Dle nejrozšířenějšího receptu se smíchá mouka s vajíčkem a se solí, po pořádném prohnětení se prolamuje přes speciální síto na tarhoňu. Hodí se jako příloha k omáčkám podobně jako jiné těstoviny. Tak, ako sme už spomenuli, tarhoňa je typická pre maďarskú kuchyňu a teda ideálna k typicky maďarským jedlám- perkeltom a paprikášom.
Je tiež vhodnou prílohou do strukovinových polievok. Samozrejme, že nič nepokazíte, ak tarhoňu použijete ako.
Osolíme, přilijeme vodu, stáhneme plamen a necháme pod pokličkou vařit asi minut, až se nám všechna voda vstřebá do těstoviny. Tato příloha se výborně hodí k masovým ragú, gulášům, dušeným masům nebo třeba k masovým koulím v rajčatové omáčce. Byly to různé druhy sušených potravin. Například současná tarhoňa (tarhonya) – sušená těstovina z mouky a vody, která se po osmažení na sádle a cibuli přidává jako příloha k masu – je běžnou lahůdkou nejen v maďarské kuchyni, ale znají ji i kavkazské národy, Mongolové, někdejší Peršané a obyvatelé. Aj keď je tarhoňa druh cestoviny, ja ju vo vode nevarím, ale dusím presne tak, ako ryžu.
Možno sa tento môj jednoduchý recept na jej prípravu zíde začínajúcim kuchárkam, ktoré milujú orieškovú chuť opraženej tarhone, ktorá sa väčšinu podáva k mäsu so šťavou. Robievam aj domácu tarhoňu, recept je tu: Babičkine krúpky. Slovenská tarhoňa Ingredience.
Tarhoňu nasypeme do hrnce nebo kastrolu a nasucho za častého míchání opečeme dohněda. Přidáme olej a důkladně promícháme. Zalijeme vodou, osolíme a pokud voda ihned vaří, přepneme na nejnižší stupeň. Když jí připravím pro hosty, vždy hádají z jaké suroviny je tarhoňa připravena. Těstoviny ještě nikdo neuhádl.
Připomíná obří kuskus a výtečně se hodí jako příloha ke všem paprikášům, perkeltům a tokáňům – zkrátka k dušenému masu s omáčkou. Tarhoňa jako příloha recepty, které budete milovat. Zkuste ji někdy připravit místo knedlíku – okouzlí vás. A když vám zbude, uvařte tohle jídlo ze zbytků, jako by to udělali Maďaři.
Naučte se tarhoňu připravovat a zařaďte ji do svého jídelníčku prostřednictvím chutných receptů, které jsme si pro vás připravili. V maďarské a slovenské kuchyni má tarhoňa své místo již od 16. Dělá se z ní i mléčná kaše, tarhoňa se po podušení na tuku podlije mlékem a uvaří do měkka.
Samostatnou kategorií je tarhonya jako příloha. Uvaří se ve slané vodě, voda se slije a vařené těstoviny se podávají k masitým pokrmům stejně jako vařené brambory nebo do polévek jako zavářka. Všeobecná online poradna - auto moto - dům a byt - zahrada - vaření - zdraví - sport - PC - kutilství - společnost - móda - zvířata. Ale já ji dělám jako hlavní jídlo a maso zamíchám už do tarhoně.
A myslím si že jak vepřové tak párek se výtečně hodí.
Přílohy- tarhoňa recepty, které budete milovat. Danca: tarhoňa je výborná, nejen jako příloha , ale i takto (hlavní jídlo). Dělala jsem ji už i nasladko, jako nákyp a Anna Kocikova, zizala: koření Drákulova smrt je možné použít třeba i do guláše, já ho mám ráda na plátku grilované krkovičky. Ty se pak suší na slunci nebo v mírně rozpálené troubě a uchovávají se do zásoby. K zelenině nasypeme tarhoňu, promícháme a přilijeme cca dcl vývaru nebo vody.
Za občasného promíchání ode dna vaříme společně na mírném plameni zhruba - minut a podléváme dle potřeby, jak bude těstovina vstřebávat tekutinu (podobně, jako u rizota). Protože jde o pšeničný výrobek, je lepší hledat zdravější formy tarhoni - na trhu je k dispozici už i celozrnná a špaldová tarhoňa. Příloha je součástí jídla a množství receptů rozšíří váš výběr.
Noky, rýže, zelí, fazolky lze upravit na mnoho způsobů a recepty vám budou dobrou pomůckou. Moje oblíbená verze je s rajčaty, okurkami a okapanou konzervovanou cizrnou, která přidá potřebnou bílkovinnou sytivost.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.