úterý 31. prosince 2019

Jak vyrobit žitnou

Put it on your face and insert some paper towel inside (optional). It could act as a stylish item! Jak už jsem předeslala, budete potřebovat žitnou mouku, vodu, váhu a nějakou sympatickou nádobku, ve které necháte kvásek pracovat. Jak vyrobit funkční roušku z toho, co má doma každý Čech? Natočila pro vás Bohdana Goliášová, lektorka tvůrčího p. Co takhle vyrobit zelený slad?


Postup se dá najít v odborných knížkách. Nebo koupit již hotový suchý slad? Před několika lety byla cena 80- za 1kg.


Nechat sešrotovat a buď zakvasit s troškou cukru, nebo nechat proběhnout enzymatické pochody jak při výrobě piva a zakvasit. Dalším způsobem je sehnat slité zbytky piva z hospody a vypálit. Možná se někomu dokonce podařilo vyrobit i polysacharid s fruktózou. Ostatně rostliny obsahující inulin to umějí taky. To ovšem nic nemění na faktu, že přírodní škrob obsahuje polysacharidy amylózu a amylopektin - oba z glukóz a enzymaticky se štěpí na maltózu a nikoli sacharózu ( jak jste psal).


Nechám naklíčit kg žita v 2litrovém sudu. Leší je cukr sypat do kýblu a nalévat vodu, potom přelít do bečky. Dolévám jen převařenou vodu a sypu obyčejnou žitnou mouku od Penamu.


Chleba je u nás velká spotřeba. Peču denně a chystám se na kvásek. Jen jsem z toho nevyčetla, jak často ho můžu používat. Pokud jsi v posledních několika dnech zkoušela koupit desinfekci na ruce, nebo snad speciální respirátory FFP s největší pravděpodobností jsi odešla s nepořízenou. Existuje jednoduchý způsob, jak si účinnou desinfekci vyrobit doma.


V současné době je v obchodech nedostatek droždí, protože řada z nás si začala péct domácí chleba, rohlíky i buchty, a tak jdou kvasnice na odbyt. Nezoufejte – tady jsou tipy, jak kvasnice nahradit a během pár dnů si můžete vyrobit i vlastní droždí či domácí kvásek. Jak rychle vyrobit chutnou domácí whiskey. Whiskey je nápoj, který již stovky let zahřívá srdce kovbojů, miliardářů a všech ostatních lidí mezi tím.


Ať už se jedná o legendární, načerno pálené whiskey nebo o ty nejkvalitnější skotské, rozho. Použili jsme recepturu WHO a trošku ji vylepšili. Nechybí PSH, Zrní či divadlo Na zábradlí S. Nejdříve je potřeba koupit balení celozrnné mouky. Z hlediska postupu výroby je jedno, pro který druh mouky se rozhodnete, zda pro pšeničnou, špaldovou, nebo žitnou , postup je vždycky stejný. Z hlediska využití je kvásek z žitné mouky vhodný hlavně pro pečení chleba, dalamánků, slaných tyčinek, vaření kysela apod.


Sušice, největší překážkou bylo sehnat gumičky a vázačky k rouškám, jejich výroba při množství 5ks na osobu by trvala věčnost. Obrázek typický pro vesnice i města mnohých zemí bývalého Sovětského svazu, zejména Ruska a Ukrajiny. Bylo by možné připravit kvas v domácích podmínkách?


Jak postupovat při domácí výrobě ruského kvasu?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky