středa 4. prosince 2019

Historie kávy v čechách

Historie kávy v Čechách. Kteří měli možnost zjistit s jakou oblibou tento nápoj pití Arabové a Turci. Kavárny byly totiž vyhledávány jako kulturní centra, a to především umělci, filosofy a politiky, kteří v nich působili. Heřman Černín z Chudenic a Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic, kteří při svých cestách měli možnost poznat s jakou oblibou.


Nikoho nepřekvapí, že na území Česka bychom první kavárny hledali ve dvou našich největších městech.

Vychutnat si šálek čerstvě připravené kávy v pohodlí oblíbené kavárničky nebylo vždy samozřejmostí. Káva, i přes svoji velkou popularitu, musela v historii čelit řadě problémů a zákazů a není proto překvapením, že obdobnými peripetiemi si prošly i podniky, určené k popíjení tohoto aromatického nápoje. Zatímco jinde v Evropě byly kavárny v téměř každém městě, v Čechách se káva stále prodávala v lékárnách jako lék. V Praze si první kavárnu otevřel Arménec Deodatus (přezdívaný Deodat). Pravlastí kávy je s největší pravděpodobností Etiopie (provincie Kaffa), kde se ještě v současné době nachází divoce rostoucí keře kávovníku.


Odtud byl nejspíše přenesen ve 13. Jemenu, kde byl vysazen na terasovitá políčka a dále kultivován. V oblasti Třeboňské pánve se začaly zakládat rybníky za vlády Jana Lucemburského a následně i Karla IV.

V období husitství došlo k útlumu, vinou ekonomického úpadku země. Zajímá se o výchovné systémy v přední Asii v okolí Eufratu a Tigridu. Zkoumá vědní obory v Babylonii, Persii, Asýrii a Egyptě. Zkoumá také vznik písma, psaní knih a zjišťuje, jak se v té době vyučovalo a jak se předávaly vědomosti dalším generacím. Dle historických pramenů se mohli Češi seznámit s kávou již na konci 16.


Pojďme zapátrat v historii a zjistit, kde a kdy bychom si mohli dopřát ten opravdu první šálek na našem. Bylo to v době, kdy se obchod rozšiřoval také do Francie a Anglie. Vědomí ekonomického prospěchu přimělo Holanďany. Káva - ten neodolatelně aromatický a povzbuzující nápoj bez kterého si dnes mnozí nedokáží představit svůj den, oslavu, pracovní či partnerskou schůzku, je znám více než tisíc let a opředen mnoha legendami a bájemi. A pokud se taky zajímáš o keramiku o níž se zmiňuješ, tak musíš vědět, že laténská keramika, vyjma starolaténského období, zdobena nebyla, teprve v pozdním tzv.


Jeho přestup na křesťanskou víru byl zřejmě důvodem toho, že ho brněnským měšťanům doporučil sám vídeňský biskup. Brně již větších a menších kaváren. Pak to již šlo s rybníkářstvím v Čechách poměrně z kopce. V Rudolfínské době začal upadat, díky několika faktorům, tehdejší tradiční obchod a tak i prodej ryb. Proběhla také šílená „Třicetiletá válka“, která také budování a rozvoji rybníkářství neprospěla, ba naopak.


A tak téměř na dvě století. Rudolfovi zůstal jen titul císaře a vláda v Čechách , ve Slezsku a Lužicích, nakonec se však po vpádu pasovských musel vzdát i tohoto zbytku moci.

Zapátráme-li v historických pramenech, zjistíme, že s kávou se jako první Češi seznámili na sklonku 16. Jako osvěžující nápoj je však známa více než tisíc let. Vysoká cena kávy v Čechách však v tomto období nedovolovala masovějšímu rozšíření, káva se u nás ve větším začala konzumovat až v období první republiky.


Turek má ale s tureckou kávou společného jen velmi málo. V Čechách bylo dlouho zvykem pít kávu s lógrem, tzn. V žebříčku konzumace kávy obsadila v loňském roce Česká republika 34. Výroba bezkofeinové kávy. Bezkofeinová káva je v podstatě stejná jako normální káva, ale odstraňuje se z ní až kofeinu.


Existuje několik způsobů, jak se kofein z kávy odstraňuje. V Rakousku existuje několik druhů přípravy tohoto nápoje, mezi nejoblíbenější patří např. Z většiny prvotních metod a přístrojů se dochovaly pouze patentové nákresy.


Některé však přežily dodnes a dokonce se těší stále vzrůstajícímu zájmu ať již při použití v domácnosti nebo v komerčním prostředí. V následujícím článku budeme. Cikorka byla velmi oblíbená v dobách kávových krizí, především během světových válek.


V Evropě je však známa již z konce 17. První česká továrna na zpracování kořene čekanky byla založena dne 30.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky