pátek 16. srpna 2019

Co udělat k rýži

Dělala jsem dušenou rýži sama poprvé a byla tak přenádherně. Dobrou rýži dle Číňanů můžete udělat pouze z jasmínové rýže, kterou k tomu používají oni. No, u nás v paneláku bydlí Číňani na patře a jejich kuchyně vydává tak obludný smra že bych od nich nevzala do pusy vůbec nic, ani suchou rýži.


Tipy k vaření rýže: Pokud vaříme rýži z hřebíčkem, pak není od věci jej zapíchnou do cibule, půjde pak lépe z hotové rýže odstranit. Poznámky: Existuje mnoho druhů rýže a speciální druhy vyžadují často speciální postupy. Občas lze zaslechnout názor, že se rýže proplachovat nemá, protože tím ztrácí.

I ze zbytků obyčejné vařené rýže lze vyrobit jednoduchá dobrá jídla, která navíc ani moc nestojí. Potřebovat budete jen základní suroviny, které má český student běžně po ruce. Rýže je lehce stravitelná, nízkokalorická a snižuje krevní tlak, což je vzhledem k nastávajícímu zkouškovému období vítaná vlastnost.


Mám rýži , ale nevím co k ní jelikož doma krom kečupu nemám žádnou jinou surovinu. Dá se rýže nějak okořenit nějakým kořením, abych nechutnala, jako suchá rýže? Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce. Postup: Cibulku zpěňte s česnekem, přidejte rýži , zalijte dl vína.


Místo poslední dávky vývaru použijte osolenou, okořeněnou smetanu na vaření, ve které rozmícháte vajíčko.

Na krémovosti rizotu dodáte opět máslem a parmezánem. Rýži máme k dispozici ve spoustě druhů a vyznat se v nich, je někdy trochu zapeklité. Každá se ale hodí k něčemu jinému.


Nejobvyklejší je jako příloha bílá dlouhozrnná rýže. Setkat se ale můžete i se střednězrnnou nebo kulatou. Pokud má rýže přízvisko paraboile je upravena horkou vodou a tlakem a díky tomu se. Tortilla s kuřecím masem a zeleninou. Rychle hotovým a stále oblíbenějším pokrmem, který se nikdy nepřejí, je také tortilla s kuřecím masem a zeleninou.


Kromě tortill, které seženete už v každé samoobsluze, potřebujete jen kuřecí maso, koření, okurku, rajčata, ledový salát a tatarskou omáčku. O rýži bych mohl mluvit nekonečně dlouho: o používání nejrůznějších technik pro její přípravu, o tom, proč je lepší jasmínová než indická basmati (je voňavější a více se lepí, což mi vyhovuje) nebo třeba, že kvalitu rýže můžete poznat podle pachu už při otevření obalu – schválně to někdy zkuste porovnat. Poté rýži propláchněte studenou vodou, můžete to udělat s pomocí cedníku, do kterého rýži nasypete. Někdo rýži neproplachuje, ale většinou se proplachování rýže doporučuje - odstraní se při něm přebytečné škroby a případné nečistoty. Propláchnutou rýži nasypte do hrnce a zalijte vroucí vodou.


Vody k rýži je 2:- můžeme si nahrnkovat. Na osoby počítejme hrníček rýže. Poté vodu s rýží osolíme, do oloupané cibule zapícháme několik hřebíčků, cibuli vrazíme do rýže, přiklopíme a necháme cca - minut vařit na mírném plameni.


Po celou dobu vaření neodklápíme pokličku, počkáme, až budeme kontrolovat, jestli je rýže už uvařená.

Můžete uvařit rychlou omáčku k rýži , s drůbežími játry. Na omastku osmažíme na drobno nakrájenou cibuli, zaprášíme paprikou,přidáme opraná nakrájená drůbeží játra, přidáme drcený kmín, opečeme , zaprášíme polohrubou moukou,zalijeme vodou a důsíme, měkká jsou během 5-min. Mícháme, aby se nepřipálilo. Někdo v kuchyni rád stráví nějaký ten čas a někdo se naopak snaží být s vařečkou v ruce co nejméně.


Recepty, které nezaberou mnoho času, ale přesto jsou chutné a výživné, se stávají čím dál více populární. Komentář k receptu Nouzová omáčka k rýži nahlásit komentář tak pokud máte v mrazáku něco, z čeho se dá udělat vývar, určitě to bude lepší než masox. S rýží budete mít stále co vařit. Tak co bude dnes k večeři?


Itálie Rizoto s pečeným česnekem a pestem Pravé rizoto italského typu si žádá kulatozrnnou rýži a trpělivost při přilévání vývaru a míchání.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky