úterý 13. června 2017

Nakládání zelí do zeláku

Také jsem dříve nakládala zelí do kameninového hrnce, teď preferuji nakládání rovnou do sklenic. Pak zelí ukládáme do soudku, nešlapeme, jen rukou přiboucháváme. Na povrchu přikryjeme zelí namočenou vyždímanou utěrkou a necháme týdny kvasit.


Pak sud přeneseme do chladu. Tématické fráze: nakládané zelí nakládané zelí recept nakládané kysané zelí recepty recept na nakládané zelí recept na nakladane kysané zelí domácí nakládané zelí nakládané zelí do zeláku recept na domácí nakládané zelí sterilizace zelí zeli nakladané kysané zelí do zeláku nakládáné kysané zelí.

Domácí zelí je úplně jiné, než z obchodu z potravin. Dnes si ukážeme, jak lehce udělat domácí kysané zelí. Více info naleznete v přiloženém článku. Nakládání zelí do zelaku recepty, které budete milovat.


Vždy čistou rukou nebo čistým nádobím. Zelí lze brát asi po měsíci. Všechno zelí v zeláku musí vždy zůstat ponořené, takže někdy možná bude potřeba dolít převařenou vodu.

V chladu vydrží zelí až do léta. Jak zelí správně naložit. Předpokládejme, že máte připravené zelné hlávky, nádobu, kruhadlo, sůl, koření a chuť do práce.


Hlávky nejprve očistěte od špinavých, potrhaných a plesnivých listů, operte je v čisté studené vodě a nakrouhejte (nebo při menším množství nakrájejte) na hrubší nudličky. Sud zavřeme, do žlábku nalijeme převařenou vodu. Průběžně kontrolujeme, zda je ve žlábku voda a zda není horní zelí suché, v případě potřeby do obou doléváme převařenou vystydlou vodu. S přicházejícím oteplením jsem zbylé zelí nacpala do sklenic a zavařila. Po těch týdnech jsem všechny sklinky dala do chladnější garáže.


Jenom příště to zelí nebudu tolik nasilu mačkat do sklinek (jak tu kdosi radil), měla jsem to tam tak dokonale namačkané, že to nemělo skoro žádnou šťávu. Ale i tak bylo křupavé-naštěstí. Oproti jiným druhům zeleniny i ovoce má kysané zelí tu přednost, že v něm obsah užitečných látek a vitamínů skladováním klesá velmi pomalu.


To je důsledek kvašení, které působí jako nejpřirozenější konzervační prostředek. Samozřejmě jen do té doby, dokud ho nevyndáme z keramické nádoby nebo ze sklenice na vzduch. Jaký je postup nakládání kysaného zelí jsme vám představili v tomto článku.


Je to velmi snadné a výsledek rozhodně stojí za to.

Domácí kysané zelí se s tím z obchodu nedá srovnat ani v chuti, ani v obsahu vitamínů. Základem úspěchu je kvalitní keramický zelák. Na kg zelí dáme 1g soli a špetku kmínu. Potom zelí natlačíme do l sklenic tak, aby v každé byla i šťáva a zavíčkujeme.


Dáme je na plechy nejlépe k topení nebo někam do tepla. Víčka se vypoulí a zelí pracuje a stéká z nich voda. Necháme je tak asi – týdny, víčka by se měla vcucnout, ale pokud ne, nevadí. Zaneste zelí do sklepa a můžete konzumovat. Právě jsme koupili malý 5L zelák a zkoušíme i netradičně nyní na jaře.


Do 5L zeláku se vešlo cca 4kg zelí , tak aby šlo zatížit a zbyla malá rezerva. Můžeme použít i šroubovací víčka. Ja toto zeli ubijim jeste pred nalozenim. Smicham se soli a kminem (koprova seminka tady na Hawaii nesezenu), utlucu v mise zulovou palici do stavnata a natlacim do sklenic. Vypustena stava jde nahoru, tak se to nemusi dolevat a navic je delka kysnuti zkracena tim, ze je zeli pomlacene a zmekle.


Jinak ale super recept a Hawaiiani se muzou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky