pátek 12. února 2016

Kysané zelí v kameninovém hrnci

Sezóna kysaného zelí je konečně tady a my pro vás máme náš osvědčený rodinný recept. Tuto vitamínovou bombu připravujeme samozřejmě v tradičním kameninovém hrnci. Máte doma naloženo kysané zelí? Pak určitě netrpělivě čekáte, až bude tak akorát pro konzumaci.


Možná už ho máte hotové a užíváte si skvělé chuti a mraků vitamínů, jichž je teď v zimě poněkud méně. V zelí jich mimo jiné najdete mnohem více než ve většině chemicky ošetřeného ovoce v supermarketech!

Plněné knedlíky se zelím. Tradiční česká jídla, které se bez kysaného zelí nedokážeme představit. Málo která hospodyňka však ví, jak zelí naložit.


Stačí přeci zajít do supermarketu a kysané zelí si koupit. Pro ty, kteří přeci jen upřednostňují domácí výrobu kysaného zelí, je tu náš článek s podrobným návodem. Nakládání zelí není nijak složité. Kysané zelí je plné vitamínů a určitě si zaslouží pozornost.


Sudy s tímto malým zázrakem si brali také námořníci na moře, kde je chránilo proti kurdějím. Základem celého receptu je bílé zelí.

Směs může obsahovat kromě zelí také najemno nakrájenou cibuli. Ingredience: Na kg zelí přidáváme dkg soli a kmín. Zde záleží na vaší chuti, na. Kyselé zelí - jak na to? Prastará superpotravina, kterou by měl mít v zimě každý doma.


Podle starého maďarského přísloví je kysané zelí podobné kožichu - nesmí jenom zdobit, ale také hřát. Budete-li někde číst recept, ve kterém se tepelně upravují syrové brambory a kysané zelí v jedné nádobě, nevěřte mu. Kvašené zelí v kameninovem hrnci recepty, které budete milovat. V opačném případě začne plesnivět, což si samozřejmě nepřejeme. Dolévat byste měli osolenou převařenou vodu.


Rozhodně nelze manipulovat s vodou neosolenou. Je minimálně kyselé a nedobré. Zelí pak ztrácí svůj říz. Přebytečnou šťávu odléváme. V nádobě necháváme prostor, aby se šťáva během fermentace nevylévala.


Povrch připraveného zelí přikryjeme vyvařeným kouskem plátna, na ně položíme vydrhnuté a spařené prkénko nebo talířek a zatížíme. Pak dělám zelí jen do sklenic né do zelňáku …abych až dojde zelí ze zelňáku měla salátové kysané zelí bez zavařování,to se jen napěchuje do sklenic a zavíčkuje a dá se do teple vykvasit posazené v nějaké nádobě protože jak kvasí nazvedne víčka sklenice a štáva občas vyteče ven kvasný proces trvá 2-týdny. Tématické fráze: nakládané zelí do soudku nakládané zelí nalozeni zeli jak nalozit zeli do sudu nakládané zelí recept jak nalozit kysele zeli tlačení zelí kyselé zelí nakládání kysané zelí v sudu jak udělat domácí kysané zelí do škopku recept na naložení zelí nakladanie kyslej kapusty nakladané kyselé zelí sud.


Po 1-měsíčním kvašení se kysané zelí dá v chladnu nebo po sterilaci uchovat několik měsíců až do sklizně čerstvého zelí.

Kysání tedy umožňuje, aby se zelí. Sud zavřeme, do žlábku nalijeme převařenou vodu. Průběžně kontrolujeme, zda je ve žlábku voda a zda není horní zelí suché, v případě potřeby do obou doléváme převařenou vystydlou vodu. Pevné hlávky zelí zbavte zvadlých listů a jemně nakrouhejte.


Kdo je opravdový gurmán, ten si může velmi jednoduše kysané zelí vylepšit. Stačí oprášit staré dobré rady našich babiček: Kdo chce mít kysané zelí pěkně křupavé a chce ho konzumovat nevařené v syrovém stavu jako salát, tak může do nakrouhaného zelí zamíchat nastrouhanou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky