pondělí 3. dubna 2017

Jak dlouho udit vepřové maso

Maso , které je prohřáté v teplé vodě, potřebuje kratší dobu uzení, přijímá snadněji aromatické látky z kouře, vybarvení a chuť jsou jemnější. Nechám do rána odpočinout a druhý den je nasázeno do vyhřáté udírny. Maso se krásně spláchne a je čisťoučké.


Další uzení pokračuje při 55°C a to zhruba 7-8hod. Dřevo zásadně používám bukové a to bez kůry. Malé kousky mohou být hotové už za hodinu, u těch větších je určitě třeba počítat se dvěma hodinami.


Oproti tomu na hovězí maso potřebujete asi až hodiny. Záleží na tom, zda budeme vepřové připravovat vcelku, nakrájené na plátky či na kostky. Zjistěte, jak naložit a udit vepřové maso. Domácí uzené mas o - prověřený recept. Připravte si maso o váze jednoho kilogramu a dobře jej zvažte.


A při uzení je to úplně stejné – jak správně udit maso je otázka diskutovaná už mnohokrát. Tedy spíše u jeho popisu o tom, jak maso nakládá a udí. Správně naložené vepřové nebo hovězí maso poznáte tak, že je na dotyk hezky měkké (hlavně v tukové části) a na řezu barevně souměrné. U nakládání masa s kostí nebo pro urychlení naložení doporučujeme použít marinovací jehlu a lák (používáme slabší koncetraci až ) vpravit přímo do masa - tzv.


Maso bylo dobré, akorát se na něm utvořila taková tvrdá kůrka, čím to bylo způsobeno? Pokud ho budete udit příliš krátce, může se snadno stát, že bude syrový. V opačném případě můžete pro změnu zaplakat nad výdělkem ve chvíli, kdy bude černý jako starý škrpál.


Vepřové je kuchařské jméno pro maso z prasete. Můžete si jej samozřejmě pořídit i uzené nebo ve formě šunky či salámu, ale náš článek se zaměří na čerstvé maso. Vepřové je jedním z nejvšestrannějších druhů masa na trhu, které se hodí k ostrým, nakyslým surovinám stejně jako k zemitému koření a bohatým přílohám. Nicméně, na rozdíl od kuřecího masa, které je přirozeně křehké.


Utřu česnek se solí (žádnou rychlosůl !!!!) a tím potřu důkladně maso ze všech stran. Jak změkčit vepřové maso. Zabalím do mikroténu a uložím do lednice na 8-dní.


Před uzením maso ponořím do vody cca 90°C a opláchnu. Zatím ho každý pochválil a nikdy dlouho nevydrželo na stole. A jaký druh tepelné úpravy je vhodný pro drůbež? Nechceme vás přesvědčovat, abyste tuto metodu úpravy masa nevyužívali, ale faktem je, že maso v podstatě louhujeme, čímž ztrácíme nejen objem masa, ale také výživové látky. Pozor ale na to, aby nebylo maso v udírně příliš dlouho.


Správně vyuzené maso má jemnou konzistenci a je měkké. Vyschlé a tvrdé maso určitě není požadovaným výsledkem. Vepřové maso se nejčastěji smaží nebo peče, ale také ho můžeme grilovat, udit a samozřejmě i dusit nebo vařit. Je křehčí než maso hovězí, a tak jeho příprava i tepelná úprava trvá kratší dobu.


To záleží na tom, zda budeme udit studeným, nebo teplým kouřem. Pomocí studeného kouře nám ale uzení zabere poměrně hodně času. Teplota se totiž pohybuje nízko, maximálně do °C.


Takovým způsobem udíme několik dnů, s přestávkami potom i pár týdnů. Metoda je poměrně časově náročná. Ahojky, tak jsem také vyzkoušela tento recept a jsem ráda, že na mě vyskočil právě tento.


Přítel už dlouho básnil o pečínce, já ovšem se k tomu stavěla negativně a ještě zastánce názoru, že to maso je suché a nikdy jsem to nepekla.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky