pátek 9. června 2017

Křupavé hranolky z trouby

Uvnitř jsou měkké a navrchu křupavé. Ušetříme olej, jsou zdravější a ani neumažeme nádobí. Nemusíme si ani kupovat drahý hrnec na smažení hranolek s použitím oleje. Křupavé hranolky z trouby podáváme jako přílohu například k různě připraveným masům nebo smaženým sýrům.


Perfektní hranolky z trouby , foto: L. CREATIVE FOOD Křupavé domácí hranolky jsou skvělou přílohou třeba k hovězímu tataráku ve francouzském stylu. Recept, jak v troubě udělat z mražených hranolek stejně křupavé jako ty na oleji. Hranolky potřebují troubu hodně horkou a dosolit je můžete teprve, až se dopečou. Chuť navíc přidáte, obalíte-li hranolky před pečením v zálivce z oleje a koření – zkuste kombinaci česneku, mleté papriky, pepře a soli.


Aby byly domácí hranolky z trouby křupavé , nesmí jich být příliš velká vrstva. Nejlepší je použít dva plechy nad sebou na nechat hranolkům alespoň menší rozestupy. Domácí hranolky v troubě pečeme na 1°C asi - minut dozlatova.


Křupavé hranolky z trouby

V polovině pečení je osolíme a opatrně promícháme, aby se opekly ze všech stran. Stejně jako se ne všechny odrůdy hodí na salát, tak se ne všechny odrůdy hodí na hranolky. Aby byly opravdu křupavé , sáhněte po varném typu C – moučnější odrůdy vám dopomohou k mnohem lepšímu výsledku.


Také z nových brambor nebudou hranolky nikdy dokonalé – obsahují příliš mnoho vody. Pokud jste se při zmínce o dvojím smažení zhrozili, máme pro vás dobrou zprávu: Hranolky zvládne i vaše trouba. Je pravda, že nebudou nikdy chutnat jako ty fritované, ale zase si po nich můžete být jistí, že se vejdete do kalhot. Iveto, mezi pečením a smažením je technologický rozdíl, takže hranolky z trouby budou vždycky chutnat jako pečené brambory a hranolkám z friťáku se nevyrovnají. Pokud potřebuješ opravdu velké množství hranolek, není moc dostupných řešení, než si někde na jeden den půjčit velký fritovací hrnec.


Křupavé hranolky z trouby

A jak připravuje hranolky šéfkuchař restaurace TriBeCa ve Švýcarsku Ondřej Jíňa? Musím říct, že hranolky moc rád nemám, ale miluji křupavé brambory, takže si doma se ženou děláme domácí bramborové lupínky. Suroviny jsou stejné jako při přípravě hranolků, liší se jen postup, vysvětluje Jíňa.


Když se vyplaví škrob, hranolky přeceďte a přesuňte do hrnce s vroucí vodou. V ní je minut vařte, pak vodu sceďte, a když z hranolků uteče pára, dejte je minimálně na hodinu do lednice (ale mohou tam být i přes noc). Poté rozpalte v pánvi olej a hranolky usmažte dozlatova.


Křupavé hranolky z trouby

Vyjměte je, osušte v papírových utěrkách a. Máte chuť na hranolky , ale chcete šetřit kalorie? Bramborové hranolky z trouby jsou chutnou i lehkou alternativou. Jsou výborné samotné a zároveň jsou skvělou přílohou k jakémukoliv masu.


Můžete je dochutit libovolnými čerstvými nebo sušenými bylinkami, pepřem, česnekem apod. Slijeme, opláchneme, dobře vysušíme utěrkou a rozprostřeme na hlubší plech. Máslo necháme rozpustit a suché hranolky v něm obalíme. Ihned vložíme do trouby , vyhřáté na 2°C a pečeme dozlatova.


Během pečení plechem asi třikrát protřeseme. Zlaté hranolky osolíme a hned podáváme. Ukažte mi někoho, kdo nemá rád hranolky.


Navzdory tomu, že mají mnoho kalorií, si je čas od času rád dopřeje každý.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky