středa 4. prosince 2019

Špalda lepek

Ze všech obilovin, má právě špalda největší množství bílkovin (až na 100g). Přestože je špaldová mouka výživnější než bílá mouka, obsahuje lepek. Pokud jste někde četli, že je špalda bezlepková, je to velký omyl. Obsah lepku ve špaldě se pohybuje v rozmezí - , dokonce až a jeho kvalita je vysoká.


Iva Bušinová, Poradenské centrum pro celiakii a bezlepkovou dietu.

Je tedy zcela nevhodná pro celiaky i pro ty, kteří jsou na lepek alergičtí. I když někteří alergici na pšenici a lepek ji lépe snášejí. Zdravotní přínosy špaldy.


Lepek je název pro směs gliadinu a gluteninu, což jsou bílkoviny, které se nachází v obilninách, jako jsou pšenice, špalda , ječmen nebo žito. U lidí s intolerancí na lepek (přecitlivělostí na lepek ) mohou tyto potraviny způsobit řadu problémů. Dnes je bohužel tak přešlechtěná, že mnoho lidí má dnes alergii na lepek v ní obsažený.


Různé zdroje uvádějí, že u některých onemocnění souvisejících s nesnášenlivostí lepku je špalda ve srovnání s jinými obilovinami obsahujícími lepek lépe tolerována. Toto si musí každý nemocný ale ověřit v praxi.

Ceněna je však především pro vysoký obsah kvalitních rostlinných bílkovin. Lepek má účinky na centrální nervový systém, kde narušuje synapse mezi neurony a vytváří alergické onemocnění celiakii. Na špaldu oproti běžné pšenici jsou reakce mírnější a je obecně lépe snášena.


Očista a detoxikace - Špalda je vynikající a jemný, ale důsledný čistič střeva. Je výborná na očistnou kůru. Pšenice špalda , běžně pouze špalda (Triticum spelta, zastarale samopše) je druh rozpadavé pšenice. Později ustoupila šlechtěné pšenici, která vykazovala vyšší výnosy.


Důvod je jediný, funguje jako levné pojidlo. A proto jej obsahují levné uzeniny, jogurty ( především typu light), mléčné výrobky, polotovary, hotové pokrmy a pochutiny jako chipsy - prostě potraviny a suroviny, do kterých bychom to na. V současnosti je špalda považována za zdravější alternativu šlechtěné pšenice, s vyšším podílem minerálních látek a bílkovin. Vzhledem ke své minimální reakci na hnojení umělými hnojivy, značné odolnosti proti škůdcům, chorobám a nepřízni počasí je vhodnou a často využívanou plodinou v ekologickém (organickém) zemědělství. Také špalda , pravda, obsahuje lepek , je to ostatně také druh pšenice, ale druh, který není vyšlechtěn až přešlechtěn dodnes většinově používaných druhů obilovin.


To je jedním z vysvětlení, proč nejen lidé s NGS, ale i spotřebitelé s alergií na lepek snášejí špaldu lépe než pšenici. Nyní je špalda považována za její zdravější alternativu. Na špaldě si pochutnávali také Egypťané, Keltové, Asyřané i Germáni. Dnes je špalda oblíbená především na Blízkém východě, v USA a Kanadě.


Nahraďte jídla obsahující lepek , jako je pšenice, oves, rýže, semolina nebo špalda náhražkami, které lepek neobsahují, například arašídovou moukou, tmavou rýží a sójovou moukou.

Zkuste následující tipy z Národního zdravotnického institutu, které vás naučí, co můžete a co nesmíte jíst. Důvodem může být fakt, že tělo mnohdy negativně reaguje na přešlechtěnou odrůdu, kterou nedokáže pojmout a strávit, nežli přítomný lepek. U mnohých z nás vykazuje špalda mnohem nižší toxicitu a negativní dopad v rámci trávicí soustavy či imunitní reakce.


Při bezlepkové dietě však nedoporučuji, pokud totiž. Lepek máme spojený především s pečivem, nicméně gluten je součástí celé řady dalších potravin. Celiaci a všichni, kdo se chtějí vyvarovat nadměrné konzumaci lepku, by měli myslet i na sčítání menších množství lepku u produktů, které jsou dle legislativy bezlepkové. Jedná se o velmi odolnou a nenáročnou rostlinu. Kromě mouky se z ní vyrábí například alternativní kávovina jako náhražka kávy.


Od jejího pěstování se postupně ustoupilo – z trhu ji vytlačila šlechtěná pšenice s vyššími výnosy. Na umělá hnojení však špalda reaguje minimálně a je také odolnější proti škůdcům, v porovnání.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky