pondělí 3. dubna 2017

Jaké dřevo na uzení

Rada- Používejte dřevo bez kůry. Je důležité, abyste dřevo předtím, než ho dáte do udírny, zbavili kůry, např. Jaké dřevo vybrat na uzení. Klíč k lahodné chuti uzeného masa, ryb nebo sýra vězí hlavně ve výběru správného dřeva.


Když víte, po kterém sáhnout, vaše uzenina hned získá ten správný šmak. Podívejte se, jaké druhy jsou k uzení.

Uzení je u nás oblíbenou úpravou masa, sýrů, ryb, klobás a salámů. Vedle vhodné přípravy potravin před uzením, je zcela zásadní vybrat na uzení to správné dřevo. Uzené potraviny se mohou nevhodně zvoleným dřevem znehodnotit. Pokud si ale vyberete správně, bude z uzeného masa a dalších potravin hotová delikatesa. Mezi nejoblíbenější dřeva na uzení masa patří listnáče jako buk, dub, olše a ovocné dřeviny, zejména švestka, jabloň, hrušeň.


Jehličnaté stromy se na samotné uzení nedoporučují, protože obsahují pryskyřici, která pokud je dřevo v krbu, tak dodává hoření příjemný zvukový doprovo ale při uzení dodává masu terpentýnovou příchuť a pach. Většina paliva potřebuje asi minut na vytvoření teploty vhodné k pečení. Množství dřevěného uhlí závisí na množství a druhu připravovaného jídla.

Snížit teplotu je vždy snazší než jí zvýšit. Proto vždy z počátku použijte více uhlí než dle vás budete potřebovat Pokud šlehají plameny, je oheň ke. A především jde o způsob konzervace masa, které díky uzení vydrží déle než čerstvé maso a to bylo v době před ledničkou pro lovce a nomády zásadní! Jak šli roky a lidé nabírali zkušenosti, postupně se ukázalo, jaké dřevo k uzení použít a které ne.


Jake dřevo je nejlepší na uzeni. A které se musí odkurovat? Zejména při uzení klobás se vyplatí vsadit vše na švestkové dřevo mající zcela specifické vlastnosti. Jemné vonné silice umí dát kouři skvělou vůni, jíž dokáže prosytit jakékoli kousky grilovaného masa.


Výborné je toto dřevo nejen na klobásy, ale také na bok, libové maso anebo klidně i na sýr a jiné uzené speciality. Doporučujeme postupně vyzkoušet a najít si ten nejoblíbenější postup na uzení masa. Ze všeho nejdřív je potřeba se věnovat kvalitě použitého dřeva, resp.


Nemělo by obsahovat prach, kůru a nesmí obsahovat hnilobu a plísně. Pozor i na oleje a další kontaminace. Za nejlepší dřevo na uzení je v našich luzích a hájích označována jednoznačně švestka nebo trnka, tu můžete vhodně doplnit bukem a na dovonění přidat trochu toho jalovce.


Odměnou za vaši péči a důkladnou volbu otopu bude lahodná chuť uzeného masa či sýra. Ovčí sýr by se měl udit zásadně jen na olši, raději se vyhněte vrbě. Rozporuplné názory panují na hrušku, vrchu ale nabývá odmítání.

Lípa – ač se jedná o měkké dřevo – je vesměs považována za. Obecně se doporučuje používat tvrdé bukové nebo dubové dřevo , které se zbaví kůry nebo piliny a hobliny z něj. Pokud však tento typ dřeva nemáte, dá se nahradit jinými druhy. Jde například o ořech, třešeň, olši, břízu, akát.


Měkké dřevo s pryskyřicí je zcela nevhodné, to samé platí i pro. V ohništi se rozdělává oheň, přikládá dřevo na uzení a reguluje se zde teplota, typ a množství kouře. Udící komora by velikostně měla odpovídat množství masa, které máte v plánu vyudit.


Užitečnými pomůckami pro domácí uzení jsou teploměr do udírny, kleště na obracení masa (udíte-li na roštu), ochranné rukavice. Každý uzenář si po několika sezónách uzení najde svoji ideální směs dřev, se kterou se mu udí nejlépe. Jak poznat vhodné dřevo na uzení ? Tak předně z něj nesmí trčet žádné zrezivělé hřebíky, nesmí být nalakované, chemicky ošetřené, nesmí na něm být kúra a dřevo z jehličnanů by nemělo obsahovat příliš vysoké procento pryskyřice.


Vhodné dřevo na uzení se také liší podle toho, jaké. Hrubá štěpka na uzení se zase hodí dobře pro udírny na dřevo , kdy ji navlhčenou sypeme do žhavého základu v ohništi pro vývin kouře, případně s ní rovnou topíme. Na výběr máme širokou nabídku tvrdých a ovocných dřevěných drtí v několika velikostech balení od 500g sáčků po 30kg pytle.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky