu sýrů jsou syřidla Laktochym a Laktosin. Je to enzym, který sráží mléčné bílkoviny (mléko), výsledkem čehož vzniká sýřenina a syrovátka. Naše syřidlo je mikrobiálního původu, tedy není vyrobeno z telecích žaludků , a je tak vhodné i pro vegetariány.


Pokud s výrobou sýrů nebo jogurtů začínáte, oceníte krásnou knížku Domácí mlékař, kde najdete recepty na výrobu sýrů od měkkých, přes pařené až po tvrdé sýry. Základní členění syřidel je na. Mucor miehei, která je vyráběna přírodní fermentací, jsou vhodné i pro použití v produktech určených pro vegetariány. Uvedená expirace je rok. Postupem času se však účinek snižuje a je proto třeba zvýšit doporučené dávkování.


Syřidlo z telecích žaludků

Výhodou syřidla je i snadné dávkování. Nikdy nepůsobí stejně rychle jako obvyklé syřidlo (míněna běžně používaná syřidla původem z bakterií nebo telecích žaludků ), přinejlepším se mléko bude srážet přes noc. Můžete udělat rostlinné syřidlo ze svízele syřišťového, kopřivy, citrónu nebo šťovíku obecného, zemědýmu, nezralé fíkové šťávy nebo velkých fialových bodláků.


Syřidla z telecích žaludků – problém nejen pro vegetariány. Při výrobě sýrů patří syřidla k nejzákladnější surovině hned po mléku. Jde o enzymy, které srážejí mléčné proteiny. Dnes se obvykle používají mikrobiologická syřidla nebo syřidla živočišného původu.


Tradičně se živočišné syřidlo (chymosin) získává extrakcí z telecích žaludků. V poměru ke spostřebě sýra jsou ale malá telátka poměrně nedostatkové zboží, a tak si sýraři museli pořídit alternativní zdroj. K jejich výrobě se používá řada bakterií, kvasinek i plísní produkujících příslušné proteolytické enzymy. Mucor, Aspergillus, Fusarium, z bakterií Bacillus subtilis, Streptococcus nebo kvasinky. Po dosažení teploty °C se přidá syřidlo z telecích žaludků.


Fermentace nastává okamžitě a během minut se mléko srazí. Sýřenina se rozdrobí na kousíčky o velikosti pšeničného zrna a hmota se následně znovu zahřívá.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky