pondělí 9. ledna 2017

Jak dlouho vydrží naražený sud piva

Jak dlouho mi vydrří pivo po naražení? Při tlakování piva pomocí kompresoru (vzduchem) počítejte že Vám pivo vydrží cca 2-dny, pak už to nebude ono, ale stále se bude dát konzumovat. Je to tedy nejlehčí a nejednodužší způsob tlakování piva. Záleží velmi na typu tlakování. Pokud tlakujete pivo vzduchem, sud vydrží naražený pouze 2-dny, poté už pivo ztrácí chuť.


Za těch čtrnáct dní by i pivní portubí a chlazení taky pěkně zarostlo šlemem, kvuli vysoké teplotě piva. Pro skutečné domácí pití piva ze sudu je. Aktivujte si denný sumár noviniek do e-mailu! Vydrží však déle, než při tlakování vzduchem. Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies.


Dobrý den, jak dlouho vydrží pivo v sudu. Odpojili jsme sud od pípy. Je zkrátka po otevření opět přiklopeno víčkem. Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.


Pokud máte kompresor nebo tlakovou láhev, jednoduše nastavíte optimální tlak a ten se při odtočení piva sám vyrovná. U pípy s chlazením také překvapivě nemusíte řešit chlazení, které zkrátka ruční pípa neobstará (podívejte se, jak vychladit sud bez pivního chlazení). Nezapomeňte na správný narážeč! Ano, je to pravda, v pivnicích, kde je velká výtoč je pivo nejlepší. A kolik zaplatíte za samotné pivo?


Nejdříve je tedy třeba si promyslet, kolik lidí na vaši párty dorazí a kolik piva se zhruba vypije. Jestliže očekáváte návštěvu deseti kamarádů, tak například litrový sud piva není asi úplně vhodný. Výsledkem je „mokrá“ a hutná pěna na povrchu piva. Druhou možností je natočení piva zhruba do poloviny sklenice a po krátké pauze dotočení do konečné podoby.


Právě druhým dotočením se získává pověstná čepice. Pěna je v takovém případě, jak říkají znalci, „suchá“. Točení piva na třikrát a víckrát.


Jistou ochranu před oxidací přitom podle Šuráně představuje pěna na povrchu piva , která izoluje tekutinu od styku se vzduchem. To v praxi znamená, že především tuzemská piva , z nichž řada je známa svou bohatou a hustou pěnou, jsou pro konzumaci, především v létě, lepší volbou než piva bez pěny. A to z toho důvodu, že když se tlakuje vzducem (který má vždy v sobě různé zárodky), pivo se rychleji kazí. Plyn bývá z tohoto pohledu čistý a pivo déle vydrží.


Při objednávce piva volme nádoby pokud možná největší, ale zase jen tak velké, aby se sud netočil déle dvou dnů, v menších hostincích tři dny. Na noc při uzavírání se musí vždycky načerpati do sudu dostatečný tlak a kohoutky ve sklepě u sudů dobře uzavříti, aby se v něm tlak udržel až do rána. Byl zrovna horký den, jako ostatně všechny za poslední měsíc.


Manželka povídá: Viděla jsem ještě ve sklepě několik piv, ale nevím, jak dlouho už tam jsou. Vzadu v přihrádce se krčily tři třetinkové láhve s kanadským pivem Molson Canadian. Pivo, kterému chybí správný říz, bylo s největší pravděpodobností čepované na mnohokrát, z výšky, a ne po skle, sud může být naražený už delší dobu. Pivo čepované na hladinku nemá míru. Zná jejich průměrnou spotřebu a celkem přesně tedy odhadne, na jak dlouho naražený sud piva vystačí.


Stejným způsobem se dá zjistit, kolik půllitrů piva bylo vytočeno. Pro laika je docela srozumitelná představa poznačit si každý natočený půllitr na papír a po ukončení směny stav sečíst. Například na tom, za jakých podmínek sud do restaurace přicestoval a jak byl skladován. Když se nastartuje proces stárnutí, jde už jen zpomalit, ale ne zastavit. Doporučujeme proto, aby se pivo ze sudu hnalo ne vzduchem, ale tlačnými plyny.


Předmětem sázky bylo vydržet minuty pod vodou. Takhle to na volyňskym koupališti probíhalo, i když uznávám, je to. Pokud víte, že budete naražený sud vytáčet dva tři dny, pak je asi nejlepší směs dusíku s CO2. Na jeden den stačí CO2. A pokud máte opravdu velkou výtoč, pak je nejlepší použít pokud možno čistý (sterilní) vzduch, můžete si v noci sud zavřít a ráno znovu otevřít.


Těch hodin mu neublíží. Narazit sud narážečem typu Bajonet není nic těžkého. Nasadíte, otočíte a stlačením páčky směrem dolů zajistíte. Při manipulaci s páčkou nezapomeňte, že má vespod pojistku, kterou je potřeba zmáčknout.


Stačí tedy pár hbitých pohybů a sud bývá bez větších obtíží neražen. Natlakovaný kompresorem vydrží až dní, možná i déle, ale pak už je to čurina bez bublin. S COčkem by to mělo vydržet déle, ale konkrétní zkušenost nemám.


U piva používáme Biogon a výhoda oproti vzduhu je nesporná. Až do posledního piva dobrá kvalita. Diskuzní forum, které se zabývá problémy nešťastných lidí nebo lidí v depresi.


Ostatní mohou těmto navštěvníkům pomoci vyřešit problém. Je zde možné se i nenásilně seznámit s kamarády nebo s budoucím partnerem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky