pondělí 15. února 2016

Komín výška sopouchu

Krbová kamna pro občasné využití. Nakonec jsem se rozhodl, že udělám kouřovod horním vývodem ke stropu a skrz strop a výš nerez komín (jeho výška - tak přiměřeně). Někde mi to rozmlouvali, ale jinde mi zase řekli, že bez problému. Sopouchy musí být co nejkratší a přímé.


Proto existuje norma, která určuje pravidla pro komíny a kouřovody, jak se mají provádět a připojovat spotřebiče paliv k těmto kouřovodům a komínům. Výška komína nad hřebenem šikmé střechy se sklonem větším než 20°. Další tvárnice nesmíme na sokl pokládat, dokud beton soklu dostatečně nevytvrdne. Stavbu komína prostě neuspěchejte. Tento rozměr se však liší.


V případě, že máme komín z tvarovek (Schiedel, CIKO apod), zděř nepotřebujeme – použijeme pouze růžici k zakrytí okolí vstupu do komína. V případě, že máme systémový komín a jiném průměru ( 16 1nebo 2mm), než je vývod z krbových kamen, použijeme patřičnou redukci. A to z jednoduchého duvodu - spaliny jdou do komína ještě hodně teplé a moderní komíny jsou velice izolované. I když tedy mám nízký komín (cca 5m od země) tak mám veliký tah. Když jsem stavěl , právě z duvodu nízkého komína jsem dal takto nízko zapojení (aby byla větší učinná výška komína a lepší tah).


Americké zapojení komínu) šetří nejen prostor pro sestavu komínu a spotřebiče ale i finance. Jedná se o speciální komínovou konstrukci složenou z dílů nerezových komínů bez použití sopouchu , čistících dvířek a zakládacího dílu, ale obsahující komínovou stříšku nebo speciální komínou protidešťovou hlavu. Potřebovala bych poradit, zda omítky v 2. Pokud máte komín s keramickou vložkou (Schiedel, Eko-komíny, apod.), tak nelze kovový kouřovod zastrčit natvrdo do této keramiky.


Keramika se teplem neroztahuje, kdežto kov ano. Taková škoda je velice težce. Na funkci spotřebiče má rozhodující vliv účinná výška průduchu, která se počítá od sopouchu (zaústění kouřovodu do komínu) k ústí komínu. Poměrně často se stává, že si lidé osadí do podkroví kamna a diví se, že jim špatně hoří, když komín celkově měří třeba deset metrů. Neúčinná výška průduchu komína pro spotřebiče na kapalná a plynná paliva musí být min.


Slouží k izolování šamotového sopouchu všech průměru CIKO 3V UNIVERSAL 90° zaručuje dostatečnou dilataci komínové vložky od pláště komínu. Dobrý den všem, Ve svém domku plánuji realizaci topeniště na dřevo v obývákokuchyni :) Mám připraven přívod vzduchu 1pod základy a zakoupen komín Heluz UNI 2(keramika, cihlová obestavba z tvarovek)sopouch 45. Jednoprůduchový komín váží cca kg, dvouprůduchový cca 1kg.


JAKÁ JE NEJMENŠÍ MOŽNÁ VÝŠKA SOPOUCHU KERAMICKÉHO KOMÍNU? Možné výšky středu sopouchu od založení komínu jsou: 105cm, 138cm, 171cm, 204cm. Za přerušovačem tahu spotřebiče musí být kouřovod veden svisle v délce nejméně m. Vodorovná vzdálenost spalinového hrdla spotřebiče od sopouchu nesmí být větší než m. Není tedy podstatné jak vysoký komín je od vaší čisté podlahy po jeho nejvyšší bo nýbrž jak je vysoký od sopouchu do kterého máte zaveden kouřovod od spotřebiče paliv až po ústí komína.


Právě účinná výška je hlavním aspektem, který. Vícevrstvý komín se skládá ze. INNÁ VÝŠKA komínového průduchu –rozdíl výšek mezi sopouchem a ústím komína NEÚČINNÁ VÝŠKA komínového průduchu –svislá vzdálenost od osy sopouchu k půdici průduchu nebo kondenzátní jímce.


Důležité je, aby měl kouřovod týž rozměr průřezu, jako má komín. Nikdy nesmí být průřez kouřovodu větší a samozřejmě nesmí být větší ani oproti průřezu sopouchu , jelikož by jej jinak do sopouchu nebylo možné připojit. I případná zúžení kouřovodu pak mají svá pevná pravidla. Jednovrstvá nebo vícevrstvá konstrukce s jedním nebo více průduchy. Osové výšky kouřovodu - keramický komín vývod 90° Zakládací jímka (1) má výšku mm.


Osazením dvířkové tvarovky (2) se tato tvarovka zapustí do patky mm. Dvířková tvarovka má výšku 6mm. Komín s přirozeným tahem.


Poté se osadí tvarovka pro připojení spotřebiče se shodnou výškou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky