pátek 30. srpna 2019

Výroba domácího jogurtu

Pokud jsme dobře pracovali, musí po uběhlém čase lžíce v jogurtu stát. Bílý domácí jogurt poté uchováváme v lednici při teplotě - °C. Domácí jogurt bez jogurtovače. Za prvé – víte přesně, z čeho se výrobek skládá a můžete se tak spolehlivě vyhnout potencionálně nebezpečným konzervantům, náhražkám, barvivům, dochucovadlům či éčkům.


Postup přípravy domácího jogurtu : Mléko necháme přejít varem, přidáme med a necháme zchladnout, aby bylo mléko teplé asi °C.

Nesmí být vlažné ani horké. Ve vlažném mléku by se jogurtová kultura nemnožila (mléko by neztuhlo) a v horkém mléce by došlo ke zničení jogurtové kultury. A proč to vlastně dělat, když si můžete jogurt koupit už hotový v prodejně ? Foto postup jak vyrobit domácí jogurt - recept na domácí jogurt.


Jednotlivé kroky jak vyrobit domácí jogurt uvádíme postupně pomocí fotografií. Věříme, že Vám recept na domácí jogurt výrobu usnadní a výroba domácího jogurtu pro Vás bude hračkou. My sme na dva litre mlieka pridali jedno balenie 1gramového bieleho jogurtu , avšak neexistujú žiadne pravidlá, ktoré stanovujú pomer.

Baktérie sa v mlieku rozmnožia vždy, zmení sa iba čas. Ak pripravujte jogurt pre konzum v sladkom stave, už teraz môžete pridať cukor a trochu vanilky. A zvládne to opravdu každý – dokonce i bez jogurtovače.


Připravili jsme pro vás jednoduchý návod krok za krokem. Naučte se vyrábět vlastní jogurt, poděkují vám vaše zdraví i peněženka. V tomto videu vás naučím si vyrobit velice chutný jogurt.


Zmíním i všechny možné metody a důležité zásady. Cenově vás vyjde mnohem levněji než kupovaný a při. Na jogurt si počkáte cca hod.


Se stále více možnostmi a spotřebiči, které současná doba přináší, je jednodušší než kdy jindy si připravovat některé potraviny pod vlastním dohledem doma. Rada na závěr: Nezoufejte, pokud vám ideální jogurt nevyjde napoprvé. Výsledek se vždy liší podle toho, jaké suroviny na výrobu použijete. Každý jogurt má jiný podíl živých kultur a od toho se odrazí i výsledná konzistence vašeho domácího jogurtu.


Tento recept je hlavně pro majitele Sušičky nebo Sous Vide lázní, protože s oběma těmito přístroji je výroba domácího jogurtu možná, dokonce i absolutně jednoduchá. Jak na to Kulturu k zakysání sójového mléka získáte nejsnadněji tak, že zakoupíte živý sójový jogurt. Za prvé víte přesně, z čeho se váš výrobek skládá a můžete se spolehlivě vyhnout konzervantům a jiným éčkům.

Za druhé si opravdu pochutnáte, což vyplývá jednak z čerstvosti a jednak z už zmíněné nepřítomnosti éček. A za třetí zpravidla výrazně ušetříte. Připravíme si - dva kastrůlky, jeden cca litru a druhý o trochu větší - vhodné skleničky (mně se osvědčily skleničky od Opočenského jogurtu m). Další položkou, která může zvednout cenu domácího jogurtu jsou další přidané „látky“ – já přidávám ještě lžíci sušeného mléka, jelikož se mi nedaří udělat jogurt podobně pevný-hutný jako je ten kupovaný.


Výroba kvalitního domácího jogurtu. To přidá na ceně několik dalších korun. Dalo by se říct, že výroba jogurtu je jednoduchá jak facka a nic se na ní nedá zkazit. Jednoduchá opravdu je, ale pár věcí se zkazit dá, pokud se nedodrží jistá pravidla.


Zastávám názor, že když člověk ví co se při výrobním procesu děje a proč se tak děje, má mnohem větší šanci dobrat se k nadprůměrným. Jeden litr mléka na počátku zahřejeme až na bod varu. Pak mléko budeme pomalu přelévat z jedné nádoby do druhé a následně při vychladnutí na teplotu okolo stupňů Celsia do něj vmícháme dvě lžíce choceňského jogurtu.


Manželé Smolovi jsou farmáři. Jako koníčka mají výrobu domácího sýra, dělají ho pro sebe a kamarády. Přestože výroba sýrů je obecně docela věda, Stanislava Smolová ukáže jednoduchý postup, který se podle ní nedá pokazit.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky