středa 12. dubna 2017

Kyčelnice cibulkonosná

Pohlavně se rozmnožuje a plody se vytvářejí spíše výjimečně za ideálních podmínek. Je blízká příbuzná rodu řeřišnice za jehož součást je někdy považována. V České republice je kyčelnice přijímána jako samostatný rod. Vzhledem ke své sterilitě byla považována za hybridní taxon.


Kyčelnice cibulkonosná jen výjimečně vytváří plody.

Za zhoršených podmínek vůbec nekvete. Plody se tvoří jen za zvlášť příznivých podmínek, v ČR velmi vzácně, mimo území ČR především v blízkosti moře. Druh se na lokalitách rozšiřuje zejména. Listy se směrem vzhůru zmenšují. Květy jsou světle fialové, růžové či skoro.


Stojíme na počátku nové éry, v níž se zapojování lidí do tvorby televizního vysílání a internetového zpravodajství stane všední záležitostí. Preferuje humózní čerstvě vlhké půdy neutrální reakce. Kvete od dubna do června.

Slohovky, referáty a čtenářský deník pro studenty středních škol. Lodyha: je přímá, vystoupavá. Vraní skála - Svatá u Berouna.


Flóra České republiky, mapy rozšíření a vlastnosti rostlinných druhů. Vegetační jednotky ČR, jejich popis, mapy a druhové složení. Botanik se popletl a řekl cibulkatá. A já patral a patral až jsem vypátral, že je to cibulkonosná. V zemi má větvený, plazivý oddenek.


Dentaria bulbifera - kyčelnice cibulkonosná. Přízemní listy dlouze řapíkaté, lichozpeřené, vroubkovaně zubaté. Bohužel došlo ke zpřísnění. Vesnice Ústaleč leží rozhozena vysoko na stráni.


Je to zapadlá štace v chudém kraji, odkud se po okupaci odstěhovalo rodin do pohraničí za větším kusem chleba. Zákon ji ochranu nepřiznává. Lilie cibulkonosná (Lilium bulbiferum) je jeden ze dvou druhů v Česku divoce. Jedná se o karpatský květenný prvek na našem území.


Popis: vytrvalá bylina s plazivým oddenkem, který je větvený a řídce pokrytý dužnatými šupinami.

Brassicaceae - brukvovité. Lopuch větší (Arctium lappa) Mák vlčí. Mapovanie výskytu na Slovensku. Lesní trvalka s přímou listnatou lodyhou, ukončenou jednoduchým hroznem. V paždí listů vyrůstají černé rozmnožovací cibulky.


Vyskytují se v humózních lesích od nížin až po horský. Pacibulky vznikají dělením buněk dospělé rostliny, k splývání gamet tak při jejich vzniku nedochází. Elegantní rostlinka s jemně fialovými nápadnými květy – to je kyčelnice cibulkonosná. Len tenkolistý (Linum tenuifolium) Lípa malolistá (srdčitá).


Leknín bílý (Nymphaea alba) Len tenkolistý. Jun This Pin was discovered by Jan Svadbik.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky